LIC AAO Exam: Current Affairs Questions | 17th April 2019

Dear Aspirants,

LIC-AAO-Exam: Current-Affairs

Current Affairs Questions for LIC AAO Exam 2019 :

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. Which of the following Indian shuttler clinch the Dutch International badminton title in The Hague, Netherlands?
H S Prannoy
B Sai Praneeth
Kidambi Srikanth
Ajay Jayaram
Harsheel Dani
Solution:
Former junior national champion Harsheel Dani rallied from a game down against Mads Christophersen of Denmark to clinch the Dutch International badminton title in The Hague, Netherlands.

Q2. The Institute for Development and Research in Banking Technology (IDRBT), an arm of ____________, has launched a 5G Use Cases Lab for banking and financial sector.
Securities and Exchange Board of India
National Bank for Agriculture and Rural Development
Reserve Bank of India
State Bank of India
Insurance Regulatory and Development Authority
Solution:
The Institute for Development and Research in Banking Technology (IDRBT), an arm of Reserve Bank of India, has launched a 5G Use Cases Lab for banking and financial sector.

Q3. __________celebrates major agricultural events as the festival of Bihu.
Kerala
Bihar
Assam
Manipur
Punjab
Solution:
Assam’s most awaited festival – the Rongali Bihu, also known as ‘Bohaag Bihu’ which marks the beginning of the new Assamese calendar year started. Assam celebrates major agricultural events as the festival of Bihu.

Q4. SK Shivakumar passed away at the age of 66. He was a renowned___________.
Space scientist
Social activist
Hindi poet
Environmentalist
Economist
Solution:
Former Director of Indian Space Research Organisation Satellite Centre (ISAC), SK Shivakumar died at the age of 66 in Bengaluru. He hailed from Mysuru, Karnataka. He was part of the team which had developed telemetry system for India’s first moon mission Chandrayan – I.

Q5. Who among the following won the 2019 Singapore Badminton Open in men’s singles category?
Viktor Axelsen
B. Sai Praneeth
Kento Momota
B. Sumeeth Reddy
Jan O Jorgensen
Solution:
Kento Momota won the 2019 Singapore Open in men’s singles category.

Q6. Who among the following won the 2019 Singapore Open in women’s singles category?
Saina Nehwal
Li Xuerui
Ratchanok Intanon
Carolina Marin
Tai Tzu-ying
Solution:
Tai Tzu-ying won the 2019 Singapore Open in women’s singles category.

Q7. Name world’s first armed amphibious drone boat that has been successfully tested by China.
Snowgoose
Marine Pioneer
Grey Eagle
Marine Lizard
Northrop Grumman
Solution:
The world’s first armed amphibious drone boat named ‘Marine Lizard‘and guided by China’s BeiDou Navigation Satellite System, has been successfully tested by China.

Q8. Reuters journalists, ________ and ______ have been selected for UNESCO/Guillermo Cano Press Freedom Prize 2019.
Bob Woodward, Christiane Amanpour
Hu Shuli, Wa Lone
Kyaw Soe Oo, Wa Lone
Louis Theroux, Kyaw Soe Oo
Bob Woodward, Louis Theroux
Solution:
Reuters journalists, Kyaw Soe Oo, and Wa Lone have been selected for UNESCO/Guillermo Cano Press Freedom Prize 2019.

Q9. India’s first exotic Bird Park ‘Essel World Bird Park’ was launched by EsselWorld Leisure Pvt. Ltd in______.
Nagpur
Pune
New Delhi
Mumbai
Dehradun
Solution:
India’s first exotic Bird Park ‘Essel World Bird Park’ was launched by EsselWorld Leisure Pvt. Ltd, the entertainment arm of the $6-billion Essel Group in Mumbai.

Q10. The _______ and the _______were awarded Pulitzer Prizes for their separate investigations of President Donald Trump and his family.
New York Times, Wall Street Journal
New York Times, Chicago Tribune
Houston Chronicle, Chron
Wall Street Journal, Houston Chronicle
Los Angeles Times, New York Post
Solution:
The New York Times and The Wall Street Journal were awarded Pulitzer Prizes for their separate investigations of President Donald Trump and his family.

Q11. India has successfully test-fired first indigenously designed and developed long-range sub-sonic cruise missile_______ from a test range in Odisha.
Vani
Dhanush
Vijay
Abhay
Nirbhay
Solution:
India has successfully test-fired first indigenously designed and developed long-range sub-sonic cruise missile ‘Nirbhay’ from a test range in Odisha.

Q12. India’s first-of-its-kind ‘Voter Park’ was inaugurated in ___________aimed at increasing voter awareness and educating people about the electoral process.
Gurugram
Chennai
Kolkata
Puducherry
Thiruvananthapuram
Solution:
India’s first-of-its-kind ‘Voter Park’ was inaugurated in Gurugram, Haryana, aimed at increasing voter awareness and educating people about the electoral process.

Q13. The Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) and the__________have joined hands to map, validate and protect smaller wetlands in coastal regions.
IWAI
NABARD
DRDO
ISRO
ADB
Solution:
The Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) and the Indian Space Research Organisation (ISRO) have joined hands to map, validate and protect smaller wetlands in coastal regions.

Q14. According to the Reserve Bank of India in financial year 2019 banks clocked a_____ year-on-year credit growth against 9.85% in FY2018.
12.76%
13.23%
10.45%
11.77%
14.87%
Solution:
The financial year 2019 has ended on a relatively robust note for banks. They clocked a 13.23% year-on-year credit growth against 9.85% in FY2018.

Q15. The Cabinet approves MoU between India and_____on Cooperation in the field of Geology and Mineral Resources.
Bolivia
Cambodia
Korea
Denmark
Brazil
Solution:
The cabinet approves MoU between India and Bolivia on Cooperation in the field of Geology and Mineral Resources.

               





 






You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments