LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 23rd May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.
ATTEMPT IN HINDI



Q1. Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully launched a Satellite from the Sriharikota, recently. What is the name of that satellite?
KALAMSAT-2B
BISAT-2A
RISAT-2B
ISSAT-2C
TRISAT-1B
Solution:
Indian Space Research Organisation (ISRO) has successfully launched the ‘RISAT-2B’ Satellite from the Sriharikota’s, Satish Dhawan Space Centre, SHAR. The Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C46) lifted-off from the First Launch Pad and injected RISAT-2B into an orbit of 556 km, about 15 minutes and 25 seconds after lift-off.

Q2. Jokha Alharthi has won the prestigious Man Booker International Prize 2019 for “Celestial Bodies”. She is from which of the following country?
Oman
Iran
Venezuela
Saudi Arabia
Qatar
Solution:
An author from Oman, Jokha Alharthi has won the prestigious Man Booker International Prize for “Celestial Bodies”, the story of three sisters of a desert country confronting its slave-owning past and a complex modern world. Jokha Alharthi, the first Arabic-language writer to take the prize, will split the 50,000 pounds or 64,000 US dollar purse with her UK-based translator, Marilyn Booth.

Q3. As per the report by the United Nations, India’s economy is projected to grow at _________ in the fiscal year 2020.
7.5%
7.4%
7.2%
7.1%
7.3%
Solution:
As per the report by the United Nations, India’s economy is projected to grow at 7.1% in the fiscal year 2020 on the back of strong domestic consumption and investment. Indian economy expanded by 7.2% in 2018. According to the report, GDP growth is a downward revision from the 7.4% estimated in January 2019.

Q4. Taiwan Expo 2019 began begun recently in ______________.
Bengaluru
New Delhi
Mumbai
Nagpur
Pune
Solution:
Taiwan Expo 2019 began in Pragati Maidan, New Delhi. The representative of Taipei Economic and Cultural Centre Tien Chung-Kwang and Chairman of Taiwan External Trade Development Council, TAITRA James CF Huang inaugurated the three-day event in the presence of Joint Secretary Praveen Bonigala and ITPO Chairman LC Goyal.

Q5. The International Day for Biological Diversity is organized annually on _____________.
28 May
26 May
20 May
24 May
22 May
Solution:
The UN General Assembly proclaimed 22 May, the date of the adoption of its text, as the International Day for Biological Diversity on 20 December 2000. The theme for International Day for Biological Diversity 2019 is ‘Our Biodiversity, Our Food, Our Health’.

Q6. The TAPI gas pipeline meeting was held recently in _________.
Afghanistan
Pakistan
Turkmenistan
India
China
Solution:
The Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India (TAPI) gas pipeline meeting was held in Ashgabat, Turkmenistan. The groundbreaking of the TAPI gas pipeline will be held in Pakistan in October 2019.

Q7. With which of the following bank, the World Bank has teamed up to enable recording of secondary market bond trading using blockchain tech?
Commonwealth Bank of Australia
Commonwealth Bank of Italy
Commonwealth Bank of India
Commonwealth Bank of Austria
Commonwealth Bank of Portugal
Solution:
The World Bank and the Commonwealth Bank of Australia (CommBank) have teamed up to enable recording of secondary market bond trading using blockchain tech.

Q8. Name the South African mountaineer who has reached the highest point on the planet becoming the first black African woman to scale Mount Everest.
Jean-Marc Boivin
Alexander Burgener
Saray Khumalo
Samuel Brawand
Tom Hope
Solution:
South African Saray Khumalo has reached the highest point on the planet becoming the first black African woman to scale Mount Everest.

Q9. What is the theme for International Day for Biological Diversity 2019?
Good Health and Well-being
Clean Water and Sanitation
Our Biodiversity, Our Water, Our Choice
Our Biodiversity, Our Food, Our Health
None of the given theme is true
Solution:
The UN General Assembly proclaimed 22 May, the date of the adoption of its text, as the International Day for Biological Diversity on 20 December 2000. The theme for International Day for Biological Diversity 2019 is ‘Our Biodiversity, Our Food, Our Health’.

Q10. Which among the following is the world's most populous Muslim-majority country?
Taiwan
Japan
Macau
Indonesia
Philippines
Solution:
Indonesia is the world's most populous Muslim-majority country.

Q11. Name the actor, stand-up comedian and co-founder of 'the Comedy Store' who passed away, recently.
Mitch Burrow
Thom Tran
Sammy Shore
Isaura Ramirez
Rocco Stowe
Solution:
Sammy Shore, an actor and stand-up comedian who co-founded the Comedy Store, passed away. He was 92. Shore co-founded The Comedy Store with screenwriter and actor Rudy de Luca in 1972.

Q12. Name the Social media giant which has apparently formed a new financial tech firm, Libra Networks LLC, in Geneva, Switzerland.
Facebook
Twitter
Instagram
Snapchat
WhatsApp
Solution:
Social media giant Facebook has apparently formed a new financial tech firm, Libra Networks LLC, in Geneva, Switzerland. Libra Networks was registered in Geneva by Facebook Global Holdings II LLC.

Q13. Name the Ride-hailing company that has launched a Credit Card in partnership with SBI Card.
Uber
Ola
Meru
Taxi4sure
Mycabs
Solution:
Ride-hailing company Ola has launched Ola Money SBI Credit Card in partnership with SBI Card, one of India’s largest credit card issuers. Powered by Visa, the Bangalore-based company aims to provide a flexible and convenient payment system alongside several benefits to its customers.

Q14. As per Election Commission of India, the 2019 Lok Sabha elections witnessed a voter turnout of __________, which is the highest ever voter turnout in the history of general elections.
69.10%
68.10%
66.10%
67.10%
65.10%
Solution:
As per Election Commission of India, the 2019 Lok Sabha elections witnessed a voter turnout of 67.10% (interim), which is the highest ever voter turnout in the history of general elections. The previous highest voter turnout of 66.44% was recorded in 2014.

Q15. SBI Card, one of India’s largest credit card issuers. It headquarters in ______________.
New Delhi
Mumbai
Chennai
Gurgaon
Jaipur
Solution:
Hardayal Prasad is the MD & CEO of SBI Card. SBI Card was launched in October 1998 by the State Bank of India and GE Capital. SBI Card is headquartered in Gurgaon, Haryana

               






You may also like to Read:

Print Friendly and PDF


No comments