LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 14th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


Q1. BharatPe– India’s first Fintech start-up enabling payments for merchants through interoperable UPI QR codes, has announced its foray into merchant services with a new app. What is the full form of UPI?
Universal Payments Interface
Unified Payments Interface
Unified Programme Interface
Unified Payments Industrial
Unified Payments Institute
Solution:
BharatPe– India’s first Fintech start-up enabling payments for merchants through interoperable Unified Payments Interface (UPI) QR codes, has announced its foray into merchant services with a new app. Along with UPI payments, the app now allows merchants to manage their entire Bahi Khata and even note receivables and payables seamlessly.

Q2. Inaugural issue of world’s first exclusive women’s cricket magazine ‘Criczone’ was released with Indian team vice-captain ____________________ featuring as the cover story.
Jhulan Goswami
Harmanpreet Kaur
Jemimah Rodrigues
Mithali Raj
Smriti Mandhana
Solution:
Inaugural issue of world’s first exclusive women’s cricket magazine ‘Criczone’ was released with Indian team vice-captain Smriti Mandhana featuring as the cover story. It is a one-stop solution, exclusively dedicated to providing updates, articles, news, interviews, etc. from the world of women’s cricket. Publisher of the magazine is Yash Lahoti.

Q3. International Nurses Day is celebrated around the world on-
11th May
10th May
12th May
13th May
14th May
Solution:
International Nurses Day is celebrated around the world on 12 May. It celebrates the birth anniversary of Florence Nightingale. The theme for 2019 International Nurses Day 2019 is “Nurses – A Voice to Lead – Health for All”.

Q4. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the State of Eritrea?
Subhash Chand
Tijjani Bande
Jagjit Pavadia
Bhushan Patil
Jayshree Vyas
Solution:
Subhash Chand, presently Deputy High Commissioner in the High Commission of India, Abuja, has been appointed as the next Ambassador of India to the State of Eritrea.

Q5. United Nations General Assembly (UNGA) decided to hold its 5-day long 2020 high-level conference early June in-?
Dublin
Athens
Madrid
Lisbon
Vienna
Solution:
United Nations General Assembly (UNGA) decided to hold its 5-day long 2020 high-level conference early June in Portugal’s Lisbon to Support the Implementation of Sustainable Development Goal 14: Conserve and sustainably use the oceans, seas and marine resources for sustainable development in Lisbon.

Q6. Who has been appointed as the new President of the United Nations General Assembly?
Mohammed Ishtayeh
Soumeylou Boubeye Maiga
Joseph Nanven Garba
Maria Fernanda Espinosa Garces
Tijjani Mohammad Bande
Solution:
Professor Tijjani Mohammad Bande has been appointed as the new President of the United Nations General Assembly. His appointment was announced by María Fernanda Espinosa Garcés, outgoing president of UNGA at a press conference in Abuja. Bande becomes the second Nigerian to be appointed President of UNGA after Mr. Joseph Nanven Garba who held the position between 1989 and 1990. Bande until his appointment was the permanent representative of Nigeria to UN.

Q7. What is the theme for International Nurses Day 2019?
They also work with healthy people by providing preventative health
Nurses Provide and Monitor Patient Care
Give Emotional Support and Advice to Patients by Nurse
Nurses– A Voice to Lead– Health for All
None of the given options is true
Solution:
International Nurses Day is celebrated around the world on 12 May. It celebrates the birth anniversary of Florence Nightingale. The theme for 2019 International Nurses Day 2019 is “Nurses – A Voice to Lead – Health for All”.

Q8. Global air passengers right expert Airhelp has released the list of world’s best airports recently. Which of the following Indian airport has been ranked the world’s eighth best airport?
Jay Prakash Narayan International Airport, Patna
Chhatrapati Shivaji International Airport, Mumbai
Rajiv Gandhi International airport, Hyderabad
Indira Gandhi International Airport, New Delhi
Netaji Subhash Chandra Bose International Airport, Kolkata
Solution:
Global air passengers right expert Airhelp came out with the list of world’s best airports and Hyderabad Rajiv Gandhi International airport was ranked the world’s eighth best airport.

Q9. The 2019 Madrid Open (sponsored by Mutua) is a professional tennis tournament played on outdoor clay courts at the Park Manzanares in Madrid, Spain. It was the ____________ edition of the event.
12th
18th
10th
19th
17th
Solution:
The 2019 Madrid Open (sponsored by Mutua) is a professional tennis tournament played on outdoor clay courts at the Park Manzanares in Madrid, Spain. It was the 18th edition of the event on the ATP World Tour and 11th on the WTA Tour.

Q10. Mumbai Indians became IPL champions for the ___________________ time after defeating Chennai Super Kings by one run in a thrilling final in Hyderabad.
fourth
third
fifth
second
first
Solution:
Mumbai Indians became IPL champions for the fourth time after defeating Chennai Super Kings by one run in a thrilling final in Hyderabad. Last ball dismissal of Shardul Thakur by paceman Lasith Malinga registered a final win for Mumbai over Chennai. Chasing a victory target of 150 set by Mumbai, Chennai Super Kings were restricted to 148 for 7 in stipulated 20 overs.

Q11. Who has won the Madrid Open 2019 in Men’s singles?
Jean-Julien Rojer
Novak Djokovic
Stefanos Tsitsipas
Roger Federar
Andy Murray
Solution:
Novak Djokovic from Serbia has won the Madrid Open 2019 in Men’s singles.

Q12. Mahendra Singh Dhoni became the most successful wicket-keeper in the history of IPL by taking his dismissals tally to______________, surpassing his India teammate Dinesh Karthik.
126
118
110
164
132
Solution:
Skipper Mahendra Singh Dhoni became the most successful wicket-keeper in the history of IPL by taking his dismissals tally to 132, surpassing his India teammate Dinesh Karthik.

Q13. Kiki Bertens won the Madrid Open 2019 in Women’s singles. She belongs to which country?
Netherlands
Serbia
Romania
Argentina
Czech Republic
Solution:
Kiki Bertens (Netherlands) denied Simona Halep a return to world No. 1 as she beat the Romanian to win the Madrid Open, while creating history herself.

Q14. Global air passengers right expert Airhelp has released the list of world’s best airports recently. Which of the following airport has been ranked the world’s best airport?
New York International airport
Athens International Airport
Tokyo International Airport
Qatar’s Hamad International Airport
Indira Gandhi International Airport, New Delhi
Solution:
Global air passengers right expert Airhelp came out with the list of world’s best airports and Hyderabad Rajiv Gandhi International airport was ranked the world’s eighth best airport.The survey takes into account on-time performance, service quality and food & shops to determine the ranking. The top 3 airports in the list of world’s best airports as per Airhelp are: 
Qatar’s Hamad International Airport
Tokyo International Airport.
Athens International Airport.

Q15. Recently, India and the _____________________________ agreed to increase their collaboration in the fields of Indo-Pacific cooperation, climate change, disaster resilience, development in third world countries amongst other areas.
USA
Spain
UK
Germany
China
Solution:
India and the United Kingdom agreed to increase their collaboration in the fields of Indo-Pacific cooperation, climate change, disaster resilience, development in third world countries amongst other areas. The two countries held Foreign Office consultations, where the Indian side was led by Foreign Secretary Vijay Gokhale and the UK side was represented by Sir Simon McDonald, Permanent Under-Secretary, Foreign and Commonwealth Office of British Government.

Q16. Which of the following country has started testing its fastest-ever bullet train capable of reaching 400 kilometers per hour (249 mph) as it continues to develop the revolutionary mode of travel?
Japan
China
Russia
Germany
Switzerland
Solution:
Japan has started testing its fastest-ever bullet train capable of reaching 400 kilometers per hour (249 mph) as it continues to develop the revolutionary mode of travel. The ALFA-X version of the Shinkansen train began three years’ worth of test runs.

Q17. Former Croatia international and manager _______________________ will be appointed as the Indian men’s team coach after the All India Football Federation’s (AIFF) technical committee recommended him for the post.
Robert Prosinecki
Igor Stimac
Davor Suker
Zoran Vulic
None of the given options is true
Solution:
Former Croatia international and manager Igor Stimac will be appointed as the Indian men’s team coach after the All India Football Federation’s (AIFF) technical committee recommended him for the post. The committee, headed by Shyam Thapa, interviewed the four candidates for the post- Stimac, Albert Roca, Hakan Ericson, and Lee and zeroed in on Stimac.

Q18. In 2019, World Migratory Bird Day is celebrated on May 11 and October 12. World Migratory Bird Day (WMBD) started in-?
2010
2005
2006
2008
2012
Solution:
In 2019, World Migratory Bird Day is celebrated on May 11 and October 12. The theme for World Migratory Bird Day 2019 is ‘Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution. World Migratory Bird Day (WMBD) started in 2006 and is an annual awareness-raising campaign highlighting the need for the conservation of migratory birds and their habitats.

Q19. Former Manchester City and Barcelona midfielder __________________ has officially announced his retirement from football.
Sadio Mane
Kolo Toure
Pep Guardiola
Yaya Toure
Vincent Kompany
Solution:
Former Manchester City and Barcelona midfielder Yaya Toure has officially announced his retirement from football.

Q20. Sana Mir has become the most successful women’s ODI spinner in history after she took her 147th wicket, highest ever by any spinner in One-day International (ODI) cricket. Sana Mir is belongs to-
China
Afghanistan
Bangladesh
India
Pakistan
Solution:
Pakistan off-spinner Sana Mir has become the most successful women’s ODI spinner in history after she took her 147th wicket, highest ever by any spinner in One-day International (ODI) cricket. Currently, Mir is placed on the third position in the ICC’s ODI bowling ranking, which is topped by Indian pacer Jhulan Goswami.

Q21. What is the theme for World Migratory Bird Day 2019?
With an Annual Production of More Than 300 million tons
Need for the Conservation of Migratory Birds and Their Habitats
Put the Spotlight on the Impact of Plastic Pollution
Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution
None of the given options is true
Solution:
In 2019, World Migratory Bird Day is celebrated on May 11 and October 12. The theme for World Migratory Bird Day 2019 is ‘Protect Birds: Be the Solution to Plastic Pollution.’ World Migratory Bird Day (WMBD) started in 2006 and is an annual awareness-raising campaign highlighting the need for the conservation of migratory birds and their habitats.

Q22. Which team has clinched their fourth Premier League title (football) after winning the 2018-19 season?
Manchester City
Liverpool F.C.
Premier League
FC Porto
FC Barcelona
Solution:
Manchester City clinched their fourth Premier League title (football) after winning the 2018-19 season. Manchester City registered a 4-1 victory against Brighton to accumulate 98 points, while Liverpool, who were also in the title race, finished second with 97 points.

Q23. Mercedes’ ________________________ won the Spanish Grand Prix in Barcelona, Spain and rose to the top of the Formula One world championship.
Daniel Ricciardo
Kimi Raikkonen
Sebastian Vettel
Valtteri Bottas
Lewis Hamilton
Solution:
Mercedes’ Lewis Hamilton won the Spanish Grand Prix in Barcelona, Spain and rose to the top of the Formula One world championship. Mercedes’ V. Bottas finished second, while Red Bulls’ M. Verstappen finished third.

Q24. Padma Shri awardee ___________________ vocal artist Hiralal Yadav passed away in Varanasi at the age of 93.
Bengali
Odia
Bhojpuri
Maithili
Hindi
Solution:
Padma Shri awardee Bhojpuri vocal artist Hiralal Yadav passed away in Varanasi at the age of 93. Shri Yadav was a well known Bhojpuri folk singer from the ‘Birha’ genre, which revolves around the separation of a lover from his beloved.

Q25. Hiralal Yadav was received a Padma Shri award, the country’s fourth highest civilian award, in-?
2016
2019
2015
2017
2018
Solution:
Padma Shri awardee Bhojpuri vocal artist Hiralal Yadav passed away in Varanasi at the age of 93. Shri Yadav was a well known Bhojpuri folk singer from the ‘Birha’ genre, which revolves around the separation of a lover from his beloved. He received a Padma Shri award, the country’s fourth highest civilian award, in January 2019. In 2015, he was felicitated with the Yash Bharti award for his contribution in the field of music.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments