LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 21st May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Which of the following firm has launched a new initiative HeART, that aims to mentor, partner and invest in real estate technology companies.
National Bank for Agriculture and Rural Development
ICICI Prudential Life Insurance Company
HDFC Capital Advisors
ICICI Prudential Asset Management Company
National Housing Bank
Solution:
HDFC Capital Advisors, a wholly-owned subsidiary of HDFC Ltd, launched a new initiative called ‘HDFC Affordable Real Estate and Technology Program (HeART).

Q2. The world body governing Badminton, BFA, has launched two new formats of the game__________and_______with new dimensions of the court and an innovative shuttlecock called Airshuttle.
Skymotions, AirBadminton
Skyminton, Dupleaxers
Ball Badminton, Skyminton
Triples, Bat Badminton
AirBadminton, Triples
Solution:
The world body governing Badminton, BFA, has launched two new formats of the game AirBadminton and Triples with new dimensions of the court and an innovative shuttlecock called Airshuttle.

Q3. The UN celebrates___________ as World Bee Day.
16 May
18 May
14 May
20 May
22 May
Solution:
To raise awareness of the importance of pollinators (such as bees, butterflies, bats and hummingbirds), the threats they face and their contribution to sustainable development, the UN designated 20 May as World Bee Day.

Q4. _______won the Men’s singles category title at the 76th edition of the Italian Open.
Roger Federer
Rafael Nadal
Novak Djokovic
Andy Murray
John Isner
Solution:
Rafael Nadal won the Men’s singles category title at the 76th edition of the Italian Open.

Q5. The 26th Edition of Singapore India Maritime Bilateral Exercise (SIMBEX)-19 has commenced in the_____________.
Arctic Ocean
Southern Ocean
Pacific Ocean
Indian Ocean
South China Sea
Solution:
The 26th Edition of Singapore India Maritime Bilateral Exercise (SIMBEX)-19 has commenced in the South China Sea. In addition to IN Ships Kolkata and Shakti, Long Range Maritime Patrol Aircraft P8I will also participate in the exercise.

Q6. Which of the following state government has approved setting up of a commission to look into the problem faced by farmers.
Mizoram
Meghalaya
Sikkim
Uttarakhand
Odisha
Solution:
The Meghalaya government has approved setting up of a commission to look into the problem faced by farmers.

Q7. According to the RBI data, in Mar 2019, the total number of financial transactions done by people using their debit cards increased by_____. Also, the financial transactions done by the debit cards at POS terminals increased by_______compared to March 2018.
14%, 28 %
12%, 28%
15%, 30%
13%, 26%
15%, 27%
Solution:
According to the RBI data, in Mar 2019, the total number of financial transactions done by people using their debit cards increased by 15%. Also, the financial transactions done by the debit cards at POS terminals increased by 27% compared to March 2018.

Q8. Which of the following film won the third prize in the international section of Nespresso Talents 2019 in Cannes?
Seed Mother
God Father
Earth Mother
Mother Cow
Agricultural Needs
Solution:
Indian filmmaker, Achyutanand Dwivedi’s film, “Seed Mother”, won the third prize in the international section of Nespresso Talents 2019 in Cannes.

Q9. _________was felicitated by Council of European Chambers of Commerce in India and a European Union delegation in Mumbai.
Sonam Kapoor
Anil Kapoor
Ranbeer Kapoor
Ranveer Singh
Alia Bhatt
Solution:
Anil Kapoor was felicitated by Council of European Chambers of Commerce in India and a European Union delegation in Mumbai. He was awarded because of his continuous support in promoting the cause of children’s rights.

Q10. __________became the first state to tap into masala bond market by listing KIIFB’s masala bond worth of USD 312 million (Rs 2,150 crore) in London Stock Exchange (LSE)’s International Securities Market (ISM).
Kerala
Maharashtra
Sikkim
Punjab
Telangana
Solution:
Kerala became the first state to tap into masala bond market by listing the Kerala Infrastructure Investment Fund Board (KIIFB)’s masala bond worth of USD 312 million (Rs 2,150 crore) in London Stock Exchange (LSE)’s International Securities Market (ISM).

Q11. 2nd India Open International Boxing Tournament has started in_________.
Jaipur
Dehradun
Shillong
Goa
Guwahati
Solution:
2nd India Open International Boxing Tournament has started in Guwahati. India will field a strong contingent of 38 men and 37 women in the tournament including Mary Kom in 51-kilogram category.

Q12. External Affairs Minister Sushma Swaraj will attend the foreign ministers’ meet of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) in_________.
Tashkent
Bishkek
Boston
New York
Beijing
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj will attend the foreign ministers’ meet of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Bishkek, Kyrgyz Republic. Swaraj’s Pakistani counterpart Shah Mehmood Qureshi will also attend the meeting.

Q13. Who is the chairman of HDFC Ltd?
Deepak Parekh
Aditya Puri
Vimal Jalan
Shikha Sharma
Sanjiv puri
Solution:
Deepak Parekh is the Chairman of HDFC Ltd.

Q14. The Nespresso 2019 first prize in the international section was won by New Zealand’s Josh Morrice for _______, about rice cultivation in Bali.
Cultivato
Rico
Mohak
Subak
Flexy
Solution:
The Nespresso 2019 first prize in the international section was won by New Zealand’s Josh Morrice for “Subak”, about rice cultivation in Bali.

Q15. India and _________commenced Maritime Bilateral Exercise SIMBEX-19.
USA
Australia
Sri Lanka
New Zealand
Singapore
Solution:
The 26th Edition of Singapore India Maritime Bilateral Exercise (SIMBEX)-19 has commenced in the South China Sea. In addition to IN Ships Kolkata and Shakti, Long Range Maritime Patrol Aircraft P8I will also participate in the exercise.

               








You may also like to Read:

Print Friendly and PDF


No comments