SBI Clerk Pre English Practice Set | 19th May

 SBI-Clerk-Prelims-English-Questions-2019


SBI Clerk Prelims English Questions (Day-14)

Dear students, The State Bank of India conducts a two-tier examination to recruit Clerks (Junior Associates) at regular intervals. Thus, the English Language plays a crucial role in sailing through all the stages of SBI Clerk exam. Here is a quiz on the English Language to let you practice the latest pattern English Questions for SBI Clerk 2019-20.



Directions (1-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 10. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

As we have kept on burning more and more of organic fuel, such as coal and crude oil, over the last century (1) ............ the world, the amount of the oxidation product, carbon dioxide (CO2), in the atmosphere has reached (2)........... levels, causing global warming and climate change.



Given this scenario, why not capture the CO2 from the atmosphere and (3) ............. it into something inescapable, such as solid carbonate rocks? Such direct air capture of the gas and converting it from the biosphere to the geosphere (as rocks and minerals) has been done by a company in Switzerland, called Climeworks. They have (4) ........... a plant in Iceland, where they bury CO2 into solid calcium carbonate (CaCO3) rocks, just as basalt; they also sell the CO2 to greenhouses and beverage makers. 

An even better method would be to convert it back into hydrocarbon fuel through a (5) ............ reaction, a process termed as air to fuel or A2F. And a group of scientists led by Dr David Keith of Harvard have put together a company called “Carbon Engineering”, with such a conversion of DAC into A2F. They have (6) ............ their latest paper in the journal Joule last month. Incidentally, the name of the journal is (7) ........... since a unit of energy in the international system of units is a joule, named after the English physicist James P. Joule). 


The team has been working for the last several years on this problem. What is being done is to capture the undesirable product CO2, run it through a reactor in an (8) ............ manner and use it to combine with hydrogen (obtained through electrolysis of water) and generate the hydrocarbon fuel. The whole process is what is termed as ‘carbon-neutral-fuel production’ by them. 


Capturing CO2 from (9) ............. air itself is not new. As the authors point out, this was attempted as early as the 1950s, as a pre-treatment of air; and in the 1960s, it was attempted to use as feedstock for the production of hydrocarbon fuels in mobile nuclear power plants. What Carbon Engineering has done is to describe the nuts and bolts of the process, the engineering steps, and the cost-benefit analysis. Their claim is that it should be possible to make the process as (10) .......... as anywhere between US $50-100 per ton of CO2 captured by DAC. 


Q1.


beside
across
since
on
rest
Solution:
'across' is grammatically and contextually correct here.

Q2.
increase
deflating
alarming
distress
startle
Solution:
'alarming' means worrying or disturbing and is grammatically and contextually correct here.

Q3.
divert
reversed
addressed
convert
stagnate
Solution:
'convert' makes the sentence grammatically and contextually correct and meaningful.

Q4.
put in
put off
put up
put out
put
Solution:
'Put up' is correct. If people put up a wall, building, tent, or other structure, they construct it so that it is upright.

Q5.
reverse
back
rage
stagnate
contradict
Solution:
As 'back' is used before the blank so 'reverse' will be the correct choice.

Q6.
publish
reports
published
concealed
withhold
Solution:
'published' is grammatically and contextually correct here.

Q7.
apt
fitted
correction
relevance
disinclination
Solution:
'Apt' means appropriate or suitable in the circumstances.

Q8.
energize
systematic
efficient
potent
economic
Solution:
'efficient' is grammatically and contextually correct here.

Q9.
circulate
obdurate
berate
flow
ambient
Solution:
'Ambient' means relating to the immediate surroundings of something.

Q10.
practicality
works
viable
possibility
Both (B) and (C)
Solution:
'Viable' means capable of working successfully; feasible.

Directions (11-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 

Q11. Finally, the retiring judge (A)/ would address to the assembly (B)/ and share his own experiences and (C)/ advice for the future. (D)/


A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

Q12. It is too early to talk or indulge in wishful (A)/ thinking about future calculations. Let us first (B)/contest the elections and win a sizeable number (C)/ of seats in order to being able to form a government. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. Use 'be' in place of 'being'.

Q13. The measure is aim at (A)/ promoting e-vehicle’s use and the (B)/ government is considering exemption (C)/ from permits for such vehicles. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part A. 'aimed' will be used in place of 'aim'.

Q14. When Mr Tamhankar realized she wasn’t (A)/ going to change her mind, Ron wound a (B)/handkerchief around her throat from behind and (C)/ strangle her till she stopped moving. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. 'Strangled' will be used as the sentence is in past tense.

Q15. He has produced dozens (A)/ of research papers and until (B)/recently continued to review and (C)/ edit for different ecology journals. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error

               





You may also like to Read:
              
      

No comments