SBI Clerk Pre English Questions: 25th May

 SBI-Clerk-Prelims-English-Questions-2019


SBI Clerk Prelims English Questions (Day-19)

Dear students, The State Bank of India conducts a two-tier examination to recruit Clerks (Junior Associates) at regular intervals. Thus, the English Language plays a crucial role in sailing through all the stages of SBI Clerk exam. Here is a quiz on the English Language to let you practice the latest pattern English Questions for SBI Clerk 2019-20.




Directions (1-5): Rearrange the following sentences to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below them. 

(A) The initiation of the NPA resolution process has brought in a certain degree of rigour, but it still lacks the credibility to be called a bold or successful initiative.

(B) The RBI is doing its best, and even stepping into executive functions like scrutinizing NPA accounts and issuing directives to banks.

(C) It should evaluate the bottlenecks within its domain and bring in the appropriate enablers to help resolve the NPAs at the earliest.

(D) As they say, you can lead a horse to water, but cannot force it to drink.

(E) The banks are taking the required actions to the extent of their respective abilities and governing atmosphere.

(F) However, the government has not yet stepped up to the requirements. 

Q1. Which of the following is the THIRD sentence of the paragraph so formed?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence to form a meaningful paragraph is DAEBFC.

Q2. Which of the following is the FIRST sentence of the paragraph so formed?
D
F
E
A
B
Solution:
The correct sequence to form a meaningful paragraph is DAEBFC.

Q3. Which of the following is the SIXTH (LAST) sentence of the paragraph so formed?
E
C
D
F
B
Solution:
The correct sequence to form a meaningful paragraph is DAEBFC.

Q4. Which of the following is the SECOND sentence of the paragraph so formed?
F
D
A
B
E
Solution:
c

Q5. Which of the following is the FOURTH sentence of the paragraph so formed?
B
D
F
A
C
Solution:
The correct sequence to form a meaningful paragraph is DAEBFC.

Directions (6-10): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., "No correction required" as the answer. 

Q6. I advised my son to engage two coolies instead of one because the luggage was too much heavy for a single coolie.
the luggage was much too heavy for
the luggage was too much heavy to
the luggage was too heavier for
the luggage was heavier for
No improvement required
Solution:
‘too much + noun’ is used, whereas ‘much too +adjective/adverb’ is used. In the sentence in place of ‘too much’, ‘much too’ will be used.

Q7. Sheila Chandra began her concert by chanting Om turning it finally into an experience close with prayer.
to an experience close with prayer
into an experience close to prayer
into an experience closing by prayer
to an experience closed by prayer
No improvement required
Solution:
‘close to’ somebody/something is used.

Q8. Simplest solution than this expensive method which you are suggesting should be found out.
Simpler solution than this expensive
The simplest solution than this expensive
A simpler solution than this expensive
A simplest solution than this expensive
No improvement required
Solution:
The sentence is in a comparative degree. Hence in place of ‘simplest solution’, ‘A simpler solution’ is used.

Q9. The two leaders had taken an unreserved common position on terrorism, and the joint statement released after the meeting has pledged enhanced India-US cooperation in the Indo-Pacific region.
The two leaders take an unreserved
The two leaders has taken an unreserved
The two leaders took an unreserved
The two leaders have taken an unreserved
No improvement required
Solution:
As verb is in the conditional perfect which requires an auxiliary ('having' in this case,) therefore the past participle (taken) is necessary.

Q10. Trump extracted his pound of flesh by insisting on a “fair” and “balanced” trade relationship between the two nations, indicating a mercantilist approach that can in the end limit trade and therefore prosperity in both nations.
indicates a mercantilist approach which can
indicating a mercantilist approach which can
that indicates a mercantilist approach that can
indicating the mercantilist approach which could
No improvement required
Solution:
‘which’ is used for non-defining clauses, additional information whereas ‘that’ is used for defining clauses.

Directions (11-15): In each of the following question a part of the sentence is highlighted which is grammatically correct and comprehensive. Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct phrase(s) in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., "All are correct" as the answer. 

Q11. When you embrace the values of your company, it keeps you focused on what does matter most.
(I) When you embrace
(II) the values of your company
(III) focused on what does matter most
only (I)
both (I) and (II)
only (III)
both (I) and (III)
All are correct
Solution:
Expression (I) and (II) are absolutely correct and do not require any corrections. However, expression (III) contains a grammatical error. It is to be noted that to make the sentence grammatically correct replace “focused on what does matter most” by “focused on what matters the most” as whenever ‘what’ has been used as a subject then question or statement in simple present tense or in simple past tense the grammatical syntax of the sentence must be [What + main verb]. For Ex. What happens when water is heated? Or I don’t know what disturbs him. As, only expression (I) and (II) are correct, option (b) becomes the most suitable answer choice.

Q12. Hilke is asking drivers to report those areas were a large number of frogs and salamanders crosses the road at once.
(I) Hilke is asking drivers
(II) were a large number of frogs and salamanders
(III) crosses the road at once
only (I)
both (I) and (II)
only (III)
both (I) and (III)
All are correct
Solution:
Only expression (I) perfectly complies to the grammatical syntax of the sentence. However, expression (II) and (III) fail to be error-free. To make expression (II) grammatically and contextually correct replace the verb ‘were’ by the adverb ‘where’ which is used to describe at, in, or to which (used after reference to a place or situation). Moreover, in expression (III) the singular verb “crosses” should be replaced with “cross” as the phrase [a large number of] always associates a plural verb to comply with the rule of subject-verb agreement. Hence, option (a) becomes the most suitable answer choice.

Q13. He had a large number of time to tweak the settings to ensure that he perfected the programming---he was so into it that he lost track of time and finished after midnight.
(I) He had a large number of time
(II) that he perfected the programming---he was so into it that
(III) he lost track of time and finished after midnight
only (I)
both (I) and (II)
only (III)
both (II) and (III)
All are correct
Solution:
Among the given three expressions only expression (II) and (III) stands to be grammatically correct. In order to eliminate the error in expression (I) replace the phrase [a large number of] with [a lot of] as generally “time” is an uncountable noun for which the quantitative adjective [a large number of] must not be used. Moreover, [a lot of] can be used to refer the numbers as well as the quantity. For ex. ‘a lot of sugar’ expresses quantity while ‘a lot of pens’ expresses numbers. As, only expression (II) and (III) appears to be correct, option (d) becomes the most viable answer choice.

Q14. The historic centre was built at around the same time as Shah Jahan was putting down roots in Delhi and the street pattern is strikingly similar.
(I) around the same time as Shah Jahan
(II) was putting down roots in Delhi
(III) and the street pattern is strikingly similar
only (I)
both (I) and (II)
only (III)
both (II) and (III)
All are correct
Solution:
The given sentence is grammatically correct and contextually meaningful. Hence, it does not require any corrections or replacement therefore, option (e) is the most suitable answer choice.

Q15. Globally, migrants from Africa with more high levels of education have been more likely to move to more developed countries than that from other regions of the world.
(I) Globally, migrants from Africa with
(II) more high levels of education have been more
(III) than that from other regions of the world
only (I)
both (I) and (II)
only (III)
both (II) and (III)
All are correct
Solution:
Only the first expression is correct and does not require any corrections. Expression (II) and (III) contains either grammatical or contextual errors. In expression (II) [high] should be replaced by [higher] as the comparative degree of ‘high’ is higher’ instead of ‘more high’. Furthermore, in expression (III) ‘that’ should be replaced with ‘those’ as there is a comparison between two groups [two separate group of countries]. It should also be noted that ‘that’ is used for singular nouns whereas ‘those’ is used for plural noun. Therefore, as only expression (I) is correct option (a) becomes the most suitable answer choice.

               



                   
      

No comments