SBI Clerk Pre Quiz- Spelling Errors | 15th May

 SBI-Clerk-Prelims-English-Questions-2019

SBI Clerk Prelims English Questions (Day-10)

Dear students, The State Bank of India conducts a two-tier examination to recruit Clerks (Junior Associates) at regular intervals. Thus, the English Language plays a crucial role in sailing through all the stages of SBI Clerk exam. Here is a quiz on the English Language to let you practice the latest pattern English Questions for SBI Clerk 2019-20.


Directions (1-5): In the following questions, a sentence is given with four highlighted words. Choose the combination of words that mentions the words which are either misspelt or grammatically incorrect or contextually meaningless. If all the highlighted words are correct, choose option (e) i.e. “All are correct” as your answer choice. 



Q1. When the astronomor (A) looked into the telescope (B), he was shocked(C) by the sight of a star moving in an aberant (D) path.

A - B
A - D
B - C
C - D
All are correct
Solution:
Among the highlighted words, words (A) and (D) are incorrectly spelt. The correct spellings of the words are “astronomer” which means an expert in or student of astronomy; and “aberrant” which means departing from an accepted standard. All the other given combinations are incorrect; hence, option (b) is the most suitable answer choice.

Q2. The begining (A) of the large intestine (B) is marked in many forms by the development of an accesory (C) pouch (D) or diverticulum, the ccum.
C-D
A-D
B-D
A-C
All are correct
Solution:
Among the highlighted words, words (A) and (C) are incorrectly spelt. The correct spellings of the words are “beginning” which means the point in time or space at which something begins; and “accessory” which means a thing which can be added to something else in order to make it more useful, versatile, or attractive. All the other given combinations are incorrect; hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q3. When the judge (A) started making arbitary (B) rulings that were not based on law, he was reprimanded (C) by the governar (D).
B - D
A - C
C - D
A - B
All are correct
Solution:
Among the highlighted words, words (B) and (D) are incorrectly spelt. The correct spellings of the words are “arbitrary” which means (of power or a ruling body) unrestrained and autocratic in the use of authority; and “governor” which means an official appointed to govern a town or region. All the other given combinations are incorrect; hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q4. The buroucracy (A) of the legislative (B) government is delaying the pasage (C) of much needed educational (D) funding.
B - D
A - B
A - C
C - D
All are correct
Solution:
Among the highlighted words, words (A) and (C) are incorrectly spelt. The correct spellings of the words are “bureaucracy” which means a system of government in which most of the important decisions are taken by state officials rather than by elected representatives; and “passage” which means the action or process of moving forward. All the other given combinations are incorrect; hence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q5. The tenured (A) economic professors (B) who had taught their orthodox (C) ideas for years did not appreciate (D) questions from the newly hired professor.
B - D
A - B
A - C
C - D
All are correct
Solution:
All the highlighted words are contextually and grammatically correct with the usage of their correct spellings. Hence, option (e) is the most suitable answer choice.

Q6. In the following questions, choose the option that reflects the correct (precise) spelling of the word.
 Boisterous
 Boesiterous
Boesterious
Bositerous
Boeisterious
Solution:
The correct spelling is Boisterous. Boisterous is an adjective used to describe someone spirited, loud, and slightly out of control — like someone with a spring in their step and a song in their heart singing to strangers on the street.

Q7. In the following questions, choose the option that reflects the correct (precise) spelling of the word.
Catarect
Cetaract
Cateract
Catract
Cataract
Solution:
The correct spelling is Cataract. Cataract is an eye disease that involves the clouding or opacification of the natural lens of the eye.

Q8. In the following questions, choose the option that reflects the correct (precise) spelling of the word.
Cessasion
Cesasion
Cessation
Cesation
Cesaation
Solution:
The correct spelling is Cessation. Cessation and cease sound alike and have similar meanings because they both come from the Latin word cessare, which means "to delay, to stop." The cessation can be permanent; or temporary,

Q9. In the following questions, choose the option that reflects the correct (precise) spelling of the word.
Defoliete
Diffoliete
Difoliate
Defoliate
Deffoliate
Solution:
The correct spelling is Defoliate. Defoliate means to take the leaves or branches off of a tree or bush. The adjective defoliated describes a tree or bush that has had its leaves stripped.

Q10. In the following questions, choose the option that reflects the correct (precise) spelling of the word.
Dexterous
Dextterous
Dexterrious
Dexterrous
Dexterious
Solution:
The correct spelling is Dexterous. The adjective dexterous often refers to skill and agility with the hands, but it can mean any skillful or clever physical movement. Dexterous can also be used to describe mental skill and agility — like the dexterous handling of an uncomfortable situation at work.

Directions (11-15): In the following questions, a sentence is divided into four parts consisting of a highlighted word in each part. Choose the option reflecting the word which is either misspelt or grammatically incorrect. If all the highlighted words are correct, choose option (e) i.e. “all are correct” as your answer choice. 



Q11. For my financial/ circumstances, the /optmum loan would need/ to have an interest rate below four percent.

financial
circumstances
optmum
interest
No error
Solution:
The highlighted word in the third part is incorrectly spelled as “optmum”. However, the precise spelling of the word is “optimum” which means a most conducive to a favourable outcome; best. All the other words have been spelt correctly and are in appropriate grammatical syntax. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.

Q12. Today's news also brought the suggestion/ that the traditional growing regions/ for fine wines may not be the regions producing / the most salburious wines.
brought
traditional
producing
salburious
No error
Solution:
The highlighted word in the first part is incorrectly spelled as “salburious”. However, the precise spelling of the word is “salubrious” which means health-giving; healthy. All the other words have been spelt correctly and are in appropriate grammatical syntax. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.

Q13. The prisoners were all perfectly/ submmisive and paid every /deference to the wishes of those /in whose custody they were placed.
prisoners
submmisive
deference
custody
No error
Solution:
The highlighted word in the first part is incorrectly spelled as “submmisive”. However, the precise spelling of the word is “submissive” which means ready to conform to the authority or will of others; meekly obedient or passive. All the other words have been spelt correctly and are in appropriate grammatical syntax. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.

Q14. Sophia was convenced that the / accretion of ice on her car’s windshield / was preventing her / wipers from operating correctly.
convenced
accretion
preventing
correctly
No error
Solution:
The highlighted word in the first part is incorrectly spelled as “convenced”. However, the precise spelling of the word is “convinced” which means completely certain about something. All the other words have been spelt correctly and are in appropriate grammatical syntax. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.

Q15. Our landscaper should lower/ his price since he has a rival / in the neighborhood who is /offering us a better deal.
landscaper
rival
neighborhood
offering
No error
Solution:
All the highlighted words of the sentence are correctly spelled and adhere to appropriate grammatical syntax. Since, none of the words require any corrections; option (e) becomes the most suitable answer choice.

               



You may also like to Read:
         
      

Print Friendly and PDF

No comments