SBI PO Quantitative Aptitude Quiz: 9th May

Dear Aspirants,


SBI-PO-Quantitative-Aptitude-Quiz


Quantitative Aptitude Quiz For SBI PO/Clerk Prelims

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions



Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given beside. 

Three friends Seeta, Reeta and Geeta spends 12%, 14% and 16% of their monthly salary on travelling in the given order and each of them save half of the remaining amount. The monthly salary of Seeta and Geeta is same and the monthly saving of Seeta is Rs. 360 more than that of Geeta. The total expenditures of Seeta and Reeta together on travelling is Rs. 1240 more than that of Geeta.

Q1. What is the monthly expenditure of Seeta and Reeta together on travelling?
Rs. 4240
Rs. 4120
Rs. 3890
Rs. 4480
Rs. 4032
Solution:
Let the monthly salary of Seeta = Rs. 100x

Then, Monthly expenditures on travelling = 12% of 100x = Rs. 12x

Remaining = Rs. (100x – 12x) = Rs. 88x

Saving = 88x/2 = Rs. 44x

Reeta’s month salary = Rs. 100y 

Then, Monthly expenditures on travelling = 14% of 100x = Rs. 14y

Remaining = Rs. (100y – 14y) = Rs. 86y

Saving = 86y/2 = Rs. 43y

The monthly salary of Geeta = The monthly salary of Seeta = Rs. 100x

The monthly expenditures of Geeta on travelling = 16% of 100x = Rs. 16x

Remaining = Rs. (100x – 16x) = Rs. 84x

Saving = 84x/2 = Rs. 42x

The monthly salary of Seeta and Geeta are same and the monthly saving of Seeta is Rs. 360 more than that of Geeta

44x – 42x = 2x = 360

x = 180

The total expenditures of Seeta and Reeta together on travelling is Rs. 1240 more than that of Geeta.
 
12x + 14y = 16x + 1240

14y = 4x + 1240 = 720 + 1240 = 1960

y = 140

The monthly expenditure of Seeta and Reeta together on travelling = Rs. (12x + 14y) = Rs. (12 × 180 + 14 × 140)

= Rs. (2160 + 1960) = Rs. 4120

Q2. The monthly salary of Reeta is how much more than/less than that of Seeta?
Rs. 2000 more
Rs. 3000 more
Rs. 4000 more
Rs. 3000 less
Rs. 4000 less
Solution:
Let the monthly salary of Seeta = Rs. 100x

Then, Monthly expenditures on travelling = 12% of 100x = Rs. 12x

Remaining = Rs. (100x – 12x) = Rs. 88x

Saving = 88x/2 = Rs. 44x

Reeta’s month salary = Rs. 100y

Then, Monthly expenditures on travelling = 14% of 100x = Rs. 14y

Remaining = Rs. (100y – 14y) = Rs. 86y

Saving = 86y/2 = Rs. 43y

The monthly salary of Geeta = The monthly salary of Seeta = Rs. 100x

The monthly expenditures of Geeta on travelling = 16% of 100x = Rs. 16x

Remaining = Rs. (100x – 16x) = Rs. 84x

Saving = 84x/2 = Rs. 42x

The monthly salary of Seeta and Geeta are same and the monthly saving of Seeta is Rs. 360 more than that of Geeta

44x – 42x = 2x = 360

x = 180

The total expenditures of Seeta and Reeta together on travelling is Rs. 1240 more than that of Geeta.

12x + 14y = 16x + 1240

14y = 4x + 1240 = 720 + 1240 = 1960

y = 140

The monthly salary of Reeta = Rs. 100y = Rs. 14000

The monthly salary of Seeta = Rs. 100x = Rs. 18000

The required answer = Rs. (14000 – 18000) = 4000 less than that of Seeta

Q3. What is the sum of the saving of all the three friends together?
Rs. 21500
Rs. 22480
Rs. 24000
Rs. 20800
Rs. 25000
Solution:
Let the monthly salary of Seeta = Rs. 100x

Then, Monthly expenditures on travelling = 12% of 100x = Rs. 12x

Remaining = Rs. (100x – 12x) = Rs. 88x

Saving = 88x/2 = Rs. 44x

Reeta’s month salary = Rs. 100y

Then, Monthly expenditures on travelling = 14% of 100x = Rs. 14y

Remaining = Rs. (100y – 14y) = Rs. 86y

Saving = 86y/2 = Rs. 43y

The monthly salary of Geeta = The monthly salary of Seeta = Rs. 100x

The monthly expenditures of Geeta on travelling = 16% of 100x = Rs. 16x

Remaining = Rs. (100x – 16x) = Rs. 84x

Saving = 84x/2 = Rs. 42x

The monthly salary of Seeta and Geeta are same and the monthly saving of Seeta is Rs. 360 more than that of Geeta

44x – 42x = 2x = 360

x = 180

The total expenditures of Seeta and Reeta together on travelling is Rs. 1240 more than that of Geeta.

12x + 14y = 16x + 1240

14y = 4x + 1240 = 720 + 1240 = 1960

y = 140

The required sum = Rs. (44x + 43y + 42x) = Rs. (86x + 43y) = Rs. (86 × 180 + 43 × 140) = Rs. (15480 + 6020) = Rs. 21500

Q4. The total monthly saving of three friends together is what percentage of their total monthly salary?
42%
44%
41%
43%
40%
Solution:
Let the monthly salary of Seeta = Rs. 100x

Then, Monthly expenditures on travelling = 12% of 100x = Rs. 12x

Remaining = Rs. (100x – 12x) = Rs. 88x

Saving = 88x/2 = Rs. 44x

Reeta’s month salary = Rs. 100y

Then, Monthly expenditures on travelling = 14% of 100x = Rs. 14y

Remaining = Rs. (100y – 14y) = Rs. 86y

Saving = 86y/2 = Rs. 43y

The monthly salary of Geeta = The monthly salary of Seeta = Rs. 100x

The monthly expenditures of Geeta on travelling = 16% of 100x = Rs. 16x

Remaining = Rs. (100x – 16x) = Rs. 84x

Saving = 84x/2 = Rs. 42x

The monthly salary of Seeta and Geeta are same and the monthly saving of Seeta is Rs. 360 more than that of Geeta

44x – 42x = 2x = 360

x = 180

The total expenditures of Seeta and Reeta together on travelling is Rs. 1240 more than that of Geeta.

12x + 14y = 16x + 1240

14y = 4x + 1240 = 720 + 1240 = 1960

y = 140

Their total monthly salary = Rs. (100x + 100y + 100x) = Rs. (200x + 100y) = Rs. (36000 + 14000) = Rs. 50000

Total monthly saving = Rs. (44x + 43y + 42x) = Rs. (86x + 43y) = Rs. (86 × 180 + 43 × 140) = Rs. (15480 + 6020) = Rs. 21500

The reqd. answer =



= 43%

Q5. By how much should Seeta's monthly salary be increased so the monthly expenditures of Seeta on travelling will become equal to that of Geeta?
Rs. 4000
Rs. 6000
Rs. 8000
Rs. 3600
Rs. 2500
Solution:
Let the monthly salary of Seeta = Rs. 100x

Then, Monthly expenditures on travelling = 12% of 100x = Rs. 12x

Remaining = Rs. (100x – 12x) = Rs. 88x

Saving = 88x/2 = Rs. 44x

Reeta’s month salary = Rs. 100y

Then, Monthly expenditures on travelling = 14% of 100x = Rs. 14y

Remaining = Rs. (100y – 14y) = Rs. 86y

Saving = 86y/2 = Rs. 43y

The monthly salary of Geeta = The monthly salary of Seeta = Rs. 100x

The monthly expenditures of Geeta on travelling = 16% of 100x = Rs. 16x

Remaining = Rs. (100x – 16x) = Rs. 84x

Saving = 84x/2 = Rs. 42x

The monthly salary of Seeta and Geeta are same and the monthly saving of Seeta is Rs. 360 more than that of Geeta

44x – 42x = 2x = 360

x = 180

The total expenditures of Seeta and Reeta together on travelling is Rs. 1240 more than that of Geeta.

12x + 14y = 16x + 1240

14y = 4x + 1240 = 720 + 1240 = 1960

y = 140

Let the monthly salary of Seeta was increased by Rs a then,

12% × (18000 + a) = 16% × 18000

3 × (18000 + a) = 4 × 18000

a = Rs 6000

Directions (6-8): In the following questions two quantities are given for each question. Compare the numeric value of both the quantities and answers accordingly.

Q6. Quantity 1: No. of five digits number which can be formed using the digits 1, 3, 4, 5, 6, 7 without repetition of digits. 
Quantity 2: Length of platform. Speed of a train is 90 km/h. It crosses a platform and a pole in 36 seconds and 6 seconds respectively.
Quantity 1 > Quantity 2
Quantity 1 < Quantity 2
Quantity 1 ≥ Quantity 2
Quantity 1 ≤ Quantity 2
Quantity 1 = Quantity 2
Solution:

Q7. Quantity 2: Time in which the tank will be filled from start. A tap ‘A’ can fill a cistern in 12 hours while another tap B can empty the filled tank in 18 hours. If both pipes are opened together and after 3 hours tap B is closed. 
Quantity 1: A man covers half of total distance with 12 km/h and another half distance with 24km/h. Find his average speed.
Quantity 1 > Quantity 2
Quantity 1 < Quantity 2
Quantity 1 ≥ Quantity 2
Quantity 1 ≤ Quantity 2
Quantity 1 = Quantity 2
Solution:

Q8. Quantity1: Ravi can do three fourth of a work in 27/2 hours while Hira can do two third of the same work in 8 hours. If both started working together then in how much time the work will be completed? 
Quantity 2: Raju’s age before two years was 75% of his sister, Rita’s age. After two years, Rita’s age will beof her father’s age. Average age of Rita’s father and mother is 31 yrs. If Rita’s mother’s age is 28 yrs then what is the present age of Raju?
Quantity 1 > Quantity 2
Quantity 1 < Quantity 2
Quantity 1 ≥ Quantity 2
Quantity 1 ≤ Quantity 2
Quantity 1 = Quantity 2
Solution:

Directions (9-15): What will come in place of the question mark (?) in the following questions? 

Q9.
17
19
279
289
269
Solution:

Q10.

3
4
5
6
8
Solution:

Q11.
5
6
7
8
10
Solution:

Q12.
Solution:

Q13. 36% of 245 – 40% of 210 = 10 –?
4.2
6.8
4.9
5.6
5.8
Solution:

Q14. 4345 + 5625 + 7125 – 3345 = ?
11,750
13,750
12,750
10,350
14,450
Solution:
? = 17095 – 3345 = 13,750

Q15.
36
32
25
16
49
Solution:

               




You May also like to Read:



Print Friendly and PDF

No comments