Current Affairs for NIACL AO Main Exam: 23rd January 2019

Dear Aspirants,

current-affairs-for-niacl-ao-main-exam-2018-19



Current Affairs for NIACL AO Main 2018-19:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Who has been sworn in as Madagascar President?
Donald Tusk
Stefan Lofven
Andry Rajoelina
Gaston Browne
Theresa May
Solution:
Madagascar president, Andry Rajoelina, has sworn into office after taking the oath in Antananarivo before nine judges of the High Constitutional Court. He won nearly 56% to defeat another former president, Marc Ravalomanana.
Q2. India Steel 2019 Exhibition and Conference was hosted by_________.
Pune
Mumbai
Delhi
Goa
Kochi
Solution:
India Steel 2019 Exhibition and Conference had begun in Mumbai. The three-day event organized by the Ministry of Steel helped chart out the future growth path of the steel industry.
Q3. India and Sri Lanka signed an MoU to provide modern infrastructural facilities to Swami Vipulananda Institute of Aesthetic Studies of Eastern University in _________.
The UK
Norway
Bhutan
Nepal
Sri Lanka
Solution:
India and Sri Lanka signed an MoU to provide modern infrastructural facilities to Swami Vipulananda Institute of Aesthetic Studies of Eastern University in Batticaloa district of Sri Lanka.
Q4. Which organisation, as a part of its three-city PolicyHack series, hosted an interactive hackathon, where teachers focused on their learning journey in New Delhi?
Microsoft
Dell
Google
Infosys
TCS
Solution:
Dell, as a part of its three-city PolicyHack series, hosted an interactive hackathon, where teachers focused on their learning journey in New Delhi. The initiative allows the teaching fraternity to come up with solutions for problems faced by teachers inside and outside the classroom.
Q5. Who has become the first player in history to win the Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year, the ICC Men’s Test Player of the Year and the ICC ODI Player of the Year awards?
Virat Kohli
Rohit Sharma
AB de Villiers
Aaron Finch
Kane Williamson
Solution:
Virat Kohli has become the first player in history to win the Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year, the ICC Men’s Test Player of the Year and the ICC ODI Player of the Year awards following an extraordinary 2018.
Q6. Who has been chosen for the first Sheikh Saud International Prize for Materials Research by the Centre for Advanced Materials of the United Arab Emirates (UAE)?
M Nagarjuna
K Sivan
APJ Abdul Kalam
CNR Rao
N Bhattacharya
Solution:
Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research announced that the Centre for Advanced Materials of the United Arab Emirates (UAE) chose Eminent Scientist and Bharat Ratna recipient CNR Rao for the first Sheikh Saud International Prize for Materials Research.
Q7. Who among the following has been awarded the “Woman’s Voice Award” at the Apeejay Kolkata Literary Festival (AKLF)?
Rani Murari
Ragini Rawat
Rajani Bhatt
Murali Gautami
Ranjani Murali
Solution:
US Based Indian poet Ranjani Murali was awarded the “Woman’s Voice Award” at the Apeejay Kolkata Literary Festival (AKLF). The Objective of the award is to recognize and encourage creative writing by women in India.
Q8. China’s economy grew at _____ in 2018, its slowest rate in almost 3 decades.
6.1%
6.6%
3.3%
5.5%
7.1%
Solution:
China’s economy grew at 6.6% in 2018, its slowest rate in almost 3 decades.
Q9. Which country topped the Trust Index among both the informed public and the general population segments, as per the 2019 Edelman Trust Barometer report?
India
The UK
Canada
China
The USA
Solution:
As per the 2019 Edelman Trust Barometer report, China topped the Trust Index among both the informed public and the general population segments. India is among the most trusted nations globally when it comes to government, business, NGOs and media.
Q10. Who has been bestowed with Sansad Ratna Award for his distinguished performance as a parliamentarian under Jury Committee Special Award category?
Anurag Thakur
Sharad Pawar
Bhagwant Mann
Narendra Modi
Sanjay Singh
Solution:
Himachal Pradesh MP Anurag Thakur has been bestowed with Sansad Ratna Award for his distinguished performance as a parliamentarian under Jury Committee Special Award category.
Q11. Which country has banned the use of Indian currency notes of Rs 2,000, Rs 500 and Rs 200 denominations?
Sri Lanka
Bhutan
Nepal
Mauritius
Pakistan
Solution:
Nepal’s central bank has banned the use of Indian currency notes of Rs 2,000, Rs 500 and Rs 200 denominations, a move that could affect Indian tourists visiting the Himalayan nation where Indian currency is widely used.
Q12. The 2-day Agri Vision 2019 Conference on envisioning Agro solutions for Smart and Sustainable Agriculture was held in________.
Ahmedabad
Pune
Hyderabad
Sikandrabad
Amravati
Solution:
The 2-day Agri Vision 2019 Conference on envisioning Agro solutions for Smart and Sustainable Agriculture was held in Hyderabad. It was inaugurated by Vice-President M Venkaiah Naidu.
Q13. ______ has launched a new e-commerce platform re-weave.in for handloom weavers under its Project ReWeave, part of its philanthropic initiatives.
Dell
Infosys
Google India
Microsoft India
Apple India
Solution:
Microsoft India has launched a new e-commerce platform re-weave.in for handloom weavers under its Project ReWeave, part of its philanthropic initiatives.
Q14. Who is the Chief Guest of the 15th Pravasi Bharatiya Diwas Convention?
Satya Nadella
Baljeet Singh
Kanwaljit Singh Bakshi
Pravind Jugnauth
Sundar Pichai
Solution:
Prime Minister of Mauritius Mr. Pravind Jugnauth is the Chief Guest of the Pravasi Bharatiya Diwas. convention: .
Q15. Who is the Guest of Honor at the 15th Pravasi Bharatiya Diwas Convention?
Baljeet Singh Bakshi
Kanwaljit Singh Bakshi
Aksay Gulati
Pravind Jugnauth
Sundar Pichai
Solution:
Chief Guest of the PBD convention: Prime Minister of Mauritius Pravind Jugnauth. Special Guest: Himanshu Gulati, Member of Parliament of Norway and the Guest of Honor: Kanwaljit Singh Bakshi, Member of Parliament of New Zealand.

               





You may also like to Read:



Print Friendly and PDF