Current Affairs Questions for Competitive Exams: 26th March 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 3 Months
  3. 9 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Q1. What is India's rank in global energy transition index 2019?
77th
86th
76th
93rd
96th
Solution:
India has moved up 2 places to rank 76th on a global energy transition index.
Q2. Which of the following organisation released global energy transition index 2019?
World Bank
World Economic Forum
Reserve Bank of India
International Monetary Fund
None of the above option is the right answer
Solution:
India has moved up 2 places to rank 76th on a global energy transition index. The annual list, compiled by Geneva-based World Economic Forum (WEF), has ranked 115 economies on how well they are able to balance energy security and access with environmental sustainability and affordability.
Q3. Name the Amateur International Boxing Federation (AIBA) President, who has announced his resignation recently. 
Franco Falcinelli
Anas Al Otaiba
Osvaldo Bisbal
Mohamed Moustahsane
Gafur Rahimov
Solution:
The Amateur International Boxing Federation (AIBA) President Gafur Rahimov announced his resignation claiming that political based discussions were harming the organizations progress. Rahimov will be replaced by an interim president.
Q4. World Meteorological Day is observed annually on___________.
23 March
21 March
19 March
25 March
27 March
Solution:
World Meteorological Day is observed annually on March 23 to commemorate the establishment of the World Meteorological Organization (WMO) in 1950.
Q5. The theme for World Meteorological Day 2019 is____________.
The Sun, Earth and Water
The Sun, the Earth and the Weather
Save the Change in Weather
Increasing Temperature
The Weather and the Earth
Solution:
The World Meteorological Day 2019 theme was “The Sun, the Earth and the Weather”. The day was first observed in 1961.
Q6. As per the preliminary world airport traffic rankings for 2018 released by Airports Council International (ACI), Indira Gandhi International Airport (IGIA) of New Delhi has been ranked ______ in terms of the busiest airport.
12th
1st
5th
8th
4th
Solution:
In accordance with the preliminary world airport traffic rankings for 2018 released by Airports Council International (ACI), Indira Gandhi International Airport (IGIA) of New Delhi has elevated 4 ranks to reach at 12th spot in terms of the busiest airport as compared to 2017’s 16th spot.
Q7. Which of the following airport topped the list of world’s busiest airports by passenger traffic?
London Heathrow Airport
Indira Gandhi International Airport
Dubai International Airport
Beijing Capital International Airport
Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport
Solution:
The list of world’s busiest airports by passenger traffic ranking has been topped by Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport (US) followed by Beijing Capital International Airport (China) and Dubai International Airport (UAE).
Q8. Who is the author of the book titled ‘Every Vote Counts-The Story of India’s Elections’?
Nilesh Chawla
Ambesh Verma
Nambi Narayanan
Navin Chawla
Neeraj Chaudhary
Solution:
Former Vice-President Hamid Ansari launched the book titled ‘Every Vote Counts-The Story of India’s Elections’. The author of this book is former Chief Election Commissioner Navin Chawla.
Q9. NITI Aayog has organized a day-long FinTech Conclave at Dr. Ambedkar International Center, __________.
Kochi
New Delhi
Mumbai
Pune
Chennai
Solution:
NITI Aayog has organized a day-long FinTech Conclave at Dr. Ambedkar International Center, New Delhi. The Conclave was inaugurated by RBI Governor Shaktikanta Das.
Q10. Which of the following country has signed an agreement with the United States of America that allow American ships and warplanes to take advantage of his ports and airports?
Cyprus
Armenia
Oman
Azerbaijan
Georgia
Solution:
Oman has signed an agreement with the United States of America that allow American ships and warplanes to take advantage of his ports and airports.
Q11. Which of the following country topped the global energy transition index 2019?
Sweden
Norway
Switzerland
India
UK
Solution:
Sweden remains on the top and is followed by Switzerland and Norway in the top three.
Q12. Which of the following film won the Best Film trophy at 64th Filmfare Awards?
Raazi
Padmaavat
AndhaDhun
Manto
Sanju
Solution:
Raazi grabbed the Best Film trophy at 64th Filmfare Awards.
Q13. Who among the following actress won Best Actor in a Leading Role (Female) Award at 64th Filmfare Awards?
Surekha Sikri
Deepika Padukone
Sara Ali Khan
Alia Bhatt
Urvashi Rautela
Solution:
Alia Bhatt won Best Actress award for playing the role of a spy in Raazi at 64th filmfare awards.
Q14. The Lalit Kala Akademi (LKA) announced 15 winners of the 60th Annual Academy Awards. LKA was established in________.
1954
2000
1948
1974
2006
Solution:
Lalit Kala Akademi established in 1954 is an autonomous organisation under the Ministry of Culture
Q15. Who among the following actor won Best Actor in a Leading Role (Male) Award at 64th Filmfare Awards?
Ranveer Singh
Ranbir Kapoor
Ayushmann Khurrana
Gajraj Rao
Vicky Kaushal
Solution:
Ranbir Kapoor for Sanju won Best Actor in a Leading Role (Male) award at 64th filmfare awards.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF