Current Affairs Questions for Competitive Exams: 6th March 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. ASSOCHAM has conferred ‘Non-Life Insurer of the Year Award 2019' to-
Tata AIA Life Insurance
Life Insurance Corporation of India
ICICI Prudential Life Insurance
Bharti AXA General Insurance
Canara HSBC OBC Life Insurance
Solution:
ASSOCHAM (The Associated Chambers of Commerce and Industry of India), which is one of the apex trade associations of India has conferred ‘Non-Life Insurer of the Year Award 2019' to Bharti AXA General Insurance.
Q2. Legendary composer and pianist _________________ has passed away in New York, USA recently.
Zhores Alferov
Andre Previn
Luke Perry
Wallace Smith
Gardon Banks
Solution:
Legendary composer and pianist Andre Previn has passed away at the age of 89 in Manhattan, New York, USA. He was a 10-time Grammy Award winner and had won 4 Oscars throughout his lifetime.
Q3. Ministry of External Affairs has appointed Pranay Kumar Verma as India’s Ambassador to the Socialist Republic of-
Kenya
Indonesia
Nigeria
Spain
Vietnam
Solution:
Ministry of External Affairs has appointed Pranay Kumar Verma as India’s Ambassador to the Socialist Republic of Vietnam. Pranay Kumar Verma is a 1994 cadre Indian Foreign Services Officer and presently working as the Joint Secretary at Ministry of External Affairs (MEA).
Q4. Which organisation has launched ‘Yuva VIgyani Karyakram’, a ‘Young Scientist Programme’ for the School Children to be studying in the 9th standard?
ISRO
DRDO
BARC
NASA
CSIR
Solution:
Indian Space Research Organisation has launched ‘Yuva VIgyani Karyakram’, a ‘Young Scientist Programme’ for the School Children to be studying in the 9th standard. ‘Catch them young’ residential training programme will be of around two weeks duration during summer holidays with a proposal to select 3 students from each State and Union Territory, covering CBSE, ICSE and State syllabus.
Q5. Name the American actor, who was passed away in California at the age of 52.
Zhores Alferov
Andre Previn
Luke Perry
Wallace Smith
Gardon Banks
Solution:
American actor Luke Perry has passed away in California at the age of 52, less than a week after suffering a massive stroke. The actor rose to fame for his roles in ‘Beverly Hills 90210' and “Riverdale“.
Q6. Which of the following city has hosted the 46th session of the Council of Foreign Ministers of the Organisation of Islamic Co-operation (OIC)?
Baghdad, Iraq
Doha, Qatar
Jakarta, Indonesia
Tehran, Iran
Abu Dhabi, UAE
Solution:
Abu Dhabi, UAE hosted the 46th session of the Council of Foreign Ministers of the Organisation of Islamic Co-operation (OIC). It was a two-day gathering dedicated to discussing ways to combat hate speech, extremism and conflict in the region.
Q7. Who has been chosen by the American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) as the co-winner of the 2019 Missile Systems Award?.
Walchand Hirachand
S Somanath
P Kunhikrishnan
Satheesh Reddy
Kailasavadivoo Sivan
Solution:
Satheesh Reddy, the Secretary of India’s Department of Defence R&D and Chairman of the Defence Research and Development Organisation (DRDO) has been chosen by the American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) as the co-winner of the 2019 Missile Systems Award.
Q8. PM Narendra Modi has launched the indigenously-developed NCMC to enable people to pay multiple kinds of transport charges, including metro services and toll tax, across the country. What is the full form of NCMC?
National Common Mobility Core
National Common Mobility Council
National Common Mobility Card
National Common Management Card
New Common Mobility Card
Solution:
PM Narendra Modi launched the indigenously-developed National Common Mobility Card (NCMC) to enable people to pay multiple kinds of transport charges, including metro services and toll tax, across the country.
Q9. According to the Delta ranking report released by NITI Aayog, Hailakandi has become the top aspirational district among the 112 aspirational districts of the country. Hailakandi is one of the districts of-
Kerala
Assam
Bihar
Jharkhand
Odisha
Solution:
According to the Delta ranking report released by NITI Aayog, Assam’s Hailakandi has become the top aspirational district among the 112 aspirational districts of the country. Hailakandi in Assam has made a giant leap from 52nd position to no. 1 position on the basis of its performance during November-December 2018 and January 2019.
Q10. __________________ has received the award as one of the 2019 World’s Most Ethical Companies. The award has been given by Ethisphere Institute, USA.
Tata Steel Limited
SAIL
Infosys Limited
Reliance Industries
ONGC
Solution:
Tata Steel has received the award as one of the 2019 World’s Most Ethical Companies. The award has been given by Ethisphere Institute, USA. The company was also recognised 7 times previously and is one of the only two awardees in the ‘Metals, Minerals and Mining’ industry. In 2019, 128 honourees across 21 countries and 50 industries have been recognised.
Q11. Who has been appointed as the chairman of the newly constituted National Commission for Backward Classes (NCBC)?
Sudha Yadav
Bhagwan Lal Sahni
Kaushalendra Singh Patel
Achary Talloju
Ajay Singh
Solution:
Bhagwan Lal Sahni has been appointed as the chairman of the newly constituted National Commission for Backward Classes (NCBC). Kaushalendra Singh Patel, Sudha Yadav and Achary Talloju have been appointed as members of the commission.
Q12. World Wildlife Day is observed on _________________ every year to spread awareness about wildlife.
05th March
22nd March
28th February
08th March
03rd March
Solution:
World Wildlife Day is observed on 3rd March every year to spread awareness about wildlife. This date was designated as the World Wildlife Day on 20 December 2013 at the 68th session of the United Nations General Assembly (UNGA).
Q13. Which Bank has been awarded the Best Bank Award by the Tamil Nadu government for successfully meeting the needs of women’s self-help groups (SHGs) recently?
Indian Bank
Corporation Bank
Indian Overseas Bank
Vijaya Bank
Canara Bank
Solution:
Indian Bank, a Public Sector Bank (PSB), headquartered at Chennai, Tamil Nadu has been awarded the Best Bank Award by the Tamil Nadu government for successfully meeting the needs of women’s self-help groups (SHGs). The award was given to MK Bhattacharya, the executive director of Indian Bank by the Chief Minister of Tamil Nadu K Palaniswami at Salem, Tamil Nadu.
Q14. Which state has announced ‘Notun Disha’ (New Direction) for assessing the academic level of students in classes III-VIII and then improving their current level?
Meghalaya
Sikkim
Tripura
Assam
Odisha
Solution:
The government of Tripura announced ‘Notun Disha’ (New Direction) for assessing the academic level of students in classes III-VIII and then improving their current level. It was launched by state Education Minister Ratan Lal Nath. Training will be provided by NGOs and educational institutions to 800 teachers. The duration of the project is 1 month. Rs. 28 crores have been allocated to the project.
Q15. What is the theme of World Wildlife Day 2019?
Raise awareness about the extraordinary diversity of marine life
Celebrate and raise awareness of the world's wild fauna and flora
Spread awareness about wildlife
Life below water: for people and planet
None of the given options is true
Solution:
World Wildlife Day is observed on 3rd March every year to spread awareness about wildlife. This date was designated as the World Wildlife Day on 20 December 2013 at the 68th session of the United Nations General Assembly (UNGA). On this day, the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) was signed. The theme for World Wildlife Day 2019 is ‘Life below water: for people and planet’, which corresponds to goal 14 of the Sustainable Development Goals (SDGs) which is ‘Life below water’.
                                    




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF