Current Affairs Questions for Competitive Exams: 2nd March 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
5399 449/month
BUY NOW

Q1. West Bengal Education Minister Partha Chatterjee has inaugurated a web portal known as ‘Banglar Shiksha’. What is the address of this portal?
banglarshiksha.org
banglarshiksha.gov.com
wb.banglarshiksha.com
banglarshiksha.gov.in
banglarshiksha.in
Solution:
West Bengal Education Minister Partha Chatterjee inaugurated a web portal, ‘Banglar Shiksha’, which is set to provide real-time data on state-run and aided schools. The portal, banglarshiksha.gov.in, will be up and running in two months’ time, the minister stated.
Q2. Reserve Bank of India and Bank of Japan have signed a BSA recently. What is the full form of BSA?
Bilateral Swap Arrangement
Bilateral Swap Agreement
Bilateral Security Arrangement
Bilateral Service Arrangement
Balance Swap Arrangement
Solution:
Reserve Bank of India and Bank of Japan have signed a Bilateral Swap Arrangement (BSA). The BSA was negotiated between India and Japan during the visit of Prime Minister Narendra Modi to Tokyo in October
Q3. Union Textiles Minister Smriti Irani inaugurated the _________________ that showcases the hand block printing of the Chhipa community in Rajasthan.
City Palace Museum
Anokhi Museum
Mehrangarh Fort Museum
Albert Hall Museum
Titanwala Museum
Solution:
Union Textiles Minister Smriti Irani inaugurated the ‘Titanwala Museum’ that showcases the hand block printing of the Chhipa community in Bagru. Bagru printing is one of the traditional techniques of printing with natural color followed by the chippas of Rajasthan. The Bagru hand-block printing has a history of over 1000 years.
Q4. Reserve Bank of India and Bank of Japan have signed a BSA recently. The BSA provides for India to access ____________ billion US dollars whereas the earlier BSA had provided for 50 billion dollars.
150 billion US dollars
60 billion US dollars
100 billion US dollars
75 billion US dollars
10 billion US dollars
Solution:
Reserve Bank of India and Bank of Japan have signed a Bilateral Swap Arrangement (BSA). The BSA was negotiated between India and Japan during the visit of Prime Minister Narendra Modi to Tokyo in October 2018. The BSA provides for India to access 75 billion US dollars whereas the earlier BSA had provided for 50 billion dollars. The BSA was approved by the Union Cabinet in January. India can access the agreed amount of 75 billion dollars for its domestic currency, for the purpose of maintaining an appropriate level of balance of payments or short-term liquidity.
Q5. NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) and ______________ signed a Statement of Intent (SOI) to collectively drive the charter of developing creative skills and spreading digital literacy across all Atal Tinkering Labs (ATL) in India.
Facebook
Adobe
Google
Yahoo
TCS
Solution:
NITI Aayog’s Atal Innovation Mission (AIM) and Adobe signed a Statement of Intent (SOI) to collectively drive the charter of developing creative skills and spreading digital literacy across all Atal Tinkering Labs (ATL) in India.
Q6. Union Minister of Tribal Affairs Jual Oram has launched the ambitious scheme of the Ministry of Tribal Affairs. What is the name of this scheme?
Check Van
Paani Bachao
Save Forest
Jan Samuh
Van Dhan
Solution:
Union Minister of Tribal Affairs Jual Oram has launched the ambitious scheme of the Ministry of Tribal Affairs named Van Dhan. The scheme for Minimum Support Price (MSP) for Minor Forest Produce (MFP) and Development of Value Chain of MFPs at a National Workshop organized by TRIFED under Ministry of Tribal Affairs. The Scheme will offer remunerative Minimum Support Price for 50 commercially viable items to the Tribals.
Q7. Minister of State for Health and Family Welfare Anupriya Patel has inaugurated the International Digital Health Symposium and an exhibition on Digital Health as a part of the Symposium in-
Jaipur
Chennai
Mumbai
New Delhi
Hyderabad
Solution:
Minister of State for Health and Family Welfare Anupriya Patel has inaugurated the International Digital Health Symposium and an exhibition on Digital Health as a part of the Symposium in New Delhi. Where participant countries along with various Government Ministries, states and other stakeholders showcased key innovations, implementation experiences, and innovative Digital Health Interventions.
Q8. India and ___________________ signed a pact for the exchange of Information and Assistance in Collection with respect to taxes in order to curb tax evasion and tax avoidance in New Delhi recently.
Japan
South Korea
Brunei
France
Indonesia
Solution:
India and Brunei signed a pact for the exchange of Information and Assistance in Collection with respect to taxes in order to curb tax evasion and tax avoidance in New Delhi.
Q9. Union Railway Minister Piyush Goyal has announced a new railway zone for Andhra Pradesh, that is the Southern Coast Railway and it will be headquartered in-
Amaravati
Visakhapatnam
Tirupati
Vijayawada
Guntur
Solution:
Union Railway Minister Piyush Goyal has announced a new railway zone for Andhra Pradesh, that is the Southern Coast Railway and it will be headquartered in Visakhapatnam.
Q10. Which bank has secured the top spot among all public sector banks in the implementation of ‘Reforms agenda’ according to BCG-IBA Report– EASE Reforms for Public Sector Banks?
Punjab National Bank
Bank of Baroda
State Bank of India
United Bank of India
Bank of India
Solution:
According to BCG-IBA Report – EASE Reforms for Public Sector Banks, released by Union Minister of Finance & Corporate Affairs, Punjab National Bank (PNB) secured the top spot among all public sector banks in the implementation of ‘Reforms agenda’.
Q11. Union Railway Minister Piyush Goyal has announced a new railway zone for Andhra Pradesh. It will be the __________ zone in the country.
21st
16th
18th
15th
17th
Solution:
Union Railway Minister Piyush Goyal announced a new railway zone for Andhra Pradesh, that is the Southern Coast Railway and it will be headquartered in Visakhapatnam. It will be the 18th zone in the country. The new zone will comprise the existing Guntakal, Guntur and Vijayawada divisions that currently fall under the South Central Railway. The cost of creating infrastructure for a new zone is around Rs. 205 crore.
Q12. The EASE report has shown significant enhancement in PSB performance on the back of Government’s 4R’s strategy- recognition, recovery, recapitalisation and reforms. What is the full form of EASE?
Enhanced Access and Service Excellence
Enhanced Access and Service Energy
Enhanced Access and Security Excellence
Enhanced Access and Scheme Excellence
Enhanced Agency and Service Excellence
Solution:
The EASE (Enhanced Access and Service Excellence) report has shown significant enhancement in PSB performance on the back of Government’s 4R’s strategy- recognition, recovery, recapitalisation and reforms. The index has measured Banks on 140 objective metrics across 6 themes including customer responsiveness, credit off-take and digitalization.
Q13. IRCTC has launched its own digital payment aggregator called _________________.
iSecure
iMoney
iPaid
iTransfer
iPay
Solution:
IRCTC launched its own digital payment aggregator called ‘IRCTC iPay’. With iPay, passengers will not need any third-party platforms as it will provide payment options like credit card, debit card, unified payment interface and international card.
Q14. Prime Minister Narendra Modi has conferred the Shanti Swarup Bhatnagar Prizes for Science and Technology for the years 2016, 2017 and 2018 in New Delhi. There were __________ prize winners.
30
34
38
27
21
Solution:
Prime Minister Narendra Modi conferred the Shanti Swarup Bhatnagar Prizes for Science and Technology for the years 2016, 2017 and 2018 in New Delhi. There were 34 prize winners. The Shanti Swarup Bhatnagar Prize is the most coveted national recognition bestowed upon young scientists and engineers to honour their research and developmental work in India. It was first instituted in 1957 to honour the eminent scientist Dr. Shanti Swarup Bhatnagar.
Q15. Signalchip has unveiled semiconductor chips for 4G, LTE and 5G modems. Signalchip based in-
Thiruvananthapuram
Mumbai
Hyderabad
Bengaluru
Chennai
Solution:
Bengaluru-based Signalchip has unveiled semiconductor chips for 4G, LTE and 5G modems. These are first such chips developed in India. All devices and infrastructure in India whether imported or domestically manufactured, currently use imported silicon chips.
Q16. In which city, Deendayal Disabled Rehabilitation Scheme (DDRS)” was inaugurated by the Union Minister of Social Justice & Empowerment. Who is the present Union Minister of Social Justice & Empowerment?
Birender Singh
Anant Geete
Thaawarchand Gehlot
DV Sadananda Gowda
Ashok Gajapathi Raju
Solution:
A National Conference on “Deendayal Disabled Rehabilitation Scheme (DDRS)” was inaugurated by the Union Minister of Social Justice & Empowerment Thaawarchand Gehlot.
Q17. Who has become the first batsman ever to smash 500 or more sixes in international cricket recently?
Chris Gayle
Virat Kohli
Glenn Maxwell
MS Dhoni
Jos Buttler
Solution:
West Indies opener Chris Gayle has become the first batsman ever to smash 500 or more sixes in international cricket. In the 4th ODI against England in Grenada, Gayle scored 162 runs.
Q18. The Shanti Swarup Bhatnagar Prize is the most coveted national recognition bestowed upon young scientists and engineers to honour their research and developmental work in India. It was first instituted in-
1952
1961
1949
1957
1969
Solution:
The Shanti Swarup Bhatnagar Prize is the most coveted national recognition bestowed upon young scientists and engineers to honour their research and developmental work in India. It was first instituted in 1957 to honour the eminent scientist Dr. Shanti Swarup Bhatnagar.
Q19. Who was the only Indian boxer to notch up the gold medal, while five others claimed silver medals in the Makran Cup in Chabahar, Iran?
Manish Kaushik
Deepak Singh
Lalitha Prasad
Duryodhan Singh Negi
Satish Kumar
Solution:
National Boxing champion Deepak Singh (49kg) was the only Indian boxer to notch up the gold medal, while five others claimed silver medals in the Makran Cup in Chabahar, Iran. Deepak defeated Jaafar Naseri in the finals. P. Lalitha Prasad (52kg), Commonwealth Games silver-medallist Manish Kaushik (60kg), Duryodhan Singh Negi (69kg), Sanjeet (91kg) and Commonwealth Games silver-medallist Satish Kumar (+91kg) claimed silver medals.
Q20. The Union Cabinet has approved the proposal for setting up of a Centre for Disability Sports in-
Ahmedabad
Chandigarh
Patna
Varanasi
Gwalior
Solution:
The Union Cabinet has approved the proposal for setting up of a Centre for Disability Sports at Gwalior in Madhya Pradesh, to be registered under the Societies Registration Act, 1860. It will function under the name of Centre for Disability Sports, Gwalior. Setting up of the Centre shall entail an estimated cost of Rs. 170.99 crore, spread over a period of five years.
               


हिंदी में पढ़ें 

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF