Current Affairs Questions for ESIC UDC and Steno Exam: 31st March 2019

Dear Aspirants,
Current-Affairs-Questions-for-ESIC-UDC


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Prepare for IBPS, SBI Bank PO, Clerk, RBI, Insurance Exam | Bankers Adda · Page The Hindu 31st March Posting as Mohit Singh Chauhan

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW


Q1. With which of the following technical Institution, Wipro Limited (Bengaluru Based) has signed an MoU to collaborate on high-impact, industry-focused applied research in the areas of 5G and AI?

IIT Bombay
IIT Delhi
IIT Kharagpur
IISc Bangalore
IIT BHU
Solution:

Wipro Limited (Bengaluru Based), a leading global information technology, consulting and business process services company and Indian Institute of Technology Kharagpur (IIT Kharagpur), signed an MoU to collaborate on high-impact, industry-focused applied research in the areas of 5G and AI.

Q2. On the second day of President’s three-day visit, India has signed eight MoUs with which of the following country in various fields?

Georgia
Chile
Croatia
Bolivia
Afghanistan
Solution:

President Ram Nath Kovind has been conferred with the highest State honor of Bolivia, “Condor de Los Andes en el Grado de Gran Collar” during his visit to Bolivia. On the second day of President’s three-day visit to Bolivia, India and Bolivia signed eight MoUs in the fields of culture, Visa waiver arrangement for diplomats, exchange between diplomatic academies, mining, space, traditional medicine, establishment of Centre of Excellence in IT and Bi-Oceanic Railway project.

Q3. Name the State-owned Navratna PSU that has completed the acquisition of majority stake in REC Ltd and is set to become the second-largest government-owned financial player in the country based on the current market capital after State Bank of India.

Power Finance Corporation
Gas Authority of India Limited
Indian Oil Corporation
Oil and Natural Gas Corporation
HDFC Ltd
Solution:

State-owned Power Finance Corporation (PFC) has completed the acquisition of majority stake in REC Ltd by transferring Rs 14,500 crore to the government. This acquisition and merger will make PFC second-largest government-owned financial player in the country based on the current market capital after State Bank of India (SBI) and also PFC will be the third-highest profit-making financial player in India.

Q4. Name the Veteran journalist and academician who passed away at the age of 82.

Mahendra Singh
Kumar Sen
Prafulla Rajguru
Kalpak Jain
Prakash Ojha
Solution:

Veteran journalist and academician Prafulla Rajguru passed away at the age of 82. Rajguru had retired as the head of the department of English from DCB Girls College in Jorhat in 1997.

Q5. The Department for Promotion of Industry and Internal Trade has recently awarded Geographical Indication (GI) to five varieties of Indian coffee. Which one of the following is not among them?

Coorg Arabica coffee
Bababudangiris Arabica coffee
Araku Valley Arabica coffee
Chikmagalur Arabica coffee
Tchipa Arabica coffee
Solution:

The Department for Promotion of Industry and Internal Trade, Ministry of Commerce and Industry, Government of India has recently awarded Geographical Indication (GI) to five varieties of Indian coffee. They are:
Coorg Arabica coffee,
Wayanaad Robusta coffee,
Chikmagalur Arabica coffee,
Araku Valley Arabica coffee,
Bababudangiris Arabica coffee.

Q6. Name the Swiss-based NRI scientist who has been conferred with the Pravasi Bhartiya Samman Award by the President of India Ram Nath Kovind, recently.

Prof. Atul Agnihotri
Dr. Avni Ojha
Dr Rajendra Joshi
Prof. Divnan Thomas
Dr. Amit Rastogi
Solution:

Swiss-based NRI scientist Dr Rajendra Joshi has been conferred with the Pravasi Bhartiya Samman Award by the President of India Ram Nath Kovind. The Indian Ambassador to Switzerland Sibi George handed over the award citation signed by the President to Dr Joshi at his residence in Switzerland.

Q7. The third edition of the biennial, bilateral exercise AUSINDEX 19 between India and Australia will be held in ___________.

Vishakhapatnam
Chennai
Kolkata
Paradip
Tuticorin
Solution:

The third edition of the biennial, bilateral exercise AUSINDEX 19 between India and Australia will be held in Vishakhapatnam, Andhra Pradesh. The upcoming exercise will focus on anti-submarine warfare and will see Australia’s largest defence force deployment in India.

Q8. In which of the following states, cultivation of Coffee is done with highest percentage in the country?

Andhra Pradesh
Assam
Kerala
Karnataka
Tamil Nadu
Solution:

Coffee cultivation is mainly done in the Southern States of India:Karnataka – 54%, Kerala – 19%, Tamil Nadu – 8%.

Q9. A leading Non-Banking Financial Corporation in the Country, Power Finance Corporation (PFC) was incorporated in _______.

1980
1986
1975
1964
1934
Solution:

Power Finance Corporation (PFC) was incorporated on July 16th, 1986 and is a leading Non-Banking Financial Corporation in the Country. Rajeev Sharma is the Chairman & Managing Director of Power Finance Corporation.

Q10. Sucre is the Capital city of __________.

Chile
Bolivia
Croatia
Georgia
Oman
Solution:

Bolivia Capital: Sucre, Currency: Bolivian boliviano.

Q11. State-owned gas utility GAIL India Ltd has signed an agreement with ____________ for cooperation in the development of solar power projects.

ONGC
SAIL
BHEL
IOCL
Reliance Gas
Solution:

State-owned gas utility GAIL India Ltd has signed an agreement with Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) for cooperation in the development of solar power projects. The MoU aims at building a closer strategic partnership between the two Maharatna PSUs for jointly pursuing commercial solar power projects through participation in tariff / Viability Gap Funding (VGF) based competitive bidding process.

Q12. The Finance Ministry has decided to keep the interest rate unchanged on small savings schemes for the three-month period beginning April 1. The unchanged interest rate means the NSC and the PPF will fetch how much percent interest?

18%
8.0%
7.0%
7.7%
7.2%
Solution:

The Finance Ministry has decided to keep the interest rate unchanged on small savings schemes for the three-month period beginning April 1. The unchanged interest rate means the NSC (5 years) and the PPF (15 years) will fetch 8% interest, while money deposited in KVP will double in little over nine years.

Q13. The Winners of the 64th Filmfare Awards were announced recently in Mumbai. Who among the following has won Best Debut Actor in Female category?

Pooja Ladha Surti
Kirti Kharbanda
Sheetal Sharma
Sara Ali Khan
Kirti Kulhari
Solution:

The Winners of the 64th Filmfare Awards were announced recently in Mumbai. Red Chillies Fx (for Zero) has won the Best VFX award.

Q14. What is the currency of Norway?

Norwegian dinar
Norwegian baht
Norwegian peso
Norwegian krona
Norwegian krone
Solution:

Norway Capital: Oslo, Currency: Norwegian krone.

Q15. The Winners of the 64th Filmfare Awards were announced recently in Mumbai. Which of the following company has won the Best VFX award?

Red Chillies Fx
Bahubali VFX
AB VFX Studios
Prime Focus
DreamWorks Animation
Solution:

The Winners of the 64th Filmfare Awards were announced recently in Mumbai. Sara Ali Khan (for Kedarnath) has won Best Debut Actor award in Female category.

               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF