IBPS English Language Quiz: 31st March 2019

Dear Aspirants,



About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW
IBPS-english- quiz- 2019

English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20. 






Directions (1-7): In each of the following questions, a word has been used in sentences in THREE different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is CORRECT or APPROPRIATE. 

Q1. ALLIANCE 
(i) Last week, the BJP managed to woo back the Asom Gana Parishad that had quit the alliance in January over differences on the Citizenship Amendment Bill. 
(ii) In order to protect their borders, the two countries formed an alliance. 
(iii) All of the alliance wore matching t-shirts to display solidarity for their cause.

Only (ii)
Only (i)
Both (i) and (iii)
Both (ii) and (i)
All are correct
Solution:

Option (d) is the correct choice here. 'Alliance' means a relationship based on similarity of interests, nature, or qualities.

Q2. SCANT 
(i) We have to ration the water because we only have a scant amount. 
(ii) The medium size canvas was not too big or too small but the scant size for the painting. 
(iii) The high density city has a scant of people jampacked into one space.

Only (iii)
Only (ii)
Only (i)
All are correct
None of the above
Solution:

Option (c) is the correct choice here. 'Scant' means barely sufficient or adequate.

Q3. OBDURATE 
(i) Sometimes, you are too obdurate for your own good! 
(ii) Despite the defendant’s apology, the judge was obdurate and gave him a thirty-year sentence. 
(iii) The protestors were obdurate and did not move even when the police arrived.

All are correct
Both (ii) and (i)
Both (i) and (iii)
Only (ii)
None of the above
Solution:

Option (a) is the correct choice here. 'Obdurate' means stubbornly refusing to change one's opinion or course of action.

Q4. OBFUSCATE 
(i) The loan contract was filled with legal words meant to obfuscate trusting borrowers. 
(ii) If you want people to read your writing, make it simple and never obfuscate your ideas. 
(iii) Although you keep using that axiom as the basis for your obfuscate, the concept itself is not true.

All are correct
Both (ii) and (i)
Only (iii)
Only (i)
None of the above
Solution:

Option (b) is the correct choice here. 'Obfuscate' means make obscure, unclear, or unintelligible.

Q5. CLASSIFYING 
(i) Math students are classifying polygons by the number of sides that each shape has. 
(ii) Many people are classifying congressmen as either republican or democrat. 
(iii) The science students were classifying animals into groups based on whether they were endangered or extinct.

Only (iii)
Both (iii) and (ii)
All are correct
Only (ii)
None of the above
Solution:

Option (c) is the correct choice here.

Q6. DISTRACTIVE 
(i) Hobbling up the hill, the old man was distractive that his balky knees wouldn’t bend like they used to. 
(ii) Your distractive decision to skip your final has ensured that you will fail this class and have to take it again. 
(iii) The city planning commission has been mapping the future downtown area and creating visuals of what each street will distractive like.

Only (ii)
Both (ii) and (iii)
Both (iii) and (i)
All are correct
None of the above
Solution:

Option (e) is the correct choice here. 'Distractive' means to make someone stop giving their attention to something

Q7. SCRUPULOUS 
(i) The baker paid scrupulous attention to making the roses perfect on the wedding cake. 
(ii) If you want to keep your job, you need to be scrupulous about completing your work in the proper fashion. 
(iii) Most detectives are scrupulous individuals who do not let small details escape their notice.

Only (i)
Only (ii)
Both (ii) and (iii)
All are correct
None of the above
Solution:

Option (d) is the correct choice here. 'Scrupulous' means doing everything correctly and exactly as it should be done.

Directions (8-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/phrases given below i.e. one of the sentences/phrases can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 

Q8. The doctor said that you need to apply some palliative medicine ------------------------------------------ any pain.

to you incision if you experience
to your incision if your experience
too your incision if you experience
to your incision if you experience
None of the above
Solution:

'to your incision if you experience' correctly fits the blank here.

Q9. When arriving at the realtor’s open house, the potential buyer ---------------------------------------- were selling did not match the description listed online.

quickly realized that the shack they
quickly realizing that the shack they
quickly realized that they shack they
quickly realized that them shack they
None of the above
Solution:

'quickly realized that the shack they' correctly fits the blank here.

Q10. Only neurological examinations and cognitive tests -------------------------------- man was suffering from Parkinson’s Disease.

were able to proving that the
were able to prove that the
were abled to prove that the
were able too prove that the
None of the above
Solution:

'were able to prove that the' correctly fits the blank here. The preposition 'to' only takes the first form of verb, so 'prove' will be used in this sentence.

Q11. The boy faked an ailment ------------------------------------- home and not go to school.

so that him could stay
so that he could staying
so that he could stay
so of that he could stay
None of the above
Solution:

'so that he could stay' correctly fits the blank here.

Q12. Though owning rental homes can be profitable, the expenses of upkeeping --------------------------------- of the money made.

the houses can easily eat away a lots
the houses can easily eat away an lot
the houses can easily eating away a lot
the houses can easily eat away a lot
None of the above
Solution:

'the houses can easily eat away a lot ' correctly fits the blank here.

Q13. Presidential orders and the circumstances ----------------------------------- eroded J&K’s special status.

in which they were make have
in which they were made have
in which they were made had
in which they were made having
None of the above
Solution:

'in which they were made have' correctly fits the blank here.

Q14. The constitutional relationship between J&K and the Indian Union -------------------------------discussions in recent times.

has been the subject of numerous
has be the subject of numerous
had be the subject of numerous
have been the subject of numerous
None of the above
Solution:

'has been the subject of numerous' correctly fits the blank here.

Q15. A 1954 presidential ----------------------------------------------- Indian Constitution to J&K.

order extended various provisions off the
order extending various provisions of them
order extend various provisions of the
order extended various provisions of the
None of the above
Solution:

'order extended various provisions of the' correctly fits the blank here. 'Extended' will be used here as the sentence is in past tense.

               









You may also like to Read:
  
Print Friendly and PDF