Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 29th December 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 28th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Nepal has imposed limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India. What is that limit?

INR 10 lakh per year
INR 2 lakh per month
INR 1 lakh per month
INR 50,000 per week
INR 50,000 per month
Solution:

Nepal imposed a monthly limit on the amount of Indian currency its citizen can spend in India. A spokesperson of the Nepal Rastra Bank (NRB) stated that a Nepali citizen would be unable to spend more than INR 1 lakh per month while paying for goods and services in India.

Q2. Minister of State (I/C) for Tourism, signed an MoU under the ‘Adopt a Heritage’ scheme to Resbird Technologies for development of a mobile Audio Guide App for five iconic sites. Which of the following is not included in the list of five?

Amer Fort
Kaziranga
Colva Beach
Ajanta Ellora Caves
Mahabodhi Temple
Solution:

K J Alphons, Minister of State (I/C) for Tourism, signed an MoU under the ‘Adopt a Heritage’ scheme to Resbird Technologies for development of a mobile Audio Guide App for five iconic sites. The five iconic sites for which the mobile Audio Guide App is to be developed are Amer Fort (Rajasthan), Kaziranga (Assam), Colva Beach (Goa), Kumarakom (Kerala) and Mahabodhi Temple (Bihar). Ajanta Ellora Caves is not in the list of these sites.

Q3. 12th Annual Indian Subcontinent Decision Sciences Institute (ISDSI) Conference recently held at which of the following city?

Mumbai
Colombo
Kathmandu
Dhaka
New Delhi
Solution:

SPJIMR hosted the 12th Annual Indian Subcontinent Decision Sciences Institute (ISDSI) Conference at SPJIMR, Mumbai. The theme of this international conference is “Data-Driven Decision Making in the Digital Age”.

Q4. Which of the following country has launched its first ever messaging app?

China
Uzbekistan
Kirgizstan
North Korea
Turkmenistan
Solution:

Turkmenistan has launched its first messaging app BizBarde. The privately developed BizBarde app will allow the exchange of messages, files, photos and videos, the state Yaslyk television station announced.

Q5. The Mrs. India My Identity Beauty Pageant 2018 finale was held in Delhi and Divya Patidar Joshi was crowned with the prestigious honor. She belongs to which of the following Indian state?

Madhya Pradesh
Maharashtra
Uttar Pradesh
Goa
Karnataka
Solution:

Hailing from Madhya Pradesh’s Ratlam, Divya won the crown of Mrs India this year from among 24 promising contestants. She won all the rounds of Beauty with Brain contest along with Best Cat Walk title.

Q6. The 41st meeting of the Central Sanctioning and Monitoring Committee was held in ______.

Patna
Bhubaneswar
Mumbai
New Delhi
Panaji
Solution:

The 41st meeting of the Central Sanctioning and Monitoring Committee was held in New Delhi. In the meeting, the Ministry of Housing & Urban Affairs has approved the construction of another 3,10,597 more affordable houses for the benefit of urban poor under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban).

Q7. Which of the following state has launched the ‘Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee International Schools’ for students in rural areas?

Uttar Pradesh
Maharashtra
Odisha
Uttarakhand
Madhya Pradesh
Solution:

Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis has launched the ‘Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee International Schools’ for students in rural areas. Initially, 13 Zilla Parishad (ZP) schools would be part of the international board and it would be expanded in the coming years.

Q8. 26th edition of National Children’s Science Congress recently begins in which of the following city?

Bhubaneswar
Visakhapatnam
New Delhi
Bangalore
Chennai
Solution:

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik inaugurated 26th edition of National Children’s Science Congress in Bhubaneswar in which as many as 800 students from ten Asian and seven Gulf countries are participating.

Q9. Prime Minister Narendra Modi has announced _______ financial assistance to Bhutan for its 12th five-year plan.

Rs. 3,500 crore
Rs. 5,500 crore
Rs. 9,500 crore
Rs. 7,500 crore
Rs. 4,500 crore
Solution:

Prime Minister Narendra Modi announced Rs. 4,500 crore financial assistance to Bhutan for its 12th five-year plan after holding wide-ranging talks with his Bhutanese counterpart Lotay Tshering.

Q10. Prime Minister of Bhutan Dr. Lotay Tshering is on a three-day official visit to India. What is the currency of Bhutan?

Taka
Ngultrum
Rupee
Pesa
Manat
Solution:

Ngultrum is the currency of Bhutan.

               






You may also like to Read:


     


Print Friendly and PDF