Current Affairs Questions For IBPS Clerk Mains: 30th and 31st December 2018

Dear Aspirants,


Current Affairs Questions for IBPS Clerk 28th December 2018

Current Affairs Questions for IBPS Clerk and IBPS SO 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Union Cabinet has approved the Gaganyaan project under which a three-member crew will be sent to space for at least seven days. The project will cost ________________.
INR 20,000 crore
INR 15,000 crore
INR 10,000 crore
INR 25,000 crore
INR 30,000 crore
Solution:
The Union Cabinet has approved the Gaganyaan project under which a three-member crew will be sent to space for at least seven days, Union Minister Ravi Shankar Prasad stated. The project will cost INR 10,000 crore.
Q2. The Union government of India has recently banned which of the following Force/Organization?
Nagaland Liberation Forces
Khalistan Liberation Force
Kashmir Liberation Forces
Anti-Khal Organization
None of the given options is true
Solution:
The Union government declared the Khalistan Liberation Force (KLF) a banned organization. A Home Ministry order stated the decision was taken under the Unlawful Activities (Prevention) Act 1967 for the outfit’s alleged involvement in the killing of innocent people and police officers and several bombings on civilian targets in India.
Q3. The Reserve Bank of India (RBI) will capture the payment habits of individuals in six cities Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Guwahati. For the purpose, the central bank has launched a survey. Name this survey.
Survey on Retail Permitted Habitat of Individuals
Survey on Retail Protective Habitat of Individuals
Survey on Retail Perplexity Habits of Individuals
Survey on Retail Payment Habits of Individuals
None of the given options is true
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) will capture the payment habits of individuals in six cities Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bengaluru and Guwahati. For the purpose, the central bank has launched a ‘Survey on Retail Payment Habits of Individuals (SRPHi)’.
Q4. The 42nd Indian Social Science Congress was inaugurated by Manipur governor Dr Najma Heptulla in ____________.
Imphal
Guwahati
Bhubaneswar
Bhopal
Lucknow
Solution:
The 42nd Indian Social Science Congress was inaugurated by Manipur governor Dr Najma Heptulla at KIIT University campus in Bhubaneswar, Odisha. The theme of the Congress was ‘Human Future in Digital Era.’
Q5. State-owned United Bank of India announced that the government has decided to infuse ___________ in the bank as part of Rs 28,615 crore capital infusion to be done in about half a dozen banks.
Rs 3,454 crore
Rs 4,555 crore
Rs 2,159 crore
Rs 5,654 crore
Rs 2,353 crore
Solution:
. State-owned United Bank of India announced that the government has decided to infuse Rs 2,159 crore in the bank as part of Rs 28,615 crore capital infusion to be done in about half a dozen banks.
Q6. According to data furnished by the Reserve Bank of India, between 2015 and 2017, which of the following bank has penalized the highest number of employees for defrauding bank assets in the last three years?
ICICI Bank
State Bank of India
Punjab National Bank
HDFC Bank
Axis Bank
Solution:
According to data furnished by the Reserve Bank of India, between 2015 and 2017, private lender ICICI Bank penalized the highest number of employees for defrauding bank assets in the last three year out of 60 scheduled commercial banks operating in India.
Q7. Small Industries Development Bank of India headquarters in __________.
Kanpur
Mumbai
Chennai
Lucknow
Kochin
Solution:
Mohammad Mustafa is the present CMD of Small Industries Development Bank of India. SIDBI Headquarters in Lucknow. SIDBI was set up on 2nd April 1990 under an Act of Indian Parliament.
Q8. The PM Narendra Modi has recently dedicated the 6th International Rice Research Institute (IRRI), South Asia Regional Center (ISARC) to the nation in ______________.
Mumbai
Varanasi
Chennai
New Delhi
Mangalore
Solution:
The PM Modi dedicated the 6th International Rice Research Institute (IRRI), South Asia Regional Center (ISARC) to the nation. The Institute is built at the campus of National Seed Research and Training Center (NSRTC) in Varanasi.
Q9. What was the theme for 42nd Indian Social Science Congress 2018?
Digital India, Better India
Human Future in Digital Era
Human Behavior for Change
Changing Behavior of Human Being
None of the given options is true
Solution:
The 42nd Indian Social Science Congress was inaugurated by Manipur governor Dr Najma Heptulla at KIIT University campus in Bhubaneswar, Odisha. The theme of the Congress was ‘Human Future in Digital Era.’
Q10. As per the MHA notification, Khalistan Liberation Force (KLF) was founded in _____________ by Aroor Singh and Sukhvinder Singh Babbar.
1956
1978
1998
1986
1968
Solution:
As per the MHA notification, Khalistan Liberation Force (KLF) was founded in 1986 by Aroor Singh and Sukhvinder Singh Babbar with “the objective of establishing an independent state of Khalistan by secession of the state of Punjab from the Republic of India through violent means”.
Q11. Name the sportsperson who was named Balkan Athlete of the Year 2018.
Novak Djokovic
Luka Modric
Rafale Nadal
Roger Federer
Virat Kohli
Solution:
Croatia captain Luka Modric was named Balkan Athlete of the Year, becoming only the second soccer player to scoop the prize after Bulgaria’s former European Footballer of the Year Hristo Stoichkov in 1994.
Q12. Name the 33-year-old man from the United States who has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without any assistance.
Tommy Caldwell
Conrad Anker
Jim Whittaker
Colin O’Brady
Tom Hornbein
Solution:
A 33-year-old man Colin O’Brady from the United States has become the first person to complete a solo trek across Antarctica without any assistance.
Q13. The Union Cabinet approved amendments to POCSO Act, 2012. What does 'C' stand for in POCSO?
Cosmos
Chemical
Children
Composed
Compost
Solution:
The Union Cabinet approved amendments to the Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act, 2012. The changes prescribe stringent punishment, including the death penalty for aggravated penetrative sexual assault of children.
Q14. Ashgabat is the Capital city of _____________.
Afghanistan
Uzbekistan
Azerbaijan
Turkmenistan
Tajikistan
Solution:
Turkmenistan Capital: Ashgabat, Currency: Manat.
Q15. Player Anup Kumar is related with which of the following sport?
Hockey
Wrestling
Kabaddi
Boxing
Cricket
Solution:
Renowned Kabaddi Player, Anup Kumar announced his retirement from Kabaddi ending a 15-year iconic career.

               






You may also like to Read:


     



Print Friendly and PDF