Current Affairs Questions for LIC AAO Mains Exam: 29th March 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-question


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Q1. Which of the following airport has been crowned the world’s best aviation hub for the seventh time in a row, according to the Skytrax World Airport Awards?
Changi Airport
Indira Gandhi International Airport
London Heathrow Airport
Beijing Capital International Airport
Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport
Solution:
Singapore’s Changi Airport has been crowned the world’s best aviation hub for the seventh time in a row, while New Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport featured at number 59, according to the Skytrax World Airport Awards.
Q2. New Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport featured at number______in the list of world’s best aviation hub, according to the Skytrax World Airport Awards.
31
12
42
59
7
Solution:
Singapore’s Changi Airport has been crowned the world’s best aviation hub for the seventh time in a row, while New Delhi’s Indira Gandhi International (IGI) Airport featured at number 59, according to the Skytrax World Airport Awards.
Q3. Who among the following is set to be appointed as the new head coach of the Indian men’s basketball team?
Shaquille O'Neal
LeBron James
Michael Jordan
Veselin Matic
Kobe Bryant
Solution:
Veselin Matic, who took Iran to an Asian Games bronze medal in 2010, is set to be appointed as the new head coach of the Indian men’s basketball team.
Q4. Which of the following tech giant has announced a three-year strategic technology partnership with Roland-Garros Grand Slam tennis tournament, also called the French Open?
TCS
Infosys
Wipro
Facebook
Google
Solution:
Infosys, a global leader in next-generation digital services and consulting, and Roland-Garros Grand Slam tennis tournament, also called the French Open, announced a three-year strategic technology partnership.
Q5. Bank of Baroda has signed an MoU with agriculture services companies to develop an agriculture digital platform which will provide solutions for agricultural requirements. What is the name of that platform?
Kisan Mitra
BoB Kisan Mitra
Baroda Kisan
Online Farmer
None of the above option is the right answer
Solution:
Bank of Baroda has signed an MoU with agriculture services companies to develop an agriculture digital platform, Baroda Kisan, which will provide solutions for agricultural requirements.
Q6. Celebrated__________writer and poet Ashita passed away at the age of 63 in Thrissur, after fighting a long battle with cancer.
Urdu
Hindi
Tamil
Telugu
Malayalam
Solution:
Celebrated Malayalam writer and poet Ashita passed away at the age of 63 in Thrissur, after fighting a long battle with cancer.
Q7. With which of the following country India has signed an agreement for exchange of country-by-country (CbC) report to help companies in the taxation-related matter?
The USA
The UK
UAE
Oman
Japan
Solution:
India and the US signed an agreement for exchange of country-by-country (CbC) report. The move will give huge relief to subsidiaries of US-headquartered companies in the taxation-related matter.
Q8. Indian Space Research Organisation (ISRO) has launched a special programme for school children in tune with the government’s vision “Jai Vigyan, Jai Anusandhan”. What is the name of the programme?
NAYA-YUVA
YUVA
VUVIKA
Vigyani-Anusandhani
None of the above option is the right answer
Solution:
Indian Space Research Organisation (ISRO) has launched a special programme for schoolchildren called Young Scientist Programme or Yuva Vigyani Karyakram (VUVIKA), in tune with the government’s vision “Jai Vigyan, Jai Anusandhan”.
Q9. An agreement has been signed between India and the________ to establish a common health sciences collaborative platform.
European Union
African Union
USA
UK
OPEC
Solution:
An agreement has been signed between India and the African Union to establish an India-Africa health sciences collaborative platform.
Q10. An Indian Anti-Satellite Weapon (A-SAT) successfully targeted a live satellite on a low earth orbit. India has become the_____country to acquire this space capability.
third
second
fourth
fifth
sixth
Solution:
An Anti-Satellite Weapon (A-SAT) successfully targeted a live satellite on a low earth orbit. The name of this mission was ‘Mission Shakti’. After the US, Russia, and China, India is the fourth country to acquire this space capability.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF