SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 16th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 16th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.



Q1. Name the former India wicket keeper-batsman who will take charge as the interim coach of the senior USA cricket team.

Farokh Engineer
Syed Kirmani
Nayan Mongia
Kiran More
Saba Karim
Solution:

Former India wicket keeper-batsman Kiran More will take charge as the interim coach of the senior USA cricket team. He will replace the head coach Pubudu Dassanayake.

Q2. Which country has marked its national day on July 14th, which is also known as Bastille Day?

Germany
France
Russia
England
Belgium
Solution:

The French government marked the national day on July 14th. The day is also known as Bastille Day. This is the 230th anniversary of the storming of the Bastille prison which took place in Paris on 14 July 1789.

Q3. Which country will partner India in the Golden Jubilee Edition of International Film Festival of India, which will held from 20th Nov till 28th November 2019 in Panaji, Goa?

South Korea
Russia
South Africa
Brazil
Japan
Solution:

The Golden Jubilee Edition of International Film Festival of India, will be held from 20th Nov till 28th November 2019 in Panaji, Goa. President of Oscar Academy John Bailey and other eminent cinematographers and producers have been invited for the event. Russia will be IFFI partner in this edition.

Q4. Who among the following made a thrilling victory in the Silverstone circuit to win the British Grand Prix 2019?

Valtteri Bottas
Sebastian Vettel
Charles Leclerc
Pierre Gasly
Lewis Hamilton
Solution:

Lewis Hamilton made a thrilling victory in the Silverstone circuit to win his sixth British Grand Prix, his seventh victory in ten races in 2019 and the 80th win of his career.

Q5. 2nd formal discussion on holy Gurdwara of Kartarpur Sahib between India and Pakistan was held in .......

Munabao
Karachi
Lahore
Wagah
New Delhi
Solution:

2nd formal discussion on holy Gurdwara of Kartarpur Sahib between India and Pakistan was held in Wagah.

Q6. Who among the following has been designated to be the new Deputy Chief Minister of Goa?

Vijai Sardesai
Chandrakant Kavlekar
Pramod Sawant
Michael Lobo
Vinod Palyekar
Solution:

Chandrakant Kavlekar to be the new Deputy Chief Minister of Goa. He will replace Vijai Sardesai as the deputy chief minister of Goa.

Q7. England defeated which country in the finals to lift the ICC Cricket World Cup Trophy 2019 at the Lord’s cricket stadium in London?

Australia
Pakistan
New Zealand
West Indies
India
Solution:

England lifted the ICC Cricket World Cup Trophy 2019 at the Lord’s cricket stadium in London. England defeated New Zealand with more number of boundaries in the Super Over thriller in the grand finale of ICC Cricket World Cup Trophy 2019.

Q8. Name the person who has been appointed recently as the Governor of Himachal Pradesh by President Ram Nath Kovind.

Kalraj Mishra
Ganeshi Lal
Satyapal Malik
Kiran Bedi
Acharya Devvrat
Solution:

President Ram Nath Kovind has appointed Kalraj Mishra as the Governor of Himachal Pradesh. Acharya Devvrat has been transferred from Himachal Pradesh and appointed as the governor of Gujarat.

Q9. Name the serbian player who won his fifth Wimbledon title after defeating Swiss tennis ace Roger Federer.

Novak Djokovic
Juan Sebastian Cabal
Robert Farah
Nicolas Mahut
Edouard Roger Vasselin
Solution:

Serbian Novak Djokovic won his fifth Wimbledon title after defeating Swiss tennis ace Roger Federer. This is Djokovic’s 16th Grand Slam and 5th Wimbledon title.

Q10. Name the Indian wrestler who beat her Russian opponent Ekaterina Poleshchuk in the final match to win gold in 53kg category at Yasar Dogu International held in Istanbul?

Sakshi Malik
Vijay Thakur Singh
Vinesh Phogat
Kavita Devi
Geeta Phogat
Solution:

India wrestler Vinesh Phogat has won her second consecutive gold in 53kg, at Yasar Dogu International in Istanbul. Phogat beat her Russian opponent Ekaterina Poleshchuk in the final match to bag the gold medal.

Q11. Which day is celebrated as the World Youth Skills Day every year by the United Nations?

15 July
11 July
10 July
12 July
14 July
Solution:

The United Nations observes 15 July every year as World Youth Skills Day. This year the UN’s observance of the World Youth Skills Day will shed light on the mechanisms needed to operationalize lifelong learning and raise awareness about the importance of youth skills development.

Q12. Name the country which has launched a space telescope Spektr-RG, which was a joint project with Germany, from the cosmodrome in Baikonur, Kazakhstan.

Russia
France
China
Japan
South Korea
Solution:

Russia launched a space telescope from the cosmodrome in Baikonur, Kazakhstan. It was a joint project with Germany. The Russian space agency, showed a Proton-M rocket carrying the Spektr-RG taking off from the launch pad.

Q13. Name the Bangladesh’s former military dictator who became the president of Bangladesh in December 1983 and ruled the country till 1990 passed away recently.

Tarique Rehman
Hussain Muhammad Ershad
Abdul Hamid
Kamal Hossain
Rowshan Ershad
Solution:

Bangladesh’s former military dictator H.M. Ershad passed away. He became the president of Bangladesh in December 1983 and ruled the country till 1990.

Q14. Name the indian player who has won the long jump gold at the Tatyana Kolpakova International athletics held in Bishkek (Kyrgyzstan).

Suresh Babu
Ram Mehar
B.V. Satyanarayan
Kumaravel Premkumar
M. Sreeshankar
Solution:

M. Sreeshankar has won the long jump gold at the Tatyana Kolpakova International athletics. The tournament was held in Bishkek (Kyrgyzstan).

Q15. Name the player who won the "Player of the tournament" award in ICC Cricket World Cup 2019.

Rohit Sharma
Mitchell Starc
Jaspreet Bumrah
Kane Williamson
Shakib Al Hasan
Solution:

England lifted the ICC Cricket World Cup Trophy 2019 at the Lord’s cricket stadium in London. Player of the tournament: Kane Williamson (New Zealand).

               



Print Friendly and PDF