Current Affairs Questions for Competitive Exams: 20th March 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-for-upcoming-competitive-exams-2019-20


Current Affairs Questions for Upcoming Competitive Exams:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW



Q1. Who among the following player clinched the season-opening Australian Formula One Grand Prix?
Max Verstappen
Lewis Hamilton
Sebastian Vettel
Valtteri Bottas
Sergio Perez
Solution:
Mercedes’ Valtteri Bottas beat his world champion teammate Lewis Hamilton to clinch the season-opening Australian Formula One Grand Prix.
Q2. ____________and ISRO have signed an MoU to develop Space Technology Cells on the campus of the varsity.
IIT Bombay
NIT Hamirpur
IIT Delhi
IIT Kanpur
IIT Roorkee
Solution:
IIT Roorkee issued a statement saying the premier technology school has inked an MoU with the Indian Space Research Organization (ISRO) to setup Space Technology Cells.
Q3. The Ministry of Human Resource Development has signed a memorandum of understanding (MoU) with the __________government to work on digital education initiatives.
Afghanistan
Pakistan
Nepal
Sri Lanka
Bhutan
Solution:
The Ministry of Human Resource Development has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Afghanistan government to work on digital education initiatives, which include many prominent programs developed by Indian Institutes of Technology (IITs).
Q4. Who among the following leads Forbes’ list of richest sports team owners with a net worth of around $50 billion?
Neeta Ambani
Lionel Messi
Mukesh Ambani
Raj Kundra
Sachin Tendulkar
Solution:
Reliance Industries CMD Mukesh Ambani leads Forbes’ list of richest sports team owners with a net worth of around $50 billion. Ambani purchased the IPL team Mumbai Indians through a RIL subsidiary in 2008 for just over $100 million.
Q5. Who among the following has been sworn-in as 11th Chief Minister of Goa, succeeding Manohar Parrikar?
Ram Kumar Parrikar
Kumar Abhay Sawant
Dinesh Arya
Ramesh Shukla
Pramod Sawant
Solution:
Pramod Sawant (45), former Speaker of Goa legislative Assembly and MLA from Sankhelim in North Goa was sworn-in as 11th Chief Minister of Goa, succeeding Manohar Parrikar, who died after a prolonged battle with advanced pancreatic cancer.
Q6. The inaugural Africa-India Field Training Exercise-2019 for India and African nations called AFINDEX-19 held at___________.
Panaji
Pune
Mumbai
Nagpur
Chennai
Solution:
The inaugural Africa-India Field Training Exercise-2019 for India and African nations called AFINDEX-19 started with a grand opening ceremony at Aundh Military Station, Pune.
Q7. Which of the following football club clinched their maiden Indian Super League title?
Bengaluru FC
Pune FC
Mohun Bagan
Delhi Dynamos FC
Kerala Blasters FC
Solution:
Bengaluru FC clinched their maiden Indian Super League title as Rahul Bheke found a championship-winning header in the dying minutes of the final against FC Goa, in Mumbai.
Q8. India won a total of ____medals at Asian Youth Athletics Championships in Hong Kong.
31
23
39
35
26
Solution:
In Asian Youth Athletics Championships in Hong Kong, boys medley relay team won a gold medal for India on the final day to help Indian youth team finish second in the overall medals tally with a total of 26 medals including 8 gold, 9 silver and 9 bronze medals.
Q9. Darryl D’Monte passed away in Mumbai after a brief illness at the age of 74 years. He was a well known____________.
poet
sports person
human rights activist
journalist
director
Solution:
Senior journalist and environmental activist Darryl D’Monte passed away in Mumbai after a brief illness at the age of 74 years. In a career spanning several decades, he served as the resident editor of Mumbai editions of The Times of India and The Indian Express.
Q10. Who among the following has been named as the first Lokpal or anti-corruption ombudsman of India?
Kisan Baburao Hazare
Pinaki Chandra Ghose
PC Sarkar
Jasti Chelameswar
Jagdish Singh Khehar
Solution:
Former Supreme Court Judge Justice Pinaki Chandra Ghose was recommended to be the first Lokpal or anti-corruption ombudsman of India.
Q11. Hyundai Motor Company and Kia Motors announced a strategic partnership under which both Corporations will invest a total of $ 300 million in which of the following organisation?
Uber
Rapido
Zomato
Ola
Swiggy
Solution:
Hyundai Motor Group (the Group) and Ola announced a strategic partnership under which Hyundai Motor Company and Kia Motors Corporation will invest a total of $ 300 million in Ola, making it their biggest combined investment to date.
Q12. Maldives finance ministry has signed an agreement with India’s _______ for line of credit (LOC) of 800 million US dollars to finance the new government’s infrastructure projects.
RBI
SBI
BoB
EXIM Bank
Nabard
Solution:
Maldives finance ministry has signed an agreement with India’s Export-Import Bank (EXIM) for line of credit (LOC) of 800 million US dollars to finance the new government’s infrastructure projects.
Q13. Which of the following state government has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Ola to support its efforts in strengthening traffic infrastructure in the city?
Telangana
Andhra Pradesh
Uttarakhand
Karnataka
Madhya Pradesh
Solution:
Ola has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Government of Telangana to support the latter’s efforts in strengthening traffic infrastructure in the city.
Q14. Which of the following country topped the overall medals tally in Asian Youth Athletics Championships in Hong Kong?
South Korea
Indonesia
India
Japan
China
Solution:
China topped the overall medals tally with 31 medals that included 12 gold, 11 silver and eight bronze medals and Japan finished third with 20 medals that included 6 Gold, 8 Silver and 6 bronze in Asian Youth Athletics Championships.
Q15. World champion Lewis Hamilton finished the Australian Formula One Grand Prix race at the ______ spot.
2nd
1st
3rd
4th
5th
Solution:
Mercedes’ Valtteri Bottas beat his world champion teammate Lewis Hamilton to clinch the season-opening Australian Formula One Grand Prix. Hamilton finished the race in the second spot, while Red Bull’s Max Verstappen finished third.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF