The Current Affairs Quiz Based on The Hindu (28th of December 2019)

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS Clerk Mains, IBPS SO pre and many more. So to help you out in the finals, here is the 28th December Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Which station has been conferred with ‘Eat Right Station’ certification by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) for food safety and hygiene?
(a) Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus Railway Station, Mumbai
(b) Old Delhi Railway Station, New Delhi
(c) Howrah Railway Station, West Bengal
(d) Vijayawada Railway Station, Andhra Pradesh
(e) Charbagh Railway Station, Lucknow

S1. Ans.(a)
Sol. Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus railway station in Mumbai has been conferred with ‘Eat Right Station’ certification by the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) for food safety and hygiene.

Q2. The Union Health Minister has inaugurated the 2nd edition of “Eat Right Mela” in?
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Lucknow
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S2. Ans.(d)
Sol. The Union Health Minister has inaugurated the 2nd edition of “Eat Right Mela” in New Delhi.

Q3. ____________________ has introduced a new semi-closed prepaid payment instrument (PPI).
(a) Securities and Exchange Board of India
(b) Reserve Bank of India
(c) Insurance Regulatory and Development Authority of India
(d) Pension Fund Regulatory and Development Authority,
(e) State Bank of India

S3. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has introduced a new semi-closed prepaid payment instrument (PPI).

Q4. Which bank has tied up with Pine Labs to enable debit card facility for their debit cardholders across point-of-sale terminals by Pine Labs?
(a) Yes Bank
(b) Axis Bank
(c) HDFC Bank
(d) ICICI Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S4. Ans.(e)
Sol. Kotak Mahindra Bank has tied up with Pine Labs to enable debit card facility for their debit cardholders across point-of-sale terminals by Pine Labs.

Q5. Name the book authored by Boria Majumdar with Nalin Mehta which was released recently and chronicle India’s Olympic journey.
(a) Shining Billions: India and the Olympic Games
(b) Dreams of a Billion: India and the Olympic Games
(c) Dreams of Sports Prosperity: India and the Olympic Games
(d) Dreams of Medals: India and the Olympic Games
(e) Growing Billions: India and the Olympic Games

S5. Ans.(b)
Sol. A book titled “Dreams of a Billion: India and the Olympic Games”, authored by Boria Majumdar with Nalin Mehta was released recently.

Q6. Name the train recently started by Indian Railways on the heritage Kalka-Shimla route having glass rooftop to have a panoramic view of the hilly region.
(a) Parwat Darshan Express
(b) Shiv Darshan Express
(c) Sheetal Darshan Express
(d) Him Darshan Express
(e) Pahad Darshan Express

S6. Ans.(d)
Sol. Indian Railways has started a glass-enclosed vistadome “Him Darshan Express” train on the heritage Kalka-Shimla route.

Q7. Which bank has tied up with online real estate platform Magicbricks for listing and e-auctioning of immovable properties repossessed by it in recovery proceedings?
(a) Yes Bank
(b) Axis Bank
(c) Federal Bank
(d) HDFC Bank
(e) ICICI Bank

S7. Ans.(c)
Sol. Federal Bank has tied up with online real estate platform Magicbricks for listing and e-auctioning of immovable properties repossessed by it in recovery proceedings.

Q8. Which organization has announced a loan of $210 million for irrigation and solar energy projects in India?
(a) World Bank
(b) Asian Development Bank
(c) New Development Bank
(d) International Monetary Fund
(e) Asian Infrastructure Investment Bank

S8. Ans.(e)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has announced a loan of $210 million for irrigation and solar energy projects in India.

Q9. The Reserve Bank of India has capped the permissible exposure limit of a lender on a Peer-to-Peer lending (P2P) platform for all borrowers at?
(a) Rs 15 lakh
(b) Rs 25 lakh
(c) Rs 50 lakh
(d) Rs 75 lakh
(e) Rs 90 lakh

S9. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India has capped the permissible exposure limit of a lender on a Peer-to-Peer lending (P2P) platform for all borrowers at Rs 50 lakh.

Q10. Name the handbook based on diets for diseases which was released recently during the “Eat Right Mela” and provides general guidelines for hospitals on suitable diets for common medical conditions.
(a) The ORANGE Book
(b) The BLUE Book
(c) The PINK Book
(d) The PURPLE Book
(e) The GREEN Book

S10. Ans.(d)
Sol. ‘The PURPLE Book’ which is based on diets for diseases and was released recently during the “Eat Right Mela”. It provides general guidelines for hospitals on suitable diets for common medical conditions.

Q11. Name the China’s brilliant storyteller, who created the critically acclaimed memoir “Colours of the Mountain” and passed away recently.
(a) Mo Yan
(b) Yu Hua
(c) Ma Jian
(d) Liu Cixin
(e) Da Chen

S11. Ans.(e)
Sol. China’s brilliant storyteller, Da Chen, who created the critically acclaimed memoir “Colours of the Mountain” passed away recently.

Q12. Finance minister of India released a postage stamp to commemorate distinguished service and glorious contribution of Directorate of Revenue Intelligence (DRI) in protecting the nation. Who is the present Union finance minister of India?
(a) Nirmala Sitharaman
(b) Nitin Jairam Gadkari
(c) Raj Nath Singh
(d) Ramvilas Paswan
(e) D.V. Sadananda Gowda

S12. Ans.(a)
Sol. Finance minister of India released a postage stamp to commemorate distinguished service and glorious contribution of Directorate of Revenue Intelligence in protecting the nation. Nirmala Sitharaman is the present Union finance minister of India.

Q13. Name the American songwriter who penned the iconic “I’ll Be There For You” track for the long-running television show “Friends”, passed away recently.
(a) Stephen Bray
(b) Maurice White
(c) Allee Willis
(d) Brenda Russell
(e) Marsha Norman

S13. Ans.(c)
Sol. The American songwriter Allee Willis passed away recently. She penned the iconic “I’ll Be There For You” track for the long-running television show “Friends”.

Q14. The 5th Round of India-Japan Maritime Affairs Dialogue was held in?
(a) Chennai, India
(b) Kolkata, India
(c) Osaka, Japan
(d) New Delhi, India
(e) Tokyo, Japan

S14. Ans.(e)
Sol. The 5th Round of India-Japan Maritime Affairs Dialogue was held in Tokyo, Japan.

Q15. The Government of India has approved the release of ______________ as fresh capital to three public sector banks for preferential allotment of shares.
(a) Rs 20,655 crore
(b) Rs 18,655 crore
(c) Rs 8,655 crore
(d) Rs 25,655 crore
(e) Rs 35,655 crore

S15. Ans.(c)
Sol. The Government of India has approved the release of Rs 8,655 crore as fresh capital to three public sector banks for preferential allotment of shares.

Q16. Name the Indian ophthalmologist who was conferred with the American Academy of Ophthalmology’s (AAO) highest award Life Achievement honour.
(a) Dr Pavuluri Krishna Choudaryy
(b) Dr Rajesh Fogla
(c) Dr Sudhir Kumar
(d) Dr Santosh G Honavar
(e) Dr Kasu Prasanna Kumar Reddy

S16. Ans.(d)
Sol. Dr Santosh G Honavar was conferred with the American Academy of Ophthalmology’s (AAO) highest award Life Achievement honour.

Q17. The Asian Infrastructure Investment Bank has announced a loan of $65 million for a 250-megawatt (MW) solar project in which of the following state?
(a) West Bengal
(b) Rajasthan
(c) Odisha
(d) Bihar
(e) Jharkhand

S17. Ans.(b)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank has announced a loan of $65 million for a 250-megawatt (MW) solar project in Rajasthan.

Q18. RBI has introduced a new semi-closed prepaid payment instrument (PPI) which can be used for the transaction of goods and services up to a limit of?
(a) Rs 2,000
(b) Rs 4,000
(c) Rs 6,000
(d) Rs 8,000
(e) Rs 10,000

S18. Ans.(e)
Sol. RBI has introduced a new semi-closed prepaid payment instrument (PPI) which can be used for the transaction of goods and services up to a limit of Rs 10,000.

Q19. The Asian Infrastructure Investment Bank has announced a loan of $145 million to improve irrigation services and strengthen flood risk management in?
(a) Odisha
(b) Haryana
(c) Punjab
(d) West Bengal
(e) Uttar Pradesh

S19. Ans.(d)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank has announced a loan of $145 million to improve irrigation services and strengthen flood risk management in West Bengal.

Q20. Which of the following is the corect pair of banks in which the Government of India has approved the release of fresh capital for preferential allotment of shares?
(a) Allahabad Bank, Indian Overseas Bank and UCO Bank
(b) State Bank of India, Indian Overseas Bank (IOB) and UCO Bank
(c) Allahabad Bank, Punjab National bank and UCO Bank
(d) Allahabad Bank, Indian Overseas Bank and Bank of Baroda
(e) Allahabad Bank, Indian Overseas Bank and Andhra Bank

S20. Ans.(a)
Sol. The Government of India has approved the release of fresh capital in Allahabad Bank, Indian Overseas Bank and UCO Bank for preferential allotment of shares.

Watch the Current Affairs Show for IBPS Clerk Mains and other Competitive Exams.

All the Best BA’ians for IBPS SO Prelims 2019 !!