IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 12th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 12th September

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 12th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Which of the following places hosted the 24th World Energy Congress, global flagship event of the World Energy Council?
(a) Muscat
(b) Tehran
(c) Doha
(d) Abu Dhabi
(e) Manama

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

S1. Ans.(d)
Sol. The 24th World Energy Congress, global flagship event of the World Energy Council has started in Abu Dhabi.

Q2. The Sports Ministry of India has de-recognised the Paralympic Committee of India for violation of the National Sports Code. Who is the Minister of State (I/C) Youth Affairs and Sports?
(a) Kiren Rijiju
(b) Santosh Kumar Gangwar
(c) Rao Inderjit Singh
(d) Prahalad Singh Patel
(e) Hardeep Singh Puri

S2. Ans.(a)
Sol. The Sports Ministry of India has de-recognised the Paralympic Committee of India for violation of the National Sports Code. Ministers of State (I/C) Youth Affairs and Sports: Shri Kiren Rijiju.

Q3. Prime Minister Narendra Modi will dedicate to the nation India’s second riverine Multi-Modal terminal (MMT). The Multi-Modal terminal is built at?
(a) Sahibganj, Jharkhand
(b) Patna, Bihar
(c) Bhuvneshwar, Odisha
(d) Guwahati, Assam
(e) Ranchi, Jharkhand

S3. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi will dedicate to the nation India’s second riverine Multi-Modal terminal (MMT) built at Sahibganj in Jharkhand.

Q4. Which of the following states will set up India’s first international women’s trade centre (iWTC), in consonance with the United Nations sustainable development goals?
(a) Karnataka
(b) Haryana
(c) Telangana
(d) Rajasthan
(e) Kerala

S4. Ans.(e)
Sol. Kerala will set up India’s first international women’s trade centre (iWTC), in consonance with the United Nations sustainable development goals.

Q5. Name the Typhoon which has hit Tokyo, Japan with winds of up to 210km/h (130mph). It is one of the strongest typhoons to hit the Japanese capital in a decade.
(a) Haiyan
(b) Faxai
(c) Mangkhut
(d) Ketsana
(e) Lekima

S5. Ans.(b)
Sol. Typhoon Faxai has hit Tokyo, Japan with winds of up to 210km/h (130mph). Faxai is one of the strongest typhoons to hit the Japanese capital in a decade.

Q6. What was the theme of the 24th World Energy Congress?
(a) Energy for Development
(b) Energy for Living
(c) Energy for Unity
(d) Energy for Peace
(e) Energy for Prosperity

S6. Ans.(e)
Sol. The theme of the 24th World Energy Congress is “Energy for Prosperity”.

Q7. Name the Managing Director and Chairman of Hero MotoCorp who will be inducted into the 2019 Asia Pacific Golf Hall of Fame for his support to “Golf” in India and around the world.
(a) Sanjiv Bajaj
(b) Y.K. Koo
(c) Pawan Munjal
(d) Motofumi Shitara
(e) Kenichi Ayukawa

S7. Ans.(c)
Sol. Managing Director and Chairman of Hero MotoCorp, Pawan Munjal will be inducted into the 2019 Asia Pacific Golf Hall of Fame for his support to “Golf” in India and around the world.

Q8. Name the Tamil Film Director, Actor and Cinematographer who directed films such as Palaivanacholai, Chinnapoove Mella Pesu, Dhooram Adhigamillai and many others, passed away recently.
(a) Senthamarai
(b) Raja Sekar
(c) Panchu Arunachalam
(d) Janagaraj
(e) Nizhalgal Ravi

S8. Ans.(b)
Sol. Tamil Film Director, Actor and Cinematographer Raja Sekar who directed films such as Palaivanacholai, Chinnapoove Mella Pesu, Dhooram Adhigamillai and many others, passed away recently.

Q9. A book titled “Savarkar: Echoes from a forgotten past, 1883-1924″ on the life of freedom fighter and Philosopher Vinayak Damodar Savarkar, popularly known as Veer Savarkar has been published. It is written by?
(a) Arundhati Roy
(b) Vikram Seth
(c) Salman Rushdie
(d) Vikram Sampath
(e) Jhumpa Lahiri

S9. Ans.(d)
Sol. A book titled “Savarkar: Echoes from a forgotten past, 1883-1924″ on the life of freedom fighter and Philosopher Vinayak Damodar Savarkar, popularly known as Veer Savarkar has been published. It is authored by Vikram Sampath.

Q10. National Institution for Transforming India has selected McKinsey & Company to set up India’s first DCC. DCC stands for?
(a) Digital Capability Centre
(b) Digital Capacity Centre
(c) Digital Collaboration Centre
(d) Digital Centralised Centre
(e) Digital Collegium Centre

S10. Ans.(a)
Sol. National Institution for Transforming India (Niti Aayog) has selected McKinsey & Company to set up India’s first Digital Capability Centre (DCC).

Q11. International conference “Augmenting Nature by Green Affordable New-habitat” for Energy Efficiency in the Building Sector was organized by the Bureau of Energy Efficiency in ______________________
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) Bhuvneshwar
(d) Jaipur
(e) New Delhi

S11. Ans.(e)
Sol. International conference “Augmenting Nature by Green Affordable New-habitat” for Energy Efficiency in the Building Sector was organized by the Bureau of Energy Efficiency in New Delhi.

Q12. National Animal Disease Control Programme was launched by Prime Minister Narendra Modi in which of the following states?
(a) Assam
(b) Uttar Pradesh
(c) Karala
(d) Haryana
(e) Gujarat

S12. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched the National Animal Disease Control Programme in Uttar Pradesh.

Q13. England cricket greats Geoffrey Boycott and _____________ have been honoured with “Knighthoods” by Theresa May in her resignation honours list for their services to sport after outstanding careers for England.
(a) Andrew Flintoff
(b) Kevin Pietersen
(c) Monty Panesar
(d) Andrew Strauss
(e) Ravi Bopara

S13. Ans.(d)
Sol. England cricket greats Geoffrey Boycott and Andrew Strauss have been honoured with “Knighthoods” by Theresa May in her resignation honours list for their services to sport after outstanding careers for England.

Q14. Name the multilingual Mobile App which was launched for farmers during a conference on Crop Residue Management held in New Delhi?
(a) Robotic Harvester
(b) Krishi Mitra
(c) CHC Farm Machinery
(d) MobiFarm
(e) Krishi Sathi

S14. Ans.(c)
Sol. A multilingual Mobile App “CHC Farm Machinery” was launched for farmers during a conference on Crop Residue Management in New Delhi.

Q15. The _____________________ traffic police have tied up with Google maps for real time traffic updates under which the traffic related information will be shared in real time for public use.
(a) Srinagar
(b) Gurugram
(c) Mumbai
(d) Lucknow
(e) Pune

S15. Ans.(b)
Sol. The Gurugram traffic police have tied up with Google maps for real time traffic updates. The traffic related information will be shared in real time for public use.

Q16. International conference “Augmenting Nature by Green Affordable New-habitat” for Energy Efficiency in the Building Sector was organized by the Bureau of Energy Efficiency. Who is the Director-General of Bureau of Energy Efficiency?
(a) Rajiv Mehrishi
(b) Samant Kumar Goel
(c) Hrushikesh Senapaty
(d) Rajni Kant Mishra
(e) Abhay Bakre

S16. Ans.(e)
Sol. International conference “Augmenting Nature by Green Affordable New-habitat” for Energy Efficiency in the Building Sector was organized by the Bureau of Energy Efficiency. Director-General of Bureau of Energy Efficiency: Abhay Bakre.

Q17. Kerala will set up India’s first international women’s trade centre (iWTC). Who is the Governor of Kerala?
(a) Arif Mohammed Khan
(b) Satyadev Narayan Arya
(c) Lalji Tandon
(d) Anandiben Patel
(e) Banwarilal Purohit

S17. Ans.(a)
Sol. Kerala will set up India’s first international women’s trade centre (iWTC). Governor of Kerala: Arif Mohammed Khan.

Q18. The government will fund the National Animal Disease Control Programme for Rs 12,652 crore till which year?
(a) 2021
(b) 2022
(c) 2023
(d) 2024
(e) 2025

S18. Ans.(d)
Sol. The government will fund the National Animal Disease Control Programme for Rs 12,652 crore till 2024.

Q19. International conference “Augmenting Nature by Green Affordable New-habitat” for Energy Efficiency in the Building Sector was organized by the Bureau of Energy Efficiency. Where is the headquarters of Bureau of Energy Efficiency?
(a) Kolkata
(b) Mumbai
(c) New Delhi
(d) Hyderabad
(e) Noida

S19. Ans.(c)
Sol. International conference “Augmenting Nature by Green Affordable New-habitat” for Energy Efficiency in the Building Sector was organized by the Bureau of Energy Efficiency. Headquarters of Bureau of Energy Efficiency: New Delhi.

Q20. National Institution for Transforming India (Niti Aayog) has selected McKinsey & Company to set up India’s first Digital Capability Centre (DCC). Who is the CEO of NITI Aayog?
(a) Ram Sevak Sharma
(b) Rajiv Kumar
(c) Anita Karwal
(d) Shaktikanta Das
(e) Amitabh Kant

S20. Ans.(e)
Sol. National Institution for Transforming India (Niti Aayog) has selected McKinsey & Company to set up India’s first Digital Capability Centre (DCC). CEO of NITI Aayog: Amitabh Kant.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB Prelims Results !!