IBPS RRB SO IT Professional Knowledge Quiz: 11th September

IBPS RRB SO IT Officer Scale-II is amongst the most reputed jobs in the Banking Sector. We will provide you with a quiz based on Information Technology which will cover topics like Networking, Information Security, DBMS, Data Structure, Programming, etc. Practice with the questions based on the most updated pattern. We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019

 
Q1.All java classes are derived from:
(a)java.lang.Class
(b)java.util.Name
(c)java.lang.Object
(d)java.awt.Window
(e)java.dfd.window
 
S1.Ans. (c)
Sol. java.lang.Object class is the super base class of all Java classes.  Every other Java classes descend from Object.
 
 
Q2.What is the act of willful changing data, using fraudulent input or removal of controls called_____?
(a) Data diddling
(b) Data contaminating
(c) Data capturing
(d) Data trashing
(e) Data spoofing

S2.Ans.(a) 
Sol. Data diddling is a method adopted by computer criminals. Data diddling is the changing of data before or during entry into a computer system or altering the raw data just before it processed by a computer and then changing it back after the processing is complete. Using this technique, the criminals can manipulate the output and it is not so easy to identify.
 
Q3.Which layer provides for the syntax of the data?
(a) Application Layer
(b) Session Layer
(c) Transport Layer
(d) Presentation Layer
(e) Physical Layer
 
S3.Ans.(d) 
Sol. The primary goal of the presentation layer is to take care of the syntax and semantics of the information exchanged between two communicating systems. The presentation layer takes care that the data is sent in such a way that the receiver will understand the information (data) and will be able to use the data. Presentation layer also called the syntax layer
 
Q4.What are the 3 principles of information security?
(a) Authentication, Availability, Accessibility
(b) Confidentiality, Integrity, Availability,
(c) Integrity, Authentication, Confidentiality
(d) Availability, Security, Encryption
(e) Login, Availability, Encryption
 
S4.Ans.(b)
Sol. A principle that is a core requirement of information security for the safe utilization, flow, and storage of information is the CIA triad. CIA stands for confidentiality, integrity, and availability and these are the three main objectives of information security.
 
Q5.Which of the following is the correct order of Clauses for an SQL Query?
(a) WHERE – ORDER BY – HAVING – GROUP BY
(b) WHERE – HAVING – GROUP BY – ORDER BY
(c) WHERE – GROUP BY – HAVING – ORDER BY
(d) ORDER BY – HAVING – GROUP BY – WHERE
(e) can be arranged in any order
 
S5.Ans. (c)
Sol. Syntax of SQL SELECT Statement:
SELECT column_list FROM table-name
[WHERE Clause]
[GROUP BY clause]
[HAVING clause]
[ORDER BY clause];
 
Q6.Which of the following statement is correct about HAVING clause?
(a) HAVING clause is used for rows rather than columns.
(b) HAVING clause is used for columns rather than groups.
(c) HAVING clause acts exactly like a WHERE clause.
(d) HAVING clause is used to mention condition in Group based SQL functions
(e) All are true about HAVING Clause
 
S6.Ans.(d)
Sol. Having clause is used to filter data based on the group functions. This is similar to WHERE condition but is used with group functions. Group functions cannot be used in WHERE Clause but can be used in HAVING clause.
 
Q7.Default subnet mask of Class A IP address is
(a) 255.255.0.0
(b) 255.255.255.0
(c) 255.255.255.255
(d) 255.0.0.0
(e) None of these

S7.Ans.(d) 
Sol. In an IP network, every machine on the same physical network sees all the data packets sent out on the network. As the number of computers on a network grows, network traffic will grow many fold, bringing down performance drastically. In such a situation, you would divide your network into different subnetworks and minimize the traffic across the different subnetworks. Interconnectivity between the different subnets would be provided by routers, which will only transmit data meant for another subnet across itself. To divide a given network address into two or more subnets, you use subnet masks. The default subnet masks for class A networks is 255.0.0.0, for class B is 255.255.0.0, and for class C is 255.255.255.0.
 
Q8.Which of the following protocol is used for securing connections between network application clients and servers over an insecure network?
(a)SSL
(b)EGP
(c)UDP
(d)HTTP
(e)IGP

S8.Ans.(a) 
Sol. Secure Sockets Layer (SSL) is a standard protocol used for the secure transmission of documents over a network. Developed by Netscape, SSL technology creates a secure link between a Web server and browser to ensure private and integral data transmission. SSL uses Transport Control Protocol (TCP) for communication.
 
Q9.Which of the following is an example of the Exterior Gateway Protocol (EGP)?
(a)  Open Shortest Path First (OSPF) Protocol
(b) Routing Information Protocol (RIP)
(c) Border Gateway Protocol
(d) Both (A) and (B)
(e) TCP

S9.Ans.(c) 
Sol. Exterior Gateway Protocol (EGP) is a protocol for exchanging routing information between two neighbor gateway hosts (each with its own router) in a network of autonomous systems. EGP is commonly used between hosts on the Internet to exchange routing table information.
 
Q10.Which types of data are transferred in the handshaking method.
(a)Synchronous
(b)Asynchronous
(c)Sequential
(d)Directional
(e)Bidirectional
 
S10.Ans.(a) 
Sol. The synchronous transfer can be implemented with a method called handshaking. This method is used to accompany each data item being transferred with a control signal that indicates the presence of data in the bus, the unit receiving the data item respond with another control signal to acknowledge receipt of the data.
 
Q11.…………… state that primary key should not be null.
(a) Entity integrity
(b) Referential integrity
(c) Domain integrity
(d) Both 1 and 2
(e) None of these
 
S11.Ans.(a) 
Sol. Entity integrity rule defines no component of a primary key is allowed to be NULL value.
 
Q12.COCOMO Model is used in Software Engineering for_____.  
(a) Finding the cost of the project
(b) Design software
(c) Scheduling software
(d) Time complexity of the project
(e) None of the above

S12.Ans.(a) 
Sol. COCOMO (Constructive Cost Model) is a method for evaluating and/or estimating the cost of software development.
 
Q13.The RSA algorithm is an example of what type of cryptography?
(a) Asymmetric key
(b) Symmetric key
(c) Secret key
(d) Private key
(e) Logic key
 
S13.Ans.(a) 
Sol. the most common asymmetric cipher currently in use is RSA, which is fully supported by the .NET security framework. Asymmetric means that there are two different keys. This is also called public-key cryptography because one of them can be given to everyone. the other key must be kept private.
 
Q14.A variable that holds the address of another object is called a_____.
(a) Integer
(b) Pointer
(c) Constant
(d) Memory Variable
(e) None of these
 
S14.Ans.(b) 
Sol. A pointer is a variable that contains the address in memory of another variable.
 
Q15.Polymorphism reduces the effort required to extend an object system by_____.
(a) Coupling objects together more tightly
(b) Enabling a number of different operations to share the same name
(c) Making objects more dependent on one another
(d) Removing the barriers imposed by encapsulation.
(e) None of these
 
S15.Ans.(b)
Sol.  Polymorphism reduces the effort required to extend an object system by enabling a number of different operations to share the same name.
Check out more Computer Knowledge Videos Here
 

 

 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

 
You may also like to Read: