IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 13th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 13th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. India and Asian Development Bank has signed loan agreement of _______________________ to upgrade rural roads in 34 districts of Maharashtra to improve road safety.
(a) 100 million dollar
(b) 150 million dollar
(c) 180 million dollar
(d) 200 million dollar
(e) 250 million dollar

S1. Ans.(d)
Sol. India and Asian Development Bank has signed 200 million dollar loan agreement to upgrade rural roads in 34 districts of Maharashtra to improve road safety.

Q2. Which of the following State government has recently launched two insurance schemes for small and medium traders registered under HGST Act, 2017.
(a) Haryana
(b) Karnataka
(c) Himachal Pradesh
(d) Kerala
(e) Rajasthan

S2. Ans.(a)
Sol. The State government of Haryana has recently launched two insurance schemes for small and medium traders registered under HGST Act, 2017.

Q3. Name the India’s 2nd Scorpene-class submarine which will be commissioned into the Indian Navy by Defence Minister Rajnath Singh.
(a) INS Kalvari
(b) INS Chakra
(c) INS Khanderi
(d) INS Arihant
(e) INS Shankul

S3. Ans.(c)
Sol. India’s 2nd Scorpene-class submarine, INS Khanderi will be commissioned into the Indian Navy by Defence Minister Rajnath Singh.

Q4. Who among the following has been recently appointed as the new Principal Secretary to the Prime Minister Narendra Modi?
(a) Sanjay Kothari
(b) Pradeep Kumar Sinha
(c) Nripendra Mishra
(d) Rajiv Gauba
(e) Pramod Kumar Mishra

S4. Ans.(e)
Sol. Pramod Kumar Mishra will be the new Principal Secretary to Prime Minister Narendra Modi.

Q5. Name the place which hosted the Nepal Infrastructure Summit 2019, which focussed on the global and regional mega trends, including climate change and their relevance to the local context.
(a) Pokhara
(b) Kathmandu
(c) Janakpur
(d) Birendranagar
(e) Godavari

S5. Ans.(b)
Sol. Nepal Infrastructure Summit 2019, which focuses on the global and regional mega trends, including climate change and their relevance to the local context, was held in Kathmandu.

Q6. The Indian Air Force resurrected the Air Force Station Ambala-based 17 Squadron ____________________, which will operate the first squadron of Rafale fighter jets in the near future.
(a) Silver Arrows
(b) Blue Arrows
(c) Golden Arrows
(d) Bronze Arrows
(e) Platinum Arrows

S6. Ans.(c)
Sol. The Indian Air Force resurrected the Air Force Station Ambala-based 17 Squadron ‘Golden Arrows’, which will operate the first squadron of Rafale fighter jets in the near future.

Q7. Which of the following organisation has successfully flight tested an indigenously-developed low weight, fire and forget Man-Portable Antitank Guided Missile in the ranges of Kurnool, Andhra Pradesh?
(a) Indian Army
(b) Defence Research and Development Organisation
(c) Indian Air Force
(d) Indian Space Research Organisation
(e) Indian Navy

S7. Ans.(b)
Sol. The Defence Research and Development Organisation successfully flight tested an indigenously-developed low weight, fire and forget Man-Portable Antitank Guided Missile in the ranges of Kurnool, Andhra Pradesh.

Q8. Which bank will launch a co-branded credit card withy Life Insurance Corporation of India Credit Cards Services, which will be marketed to customers, agents, and employees of the corporation and its subsidiaries?
(a) State Bank of India
(b) Punjab National Bank
(c) HDFC Bank
(d) Syndicate Bank
(e) IDBI Bank

S8. Ans.(e)
Sol. IDBI Bank and Life Insurance Corporation of India Credit Cards Services will launch a co-branded credit card, which will be marketed to customers, agents, and employees of the corporation and its subsidiaries.

Q9. The Appointments Committee of the Cabinet has appointed Former Cabinet Secretary ___________________________ as the Principal Advisor to Prime Minister Narendra Modi.
(a) Anup Wadhawan
(b) Sumanta Chaudhury
(c) Ramesh Abhishek
(d) Pradeep Kumar Sinha
(e) Pradeep Singh Kharola

S9. Ans.(d)
Sol. The Appointments Committee of the Cabinet has appointed Former Cabinet Secretary Pradeep Kumar Sinha as the Principal Advisor to Prime Minister Narendra Modi.

Q10. Which of the following country has became the first Asian country to roll out plain cigarette packaging to reduce the appeal of smoking?
(a) Bangladesh
(b) India
(c) Thailand
(d) Japan
(e) China

S10. Ans.(c)
Sol. Thailand has became the first Asian country to roll out plain cigarette packaging to reduce the appeal of smoking.

Q11. Skill India gets its first Batch of IES officers to the ISDS cadre. ISDS stands for?
(a) Indian Skill Deployment Services
(b) Indian Skill Discussion Services
(c) Indian Skill Distribution Services
(d) Indian Skill Devaluation Services
(e) Indian Skill Development Services

S11. Ans.(e)
Sol. Skill India gets its first Batch of IES officers to the ISDS cadre. ISDS stands for Indian Skill Development Services.

Q12. Nepal Infrastructure Summit 2019 was organized with the theme of “Resilient Infrastructure for ________________________ Development”.
(a) Better
(b) Sustainable
(c) Infrastructure
(d) Nations
(e) Nepal

S12. Ans.(b)
Sol. Nepal Infrastructure Summit 2019 was organized with the theme of “Resilient Infrastructure for Sustainable Development”.

Q13. Name India’s envoy to United Arab Emirates who has been honoured with the First Class Order of Zayed II recently by UAE President Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan.
(a) Navdeep Singh Suri
(b) Gautam Bambawale
(c) Suchitra Durai
(d) Sanjay Kumar Verma
(e) Harsh Vardhan Shringla

S13. Ans.(a)
Sol. Navdeep Singh Suri, India’s envoy to United Arab Emirates, has been honoured with the First Class Order of Zayed II award.

Q14. Name the largest flying animal, which was a plane-sized reptile with a wingspan of 10m and weighing 250 kg, according to a study conducted by Queen Mary University in London.
(a) Preondactylus buffarinii
(b) Cryodrakon Boreas
(c) Asilisaurus
(d) Lagerpeton
(e) Anhanguera piscator

S14. Ans.(b)
Sol. Cryodrakon Boreas was the largest flying animal, which was a plane-sized reptile with a wingspan of 10m and weighing 250 kg, according to a study conducted by Queen Mary University in London.

Q15. Bureau of Police research and development will organize the National Conference on “Criminal Activities and Radicalization in Jails: Vulnerability of Inmates and Jail Staff and their Protection” in ___________________________
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Jaipur
(d) Srinagar
(e) New Delhi

S15. Ans.(e)
Sol. Bureau of Police research and development will organize the National Conference on “Criminal Activities and Radicalization in Jails: Vulnerability of Inmates and Jail Staff and their Protection” in New Delhi.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB Prelims Results !!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *