IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 26th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 26th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW

Q1. Defense Minister Rajnath Singh has formally commissioned the Indian Coast Guard offshore patrol vessel ________________ at the Chennai Port Trust.
(a) Sindhughosh
(b) Kalvari
(c) Chakra
(d) Varaha
(e) Arihant

S1. Ans.(d)
Sol. Defense Minister Rajnath Singh has formally commissioned the Indian Coast Guard offshore patrol vessel ‘Varaha’ at the Chennai Port Trust.

Q2. The Reserve Bank of India has imposed restrictions on which of the following bank, under which the depositors of the bank cannot withdraw more than Rs 1,000 from their accounts?
(a) Punjab and Maharashtra Co-operative Bank
(b) Ahmedabad Mercantile Co-operative Bank
(c) Kalupur Commercial Co-operative Bank
(d) Mehsana Urban Co-operative Bank
(e) Nutan Nagarik Sahakari Bank

S2. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India has imposed restrictions on Punjab and Maharashtra Co-operative Bank, under which the depositors cannot withdraw more than Rs 1,000 from their accounts.

Q3. Name the company which has signed a corporate agency agreement with city-based Repco Home Finance Ltd to offer the company’s range of products to RHFL customers?
(a) Life Insurance Corporation of India
(b) ICICI Prudential Life Insurance Company Ltd.
(c) Max Life Insurance Company Limited
(d) HDFC Life
(e) SBI Life Insurance

S3. Ans.(e)
Sol. SBI Life Insurance has signed a corporate agency agreement with city-based Repco Home Finance Ltd to offer the company’s range of products to RHFL customers.

Q4. Bill and Melinda Gates Foundation awarded Prime Minister Narendra Modi with the 2019 Global Goalkeeper Award for ____________________________
(a) Fit India Movement
(b) Poshan Abhiyan
(c) Swachh Bharat Mission
(d) Jan Dhan Yojana
(e) Jal Jivan Mission

S4. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi received the 2019 Global Goalkeeper Award. He received the award for Swachh Bharat Mission from Bill and Melinda Gates Foundation.

Q5. Name the single-window system recently launched by the Union Home Minister Amit Shah which will be used for issuing licences to private security agencies.
(a) Government Open Data License
(b) Private Security Agency Licensing Portal
(c) Private Security Agency Licensing & Complaint Redressal Portal
(d) Private Security Agency Kendra
(e) India National Data Sharing

S5. Ans.(b)
Sol. The Union Home Minister Amit Shah has launched a single-window system ‘Private Security Agency Licensing Portal’. The single-window system will be used for issuing licences to private security agencies.

Q6. Name the state which recently defeated Railways by 1-0 to win the Senior Women’s National Football Championship held in Pasighat, Arunachal Pradesh.
(a) Nagaland
(b) West Bengal
(c) Manipur
(d) Odisha
(e) Asam

S6. Ans.(c)
Sol. Manipur defeated Railways by 1-0 to win the Senior Women’s National Football Championship held in Pasighat, Arunachal Pradesh.

Q7. Army officer Ponung Doming became the first woman officer of which of the following state, to be elevated to the rank of Lieutenant Colonel in the Indian Army?
(a) Sikkim
(b) Andhra Pradesh
(c) Assam
(d) Tripura
(e) Arunachal Pradesh

S7. Ans.(e)
Sol. Army officer Ponung Doming became the first woman officer from Arunachal Pradesh to be elevated to the rank of Lieutenant Colonel in the Indian Army.

Q8. Who among the following will be awarded with the SASTRA Ramanujan prize for 2019?
(a) Terry Tao
(b) Adam Harper
(c) Grigori Perelman
(d) John Horton Conway
(e) Paul Erdos

S8. Ans.(b)
Sol. The SASTRA Ramanujan prize for 2019 will be awarded to the mathematician Adam Harper who is an Assistant Professor with the University of Warwick, England.

Q9. Name the National women’s badminton coach who has stepped down from her post of National women’s coach of India.
(a) Zhang Jun
(b) Lim Pek Siah
(c) Kim Ji Hyun
(d) Ksenia Evgenova
(e) Park Joo-bong

S9. Ans.(c)
Sol. National women’s badminton coach Kim Ji-Hyun has stepped down from her post of National women’s coach of India.

Q10. Who among the following was recently appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Guinea Bissau?
(a) Harsh Vardhan Shringla
(b) T C Barupal
(c) Rudrendra Tandon
(d) Godavarthi Venkata Srinivas
(e) Partha Satpathy

S10. Ans.(d)
Sol. Godavarthi Venkata Srinivas was appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Guinea Bissau.

Q11. Who among the following has been appointed as the new chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI)?
(a) Alok Sahoo
(b) Nilesh Shah
(c) Maneesh Dangi
(d) Nimesh Shah
(e) Saurabh Nanavati

S11. Ans.(b)
Sol. Nilesh Shah, Managing Director of Kotak Asset Management Company (AMC), has been appointed as the new chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI).

Q12. Who among the following will be awarded with the Dadasaheb Phalke award for 2019 for his outstanding contribution to the growth and development of Indian cinema?
(a) Shatrughan Sinha
(b) Rajesh Khanna
(c) Shashi Kapoor
(d) Amitabh Bachchan
(e) Vinod Khanna

S12. Ans.(d)
Sol. The country’s highest film honour, the Dadasaheb Phalke award, will be presented this year to Amitabh Bachchan. This award is given for his outstanding contribution to the growth and development of Indian cinema.

Q13. India and the United States are set to hold their first tri-services exercise code-named “_____________________” at Visakhapatnam and Kakinada, Andhra Pradesh.
(a) Mitra Shakti
(b) Nomadic Elephant
(c) Tiger Triumph
(d) Khanjar
(e) Garuda Shakti

S13. Ans.(c)
Sol. India and the United States are set to hold their first tri-services exercise code-named “Tiger Triumph” at Visakhapatnam and Kakinada, Andhra Pradesh.

Q14. Name the solar park recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi at the UN headquarters.
(a) Nehru Solar Park
(b) United Nations Solar Park
(c) Patel Solar Park
(d) Kalam Solar Park
(e) Gandhi Solar Park

S14. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated a 50 kilowatt ‘Gandhi Solar Park’ at the UN headquarters.

Q15. President Ram Nath Kovind inaugurated the sixth “India Water Week 2019” with the theme of?
(a) Nature for Water
(b) Leaving no one behind’
(c) Water cooperation-coping with 21st-century challenge
(d) Wastewater
(e) Water & Jobs

S15. Ans.(c)
Sol. President Ram Nath Kovind inaugurated the sixth “India Water Week 2019” with the theme of Water cooperation-coping with 21st-century challenge.

Q16. Indian chess grandmaster, Koneru Hampi has clinched Fide World Grand Prix 2019 title with 8 points from 11 rounds in Skolkovo, Russia. She belong to which state?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Himachal Pradesh
(d) Punjab
(e) Andhra Pradesh

S16. Ans.(e)
Sol. Indian chess grandmaster, Koneru Hampi of Gudivada ( Andhra Pradesh) has clinched Fide World Grand Prix 2019 title with 8 points from 11 rounds in Skolkovo, Russia.

Q17. As per the Indian Meteorological Department, Earthquake hits the Pakistan-India border region with the magnitude of ___________ on the Richter scale on 24th September, 2019.
(a) 6.3
(b) 6.4
(c) 6.5
(d) 6.6
(e) 6.7

S17. Ans.(a)
Sol. As per the Indian Meteorological Department, Earthquake hits the Pakistan-India border region with the magnitude of 6.3 on the Richter scale on 24th September, 2019.

Q18. Which of the following is the Currency of Guinea Bissau?
(a) Dinar
(b) West African CFA Franc
(c) Dirham
(d) Pound
(e) Rand

S18. Ans.(b)
Sol. Currency of Guinea Bissau: West African CFA franc.

Q19. The SASTRA Ramanujan prize was instituted in 2005 and awarded by SASTRA University on its campus near Kumbakonam in?
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Rajasthan
(d) Tamil Nadu
(e) Odisha

S19. Ans.(d)
Sol. The SASTRA Ramanujan prize was instituted in 2005 and awarded by SASTRA University on its campus near Kumbakonam in Tamil Nadu.

Q20. Who among the following is the Secretary-General of the United Nations?
(a) Audrey Azoulay
(b) Margaret Chan
(c) Antonio Guterres
(d) David Nabarro
(e) Arkebe Oqubay

S20. Ans.(c)
Sol. Antonio Guterres is the Secretary-General of the United Nations.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!