IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 27th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 27th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. On which day the United Nations observes the “International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons” every year?
(a) 23 September
(b) 24 September
(c) 25 September
(d) 26 September
(e) 27 September

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW

S1. Ans.(d)
Sol. The United Nations observes 26 September every year as the International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons.

Q2. Who among the following has been selected as the new Managing Director of the International Monetary Fund?
(a) Kristalina Georgieva
(b) Pascal Lamy
(c) K.V. Kamath
(d) Takehiko Nakao
(e) Christine Lagarde

S2. Ans.(a)
Sol. Kristalina Georgieva has been selected as the new Managing Director of the International Monetary Fund.

Q3. The Indian team of ___________________ and Aditya Mehta to win the “IBSF World Snooker” title held in Mandalay, Myanmar.
(a) Geet Sethi
(b) Yasin Merchant
(c) Pankaj Advani
(d) Lucky Vatnani
(e) Manan Chandra

S3. Ans.(c)
Sol. The Indian team of Pankaj Advani and Aditya Mehta to win the “IBSF World Snooker” title held in Mandalay, Myanmar.

Q4. Who among the following has been signed up by the Payment technology company “Visa” as its brand ambassador for two years?
(a) Mary Kom
(b) PV Sindhu
(c) Saina Nehwal
(d) Sania Mirza
(e) Mithali Raj

S4. Ans.(b)
Sol. Payment technology company “Visa” has signed up world badminton champion PV Sindhu as its brand ambassador for two years.

Q5. On which day “World Maritime Day” is observed by the United Nations every year?
(a) 30 September
(b) 29 September
(c) 28 September
(d) 27 September
(e) 26 September

S5. Ans.(e)
Sol. The United Nations observes 26 September every year as the World Maritime Day.

Q6. Which of the following state government has launched a housing loan subsidy scheme “Aponar Apon Ghar”?
(a) Tripura
(b) West Bengal
(c) Assam
(d) Nagaland
(e) Manipur

S6. Ans.(c)
Sol. The Assam Government has launched a housing loan subsidy scheme “Aponar Apon Ghar”.

Q7. Indian Navy is participating in the 23rd edition of the Trilateral Maritime Exercise “Malabar” 2019 with the navies of ____________ and USA which is taking place off the coast of Japan.
(a) China
(b) Thailand
(c) Russia
(d) Myanmar
(e) Japan

S7. Ans.(e)
Sol. Indian Navy is participating in the 23rd edition of the Trilateral Maritime Exercise Malabar 2019 with the navies of Japan and USA which is taking place off the coast of Japan.

Q8. Name the Telugu film actor who was popular as a mimicry artist and entered the film industry through the film ‘Sampradayam’, passed away recently.
(a) Venu Madhav
(b) Akkineni Nagarjuna
(c) Mahesh Babu
(d) Prabhas
(e) Kamal Haasan

S8. Ans.(a)
Sol. Telugu film actor Venu Madhav, who was popular as a mimicry artist and entered the film industry through the film ‘Sampradayam’, passed away recently.

Q9. Who among the following has been elected as the member of the International Association of Athletics Federations council?
(a) Ranbir Singh Mahendra
(b) Thomas Bach
(c) Narayanaswami Srinivasan
(d) J.R. Bhalla
(e) Adille Sumariwalla

S9. Ans.(e)
Sol. Adille Sumariwalla has been elected as the member of the International Association of Athletics Federations council.

Q10. Name the actress who has been chosen as “goodwill ambassador” by the Chief Electoral Office in Maharashtra to create awareness among people about the importance of voting.
(a) Hema Malini
(b) Twinkle Khanna
(c) Madhuri Dixit
(d) Shabana Azmi
(e) Smita Patil

S10. Ans.(c)
Sol. Actor Madhuri Dixit has been chosen as “goodwill ambassador” by the Chief Electoral Office in Maharashtra to create awareness among people about the importance of voting.

Q11. The United Nations observes World Maritime Day every year. This year the theme for the day is?
(a) Our Heritage – Better Shipping for a Better Future
(b) Empowering women in the maritime community
(c) Connecting ships, ports and people
(d) Shipping: indispensable to the world
(e) Maritime education and training

S11. Ans.(b)
Sol. The United Nations observes World Maritime Day every year. This year the theme for the day is: Empowering women in the maritime community.

Q12. A comic book series with ___________________ as the central character has been unveiled by the Ayush ministry to make children aware of the importance of medicinal plants and their use for home remedies.
(a) Professor Wardhman
(b) Professor Shaktiman
(c) Professor Wriddhiman
(d) Professor Dushasan
(e) Professor Ayushman

S12. Ans.(e)
Sol. A comic book series with ‘Professor Ayushman’ as the central character has been unveiled by the Ayush ministry to make children aware of the importance of medicinal plants and their use for home remedies.

Q13. Which of the following place will host the 5th edition of India International Science Festival?
(a) Bhuvneshwar
(b) Kolkata
(c) Jaipur
(d) Gandhinagar
(e) Jabalpur

S13. Ans.(b)
Sol. The 5th edition of India International Science Festival will be held in Kolkata.

Q14. Name the athlete who was recently presented the Veteran Pin by the world athletics governing body, in recognition of her contribution to the growth of sport.
(a) Genzeb Shumi
(b) Shitaye Eshete
(c) Mimi Belete
(d) Elena Romagnolo
(e) P.T. Usha

S14. Ans.(e)
Sol. Indian track and field legend P. T. Usha was presented the Veteran Pin by the world athletics governing body, in recognition of her contribution to the growth of sport.

Q15. The Asian Development Bank has slashed its growth forecast for India for fiscal year 2019-20 from 7% to?
(a) 6.3%
(b) 6.4%
(c) 6.5%
(d) 6.6%
(e) 6.7%

S15. Ans.(c)
Sol. The Asian Development Bank has slashed its growth forecast for India for fiscal year 2019-20 to 6.5% from 7%.

Q16. Name the mobile app recently launched by Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare, which will provide farmers the information about high-yielding crops and seeds in their nearby area.
(a) KrishiKisan
(b) KrishiSathi
(c) KrishiMitra
(d) Krishiyield
(e) KrishiInfo

S16. Ans.(a)
Sol. Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare launched mobile app named “KrishiKisan App”, which will provide farmers the information about high-yielding crops and seeds in their nearby area.

Q17. The Asian Development Bank has slashed its growth forecast for India for fiscal year 2019-20. Where is the headquarter of ADB?
(a) Geneva, Switzerland
(b) Basel, Switzerland
(c) Manila, Philippines
(d) Paris, France
(e) New York, United States

S17. Ans.(c)
Sol. The Asian Development Bank has slashed its growth forecast for India for fiscal year 2019-20. Headquarter of ADB is at Manila, Philippines.

Q18. The theme for 5th edition of India International Science Festival is ‘RISEN India’. “I” in RISEN stands for?
(a) Invention
(b) Intelligence
(c) Inception
(d) Innovation
(e) Infrastructure

S18. Ans.(d)
Sol. The theme for 5th edition of India International Science Festival is ‘RISEN India – Research, Innovation, and Science Empowering the Nation’.

Q19. Who among the following was recently re-elected as the president of the International Association of Athletics Federations council?
(a) Steve Cram
(b) Peter Coe
(c) Steve Ovett
(d) Lamine Diack
(e) Sebastian Coe

S19. Ans.(e)
Sol. Britain’s Sebastian Coe was recently re-elected as the president of the International Association of Athletics Federations council.

Q20. Name the state which has generated over 11 lakh golden cards within first 90 days of the launch and become the first state in the country to issue highest number of golden cards under Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana.
(a) Jammu and Kashmir
(b) Assam
(c) West bengal
(d) Odisha
(e) Haryana

S20. Ans.(a)
Sol. Jammu and Kashmir has generated over 11 lakh golden cards within first 90 days of the launch and become the first state in the country to issue highest number of golden cards under Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!