IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 28th September 2019

| Updated On October 3rd, 2019 at 06:25 pm

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 28th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW

Q1. The Union Minister of State for Culture and Tourism (Independent Charge), inaugurated the exhibition of India Tourism Mart (ITM) 2019 in?
(a) Kolkata
(b) Gandhinagar
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S1. Ans.(d)
Sol. The Union Minister of State for Culture and Tourism (Independent Charge), inaugurated the exhibition of India Tourism Mart (ITM) 2019 in New Delhi.

Q2. Which of the following countries has recently launched an unmanned spacecraft ‘H-2B rocket’ with cargo vessel Kounotori8, towards the International Space Station?
(a) Japan
(b) China
(c) Russia
(d) India
(e) France

S2. Ans.(a)
Sol. Japan has launched an unmanned spacecraft ‘ H-2B rocket’ with cargo vessel Kounotori8, towards the International Space Station.

Q3. Which day is observed as World Tourism Day by the United Nations every year?
(a) 26 September
(b) 30 September
(c) 29 September
(d) 28 September
(e) 27 September

S3. Ans.(e)
Sol. The United Nations observes 27 September every year as World Tourism Day.

Q4. Which country has lifted the ban on the exports of Hilsa fish to India as a goodwill gesture during the Durga Puja.?
(a) Thailand
(b) Myanmar
(c) Bangladesh
(d) Malaysia
(e) Sril Lanka

S4. Ans.(c)
Sol. Bangladesh has lifted the ban on the exports of Hilsa fish to India as a goodwill gesture during the Durga Puja.

Q5. Uttar Pradesh government has announced an annual support of ____________________ to the victims of triple talaq till their rehabilitation.
(a) Rs 4,000
(b) Rs 6,000
(c) Rs 8,000
(d) Rs 10,000
(e) Rs 12,000

S5. Ans.(b)
Sol. Uttar Pradesh government has announced an annual support of Rs 6,000 to the victims of triple talaq till their rehabilitation.

Q6. World University of Design (WUD) hosted Global Goals Jam 3.0, which focused on design thinking and service design methodologies was hosted with the theme?
(a) eWaste
(b) eDesign
(c) eJam
(d) eService
(e) eGoals

S6. Ans.(a)
Sol. World University of Design (WUD) hosted Global Goals Jam 3.0, which focused on design thinking and service design methodologies was hosted with the theme: eWaste

Q7. Name the social media platform which has inked an agreement with the International Cricket Council, under which the social media platform will get exclusive digital content rights for select cricket matches in the Indian subcontinent.
(a) Whatsapp
(b) Snapchat
(c) Facebook
(d) Telegram
(e) Instagram

S7. Ans.(c)
Sol. The International Cricket Council has inked an agreement with Facebook, under which the social media platform will get exclusive digital content rights for select cricket matches in the Indian subcontinent.

Q8. Name the American television producer & a four-time Emmy Award winner who passed away recently.
(a) J. Michael Mendel
(b) Larina Adamson
(c) Denise Sirkot
(d) Richard Raynis
(e) Richard Sakai

S8. Ans.(a)
Sol. American television producer & a four-time Emmy Award winner J. Michael Mendel passed away.

Q9. Who among the following has become the first Indian to receive the Changemaker Award 2019 at the Goalkeepers Global Goals Awards 2019?
(a) Malala Yousafzai
(b) Payal Jangid
(c) Zeal Jitendra Marathe
(d) Anjith P
(e) Gaurav Kumar Bharti

S9. Ans.(b)
Sol. Rajasthan’s Payal Jangid, aged 17, became the first Indian to receive the Changemaker Award 2019 at the Goalkeepers Global Goals Awards 2019.

Q10. Name the former 2-times French President who passed away recently.
(a) Ricky Skerritt
(b) Gitanas Nauseda
(c) Stuart R. Bell
(d) Megawati Sukarnoputri
(e) Jacques Chirac

S10. Ans.(e)
Sol. Former 2-times French President Jacques Chirac passed away.

Q11. Who among the following will be succeeded by the Army chief Gen Bipin Rawat to become the new Chairman of the Chiefs of Staff Committee?
(a) President Ram Nath Kovind
(b) Prime Minister Narendra Modi
(c) Defence Minister Rajnath Singh
(d) Air Chief Marshal B.S. Dhanoa
(e) Admiral Karambir Singh

S11. Ans.(d)
Sol. Army chief Gen Bipin Rawat will succeed Indian Air Force (IAF) chief, Air Chief Marshal B.S. Dhanoa to become the new Chairman of the Chiefs of Staff Committee.

Q12. Pranab Mukherjee released a book named ‘Reset: Regaining India’s ________________ Legacy’ written by Subramanian Swamy and published by Rupa Publications India.
(a) Economic
(b) Defense
(c) National
(d) Educational
(e) Sports

S12. Ans.(a)
Sol. Pranab Mukherjee released a book named ‘Reset: Regaining India’s Economic Legacy’ written by Subramanian Swamy and published by Rupa Publications India.

Q13. Name the payment bank which has joined hands with HDFC ERGO General Insurance Company to offer unique Mosquito Diseases Protection Policy to protect against mosquito-borne diseases.
(a) India Post Payments Bank
(b) Fino Payments Bank
(c) Jio Payments Bank
(d) Paytm Payments Bank
(e) Airtel Payments Bank

S13. Ans.(e)
Sol. Airtel Payments Bank has joined hands with HDFC ERGO General Insurance Company to offer unique Mosquito Diseases Protection Policy (MDPP) to protect against mosquito-borne diseases.

Q14. The Indian government has approved the construction of 1.23 lakh houses under the PMAY (Urban). PMAY stands for?
(a) Pradhan Mantri Awas Yojana
(b) Pradhan Mantri Aadhar Yojana
(c) Pradhan Mantri Ashram Yojana
(d) Pradhan Mantri Aakash Yojana
(e) Pradhan Mantri Ayush Yojana

S14. Ans.(a)
Sol. The Indian government has approved the construction of 1.23 lakh houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban).

Q15. The United Nations observes World Tourism Day every year. What was the theme of the day for 2019?
(a) Tourism and Cultural Protection
(b) One billion tourists, one billion opportunities
(c) Tourism for all: Promoting universal accessibility
(d) Sustainable Tourism: A Tool for Development
(e) Tourism and Jobs: A Better Future For All

S15. Ans.(e)
Sol. The United Nations observes World Tourism Day every year. The day was observed with theme: Tourism and Jobs: A Better Future For All.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!