IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 29th September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 29th September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Who among the following has been appointed as the Vice Chief of Indian Air Force?
(a) Air Marshal BS Dhanoa
(b) Air Marshal RKS Bhadauria
(c) Air Marshal Raghunath Nambiar
(d) Air Marshal HS Arora
(e) Air Marshal B Suresh

S1. Ans.(d)
Sol. Air Marshal HS Arora has been appointed as the Vice Chief of Indian Air Force.

Q2. Name the airport which has been recognised by the Airport Council International as the best airport in terms of services offered to passengers.
(a) Cochin International Airport Limited
(b) Rajiv Gandhi International Airport
(c) Indira Gandhi International Airport
(d) Chaudhary Charan Singh International Airport
(e) Devi Ahilya Bai Holkar International Airport

S2. Ans.(a)
Sol. Airport Council International has recognised Cochin International Airport Limited as the best airport in terms of services offered to passengers.

Q3. PNB MetLife India Insurance Co. Ltd. has tied-up with which insurance firm to offer a product which covers health, death and illness?
(a) TATA AIG Health Insurance
(b) Aviva Life Insurance Company India Private Limited
(c) Religare Health Insurance
(d) Optima Health Insurance Agency
(e) SecureNow Insurance Broker Pvt. Ltd.

S3. Ans.(c)
Sol. PNB MetLife India Insurance Co. Ltd. has tied-up with Religare Health Insurance to offer a product which covers health, death and illness.

Q4. Which country was ranked 44th in the IMD World Digital Competitiveness Ranking 2019 produced by the IMD World Competitiveness Center?
(a) China
(b) India
(c) U.S.
(d) Indonesia
(e) South Africa

S4. Ans.(b)
Sol. India was ranked 44th in the IMD World Digital Competitiveness Ranking 2019 produced by the IMD World Competitiveness Center.

Q5. Who among the following was appointed as the first woman president of Tamil Nadu Cricket Association (TNCA) at the 87th Annual General Meeting of TNCA in Chennai, Tamil Nadu?
(a) Jhulan Goswami
(b) Gargi Banerji
(c) Runa Basu
(d) Rupa Gurunath
(e) Sharmila Chakraborty

S5. Ans.(d)
Sol. Rupa Gurunath was appointed as the first woman president of Tamil Nadu Cricket Association (TNCA) at the 87th Annual General Meeting of TNCA in Chennai, Tamil Nadu.

Q6. Name the company which has recently received the United Nations Global Climate Action Award in the ‘Climate Neutral Now’ category.
(a) WIPRO Limited
(b) Tata Consultancy Services Limited
(c) Cognizant
(d) Tech Mahindra Limited
(e) Infosys Limited

S6. Ans.(e)
Sol. IT major Infosys has received the United Nations Global Climate Action Award in the ‘Climate Neutral Now’ category.

Q7. Name the senior partner at the iconic Britannia & Co restaurant (Mumbai) who passed away recently.
(a) Manoj Kohinoor
(b) Dharmesh Kohinoor
(c) Sumitra Kohinoor
(d) Boman Rashid Kohinoor
(e) Anurag Kohinoor

S7. Ans.(d)
Sol. Boman Rashid Kohinoor, senior partner at the iconic Britannia & Co restaurant (Mumbai) passed away.

Q8. ___________________________, Ministry of Defence and Central University of Jammu have entered into a MoU for the establishment of Kalam Centre for Science and Technology.
(a) Bharat Electronics Limited
(b) Hindustan Aeronautics Limited
(c) Home Ministry
(d) ISRO
(e) DRDO

S8. Ans.(e)
Sol. Defence Research & Development Organisation, Ministry of Defence and Central University of Jammu have entered into a MoU for the establishment of Kalam Centre for Science and Technology.

Q9. The President of India unveiled the 1st “Indigenous High-Temperature Fuel Cell System” developed by CSIR on the occasion of CSIR Foundation Day in New Delhi. ‘S’ in CSIR stands for?
(a) Social
(b) Security
(c) Secular
(d) Scientific
(e) Statutory

S9. Ans.(d)
Sol. The President of India unveiled the 1st “Indigenous High-Temperature Fuel Cell System” developed by CSIR on the occasion of CSIR Foundation Day in New Delhi.

Q10. Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath has announced that the metro rail in Bhopal will be named for “___________________”, an 11th century ruler.
(a) Abu Kalijar
(b) Raja Bhoj
(c) Vajjada
(d) Qutb al-din Hasan
(e) Lashkari ibn Musa

S10. Ans.(b)
Sol. Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath has announced that the metro rail in Bhopal will be named for Raja Bhoj, an 11th century ruler.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!