IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 30th August 2019

| Updated On September 6th, 2019 at 11:38 am

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 30th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB PO/Clerk Main, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 30th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.
 
Q1. Which State/Union Territory government will launch mega 10-week campaign “10 Hafte, 10 Baje 10 minute Har Ravivar, Dengue Par War” against dengue and chikungunya?
(a) Chandigarh
(b) West Bengal
(c) Odisha
(d) Delhi
(e) Madhya Pradesh
S1. Ans.(d)
Sol. Delhi government will launch mega 10-week campaign “10 Hafte, 10 Baje 10 minute Har Ravivar, Dengue Par War” against dengue and chikungunya.
Q2. India Ratings and Research has revised its projection of the India’s GDP growth in financial year 2019-20 from 7.3% to ___________%.
(a) 6.7
(b) 6.8
(c) 6.9
(d) 7.0
(e) 7.1
S2. Ans.(a)
Sol. India Ratings and Research has revised its projection of the India’s GDP growth in financial year 2019-20 from 7.3% to 6.7%.
 
Q3. Name the Sri Lanka bowler who was also renowned as the mystery spinner, announced his retirement from all forms of cricket.
(a) Rangana Herath
(b) Suraj Randiv
(c) Dilhara Fernando
(d) Farveez Maharoof
(e) Ajantha Mendis
S3. Ans.(e)
Sol. Ajantha Mendis, the mystery spinner from Sri Lanka, has announced his retirement from all forms of cricket.
Q4. The 12th India Security Summit was held in New Delhi. What was the theme of the summit?
(a) Towards Stronger National Cyber Security Strategy
(b) Towards Modernised National Cyber Security Strategy
(c) Towards New National Cyber Security Strategy
(d) Towards Upgraded National Cyber Security Strategy
(e) Towards Updated National Cyber Security Strategy
S4. Ans.(c)
Sol. The 12th India Security Summit was held in New Delhi. The theme of the summit was “Towards New National Cyber Security Strategy”.
Q5. India has become the first country in the world to issue BSID, which captures the facial biometric data of seafarers. BSID stands for?
(a) Biometric Seafarer Identification Document
(b) Biometric Sea-aadhar Identity Document
(c) Biometric Seafarer Identity Domicile
(d) Biometric Sea-aadhar Identification Document
(e) Biometric Seafarer Identity Document
S5. Ans.(e)
Sol. India has become the first country in the world to issue Biometric Seafarer Identity Document (BSID), which captures the facial biometric data of seafarers.
Q6. On which day United Nations observes International Day Against Nuclear Tests every year to increase awareness and education about the effects of nuclear weapon test explosions?
(a) 29 August
(b) 28 August
(c) 27 August
(d) 26 August
(e) 25 August
S6. Ans.(a)
Sol. United Nations observes International Day Against Nuclear Tests on 29 August every year. It is observed to increase awareness and education about the effects of nuclear weapon test explosions.
Q7. Who among the following has won the presidential election to become the 15th President of the pacific nation “Nauru”?
(a) Sprent Dabwido
(b) Baron Waqa
(c) Hilda Heine
(d) Lionel Aingimea
(e) Taneti Mamau
S7. Ans.(d)
Sol. Lionel Aingimea won the presidential election of the pacific nation “Nauru” to become the 15th President, succeeding the outgoing President Baron Waqa.
Q8. Who among the following has been recently appointed as India’s Ambassador to the United Arab Emirates by the Ministry of External Affairs?
(a) Gaddam Dharmendra
(b) Pavan Kapoor
(c) Dinesh Bhatia
(d) Satbir Singh
(e) Navdeep Suri
S8. Ans.(b)
Sol. Pavan Kapoor has been appointed as India’s Ambassador to the United Arab Emirates by the Ministry of External Affairs.
Q9. Name the socialist leader and former MLA of Palghar (Maharashtra) who passed away recently.
(a) Babasaheb Kupeka
(b) Haribhau Bagade
(c) Arunlal Gujarathi
(d) Dattaji Nalawade
(e) Navnitbhai Shah
S9. Ans.(e)
Sol. Socialist leader and former MLA of Palghar Navnitbhai Shah passed away.
Q10. Who among the following has been selected by Public Enterprises Selection Board (PESB) as the next chairman of Coal India?
(a) A K Jha
(b) Mukesh Kumar Surana
(c) Pramod Agarwal
(d) Shashi Shanker
(e) Sanjiv Singh
S10. Ans.(c)
Sol. Public Enterprises Selection Board (PESB) has selected Pramod Agarwal as the next chairman of Coal India.
Q11. India Meteorological Department (IMD) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the ____________________ to hand over Cyclone Detection Radar (CDR) building to the forces for meteorological purposes.
(a) Indian Army
(b) Border Security Force
(c) Indian Air Force
(d) Indian Coast Guard
(e) Indian Navy
S11. Ans.(e)
Sol. India Meteorological Department (IMD) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Indian Navy to hand over Cyclone Detection Radar (CDR) building to naval forces for meteorological purposes.
Q12. The Appointments Committee of the Cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi, has approved the extension of one year to the tenure of CBDT Chairman. Who is the present chairman of Central Board of Direct Taxes?
(a) Pramod Chandra Mody
(b) Dhirendra Pal Singh
(c) Kamlesh Nilkanth Vyas
(d) Ram Sevak Sharma
(e) Nagendra Nath Sinha
S12. Ans.(a)
Sol. The Appointments Committee of the Cabinet headed by Prime Minister Narendra Modi, has approved the extension of one year to the tenure of CBDT Chairman Pramod Chandra Mody.
Q13. Name the movement launched by the Prime Minister Narendra Modi on the occasion of National Sports Day.
(a) Sashakt Bharat Movement
(b) Sports Fit Movement
(c) Khelo Bharat Movement
(d) Fit India Movement
(e) Fitness From Sports Movement
S13. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched the “Fit India Movement” on the occasion of National Sports Day.
Q14. Union Cabinet has allowed 100% Foreign Direct Investment (FDI) via automatic route in _____________________ Mining and contract manufacturing.
(a) Coal
(b) Bauxite
(c) Lead
(d) Limestone
(e) Mica
S14. Ans.(a)
Sol. Union Cabinet has allowed 100% foreign direct investment (FDI) via automatic route in coal mining and contract manufacturing.
Q15. Name the Congress (MLA) from the Mukerian assembly seat of Punjab, who passed away recently.
(a) Joginder Pal
(b) Fatehjang Singh Bajwa
(c) Lakhbir Singh Lodhiangal
(d) Sukhjinder Singh Randhawa
(e) Rajnish Kumar Babbi
S15. Ans.(e)
Sol. Congress (MLA) from the Mukerian assembly seat in Punjab, Rajnish Kumar Babbi passed away.


Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below




About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW


You may also like to Read:


Print Friendly and PDF