IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 3rd September 2019

| Updated On September 6th, 2019 at 10:57 am

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 3rd September

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 3rd September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 

Q1. President Ram Nath Kovind has appointed 5 new governors recently. Who is appointed as new governor of Telangana?
(a) Bhagat Singh Koshyari 
(b) Dr Tamilisai Soundararajan 
(c) Arif Mohammed Khan
(d) Bandaru Dattatreya
(e) Kalraj Mishra

S1. Ans.(b)
Sol. A total of five governors have been appointed by President Ram Nath Kovind, including the transfer and appointment of Kalraj Mishra. Tamil Nadu BJP president Dr. Tamilisai Soundararajan has been appointed as the Governor of Telangana, replacing ESL Narasimhan.

Q2. The entire month of September 2019 will be celebrated as the Rashtriya Poshan Maah. This year the theme is-?
(a) Complementary Vitamin
(b) Complementary Economy
(c) Complementary Water
(d) Complementary Fooding
(e) Complementary Feeding

S2. Ans.(e)
Sol. The entire month of September 2019 will be celebrated as the Rashtriya Poshan Maah. This year the theme is Complementary Feeding. Prime Minister’s Overreaching Scheme for Holistic Nourishment- POSHAN Abhiyaan is a multi- ministerial convergence mission with the vision to address malnutrition with a targeted approach by 2022.

Q3. The amended provisions of the Motor Vehicle Act, which hike the penalty for traffic rules violation have come into force from-?
(a) 01st April 2019
(b) 01st July 2019
(c) 01st September 2019 
(d) 01st August 2019
(e) 01st June 2019

S3. Ans.(c)
Sol. The amended provisions of the Motor Vehicle Act, which hike the penalty for traffic rules violation have come into force from 01st September 2019. As many as 63 clauses of the Act, which correspond to an increase in the fine for traffic rule violation came into force.

Q4. Who is appointed as the new governor of Rajasthan recently? 
(a) Kalraj Mishra  
(b) Bandaru Dattatreya
(c) Arif Mohammed Khan
(d) Dr Tamilisai Soundararajan 
(e) Bhagat Singh Koshyari

S4. Ans.(a)
Sol. A total of five governors have been appointed by President Ram Nath Kovind, including the transfer and appointment of Kalraj Mishra. Kalraj Mishra, the Governor of Himachal Pradesh, was transferred and appointed as the Governor of Rajasthan. He will replace Kalyan Singh.

Q5. Prime Minister’s Overreaching Scheme for Holistic Nourishment- POSHAN Abhiyaan is a multi- ministerial convergence mission with the vision to address malnutrition with a targeted approach by-?
(a) 2020
(b) 2027
(c) 2024
(d) 2022 
(e) 2030

S5. Ans.(d)
Sol. Prime Minister’s Overreaching Scheme for Holistic Nourishment- POSHAN Abhiyaan is a multi- ministerial convergence mission with the vision to address malnutrition with a targeted approach by 2022.

Q6. The Election Commission has launched new mega EVP across the country. What is the full form of EVP? 
(a) Electors Verification Process 
(b) Electors Verification Programme 
(c) Electors Verification Publication 
(d) Electors Vehicles Programme 
(e) Easily Verification Programme 

S6. Ans.(b)
Sol. The Election Commission launched new mega Electors Verification Programme (EVP) across the country. The programme, which seeks to electoral rolls through crowdsourcing, will go on till 15th of October. The EVP programme can be effected both online and offline.

Q7. President Ram Nath Kovind has appointed 5 new governors recently. Who is appointed as new governor of Kerala?
(a) Kalraj Mishra
(b) Bhagat Singh Koshyari
(c) Dr Tamilisai Soundararajan
(d) Arif Mohammed Khan 
(e) Bandaru Dattatreya

S7. Ans.(d)
Sol. A total of five governors have been appointed by President Ram Nath Kovind, including the transfer and appointment of Kalraj Mishra. Arif Mohammed Khan has been appointed as the Kerala governor in place of P Sathasivam.

Q8. A convincing India U-15 team has thrashed Nepal 7-0 to lift the SAFF U-15 title at the Kalyani Stadium in-?
(a) Kolkata 
(b) Cuttack
(c) Kochin
(d) Patna
(e) Ranchi

S8. Ans.(a)
Sol. A convincing India U-15 team thrashed Nepal 7-0 to lift the SAFF U-15 title at the Kalyani Stadium in Kolkata. Striker Sridarth Nongmeikapam scored a hat-trick while Maheson Singh, Amandeep, Sibajit Singh and Himanshu Jangra scored one goal apiece.

Q9. Which of the following Bank will introduce two Repo Linked Products– Suvidha Plus Home Loan and Suvidha Plus Auto Loan from 10th September 2019?
(a) Bank of Baroda
(b) ICICI Bank
(c) Canara Bank
(d) State Bank of India
(e) IDBI Bank 

S9. Ans.(e)
Sol. IDBI Bank will introduce two Repo Linked Products–Suvidha Plus Home Loan and Suvidha Plus Auto Loan from September 10. The new Home Loan and Auto Loan products will be offered to new customers having good credit score and minimum income of Rs. 6 lakh per annum.

Q10. Who is appointed as the new governor of Himachal Pradesh recently? 
(a) Dr Tamilisai Soundararajan 
(b) Arif Mohammed Khan
(c) Bandaru Dattatreya 
(d) Kalraj Mishra
(e) Bhagat Singh Koshyari

S10. Ans.(c)
Sol. Kalraj Mishra, the Governor of Himachal Pradesh, was transferred and appointed as the Governor of Rajasthan. He will replace Kalyan Singh. Taking over Mishra’s role as Himachal governor is former Union minister Bandaru Dattatreya.

Q11. Who has won the Belgian Grand Prix after defeating Lewis Hamilton by less than a second?
(a) Sebastian Vettel
(b) Kimi Raikkonen
(c) Max Verstappen
(d) Valtteri Bottas
(e) Charles Leclerc 

S11. Ans.(e)
Sol. Charles Leclerc won the Belgian Grand Prix after defeating Lewis Hamilton by less than a second. The tournament was held at the Spa-Francorchamps track. This was his first victory of his Formula One career. It was also Ferrari’s first win this year. Charles Leclerc is a Monegasque racing driver, currently driving in Formula One for Ferrari. 

Q12. Who has took charge as the Director General (DG) of the country’s largest border guarding force, BSF?
(a) PK Sinha
(b) Naresh Takkar
(c) Rajni Kant Mishra
(d) Vivek Kumar Johri 
(e) AK Jha

S12. Ans.(d)
Sol. IPS officer Vivek Kumar Johri took charge as the Director General (DG) of the country’s largest border guarding force, BSF. He will replace Rajni Kant Mishra.

Q13. The Government of India has accepted the resignation of State bank of India Managing Director Anshula Kant. Now she has been appointed as the managing director and chief financial officer of-?
(a) AIIB
(b) IMF
(c) World Bank 
(d) NDB
(e) WTO

S13. Ans.(c)
Sol. The Government of India has accepted the resignation of State bank of India Managing Director Anshula Kant. Now she has been appointed as the managing director and chief financial officer of the World Bank.

Q14. President Ram Nath Kovind has appointed 5 new governors recently. Who is appointed as new governor of Maharashtra?
(a) Dr Tamilisai Soundararajan
(b) Bhagat Singh Koshyari 
(c) Bandaru Dattatreya
(d) Kalraj Mishra
(e) Arif Mohammed Khan

S14. Ans.(b)
Sol. Bhagat Singh Koshyari has been appointed as the new Governor of Maharashtra. Koshyari will replace Vidyasagar Rao.

Q15. Indian pace bowler Jasprit Bumrah has become the third Indian to register a hat-trick in Test cricket. He took 3 wickets in 3 successive balls in the 2nd test against-
(a) West Indies 
(b) New Zealand
(c) Sri Lanka
(d) Australia
(e) South Africa

S15. Ans.(a)
Sol. Indian pace bowler Jasprit Bumrah has become the third Indian to register a hat-trick in Test cricket. He took 3 wickets in 3 successive balls in the 2nd test against West Indies, held in Kingston, Jamaica. He dismissed Darren Bravo, Shamarh Brooks and Roston Chase to claim the hat trick.

Q16. Which of the following country will train four Indian astronauts for India’s ambitious manned mission to space, Gaganyaan?
(a) Russia 
(b) USA
(c) France
(d) Japan
(e) Canada

S16. Ans.(a)
Sol. Russia will train four Indian astronauts for India’s ambitious manned mission to space, Gaganyaan. Indian astronauts will be trained at Russian facilities. A special ISRO unit will be established in the embassy in Moscow to facilitate increased cooperation between India and Russia in view of the Gaganyaan mission.

Q17. According to a “Global Happiness Survey” by Ipsos, India has been ranked _____________ on the happiness index among 28 global markets. 
(a) 13th
(b) 09th 
(c) 05th
(d) 11th
(e) 21st

S17. Ans.(b)
Sol. According to a “Global Happiness Survey” by Ipsos, India has been ranked 9th on the happiness index among 28 global markets. For India, there has been a six per cent drop (from 83 per cent in 2018 to 77 per cent in 2019). Australia and Canada at the top spot (at 86 per cent) have emerged as the happiest nations of the world, While Russia (47 per cent) emerged at the bottom of the heap, among the 28 markets.

Q18. Who has assumed charge as Vice Chief of the Indian Army?
(a) Lieutenant General Bipin Rawat
(b) Lieutenant General Rajni Kant Mishra 
(c) Lieutenant General Manoj Mukund Naravane  
(d) Lieutenant General Abhay Krishna
(e) Lieutenant General Devraj Anbu

S18. Ans.(c)
Sol. Lieutenant General Manoj Mukund Naravane has assumed charge as Vice Chief of the Indian Army. He succeeded Lieutenant General D. Anbu. Before assuming charge as Vice Chief of the Army Staff, Lt. Gen. Naravane was heading the Eastern Command of the Indian Army which takes care of India’s border with China.

Q19. According to a report of Economist Intelligence Unit, Mumbai has been ranked as the _______________ safest city on the Safe Cities Index (SCI) 2019, while Delhi stood at the _____________ position. 
(a) 27th, 41st
(b) 45th, 52nd 
(c) 53rd, 22nd
(d) 10th, 33rd
(e) 59th, 51st

S19. Ans.(b)
Sol. According to a report of Economist Intelligence Unit, Mumbai has been ranked as the 45th safest city on the Safe Cities Index (SCI) 2019, while Delhi stood at the 52nd position. Tokyo taking the top spot, While Singapore and Osaka came 2nd and 3rd in the list.

Q20. Which of the following two countries have tied at the top spot (at 86 percent) and emerged as the happiest nations of the world from market research firm Ipsos?
(a) Australia and Canada 
(b) China and the Great Britain 
(c) France and the USA
(d) Saudi Arabia and Germany
(e) Norway and Sweden

S20. Ans.(a)
Sol. According to a “Global Happiness Survey” by Ipsos, Indian has been ranked 9th on the happiness index among 28 global markets. For India, there has been a six per cent drop (from 83 per cent in 2018 to 77 per cent in 2019). Australia and Canada at the top spot (at 86 per cent) have emerged as the happiest nations of the world, While Russia (47 per cent) emerged at the bottom of the heap, among the 28 markets.

Q21. According to a report of Economist Intelligence Unit, which of the following city was at the top spot on the Safe Cities Index (SCI) 2019?
(a) Singapore
(b) Osaka
(c) Tokyo 
(d) Vienna
(e) New York

S21. Ans.(c)
Sol. According to a report of Economist Intelligence Unit, Mumbai has been ranked as the 45th safest city on the Safe Cities Index (SCI) 2019, while Delhi stood at the 52nd position. Tokyo taking the top spot, While Singapore and Osaka came 2nd and 3rd in the list.

Q22. ________________ and the Ministry of Electronics and Information Technology have signed a statement of intent to roll-out ‘Build for Digital India‘.
(a) Google 
(b) Facebook
(c) Yahoo
(d) IBM
(e) Microsoft

S22. Ans.(a)
Sol. Google and the Ministry of Electronics and Information Technology have signed a statement of intent to roll-out ‘Build for Digital India‘. It is a programme which will provide engineering students a platform to develop market-ready, technology-based solutions that address key social problems. Under this program, the applicants will participate in online and offline learning opportunities on key technologies like machine learning, cloud and android.

Q23. A new book named “A Short History of Indian Railways“, has been penned by veteran journalist and author-?
(a) Chetan Bhagat
(b) Satyarth Nayak
(c) Dr Tridip Suhrud
(d) Mihir Dalal
(e) Rajendra B Aklekar 

S23. Ans.(e)
Sol. A new book named “A Short History of Indian Railways“, has been penned by veteran journalist and author Rajendra B Aklekar. This new book on the history of Indian Railways chronicles the journey of the national transporter from the 1830s to the new high-speed Train 18 and Prime Minister Narendra Modis ambitious bullet train project.

Q24. The 4 Times Emmy Award-winning actress ______________ passed away recently. 
(a) Ed Asner
(b) Valerie Harper 
(c) Cloris Leachman
(d) Richard Schaal
(e) Gavin MacLeod

S24. Ans.(b)
Sol. The 4 Times Emmy Award-winning actress Valerie Harper passed away. She also has Golden Globe award for playing the brash New Yorker on “The Mary Tyler Moore Show”. She began her career as a dancer on Broadway, making her debut in the musical “Take Me Along” in 1959.

Q25. Which of the following country has signed an agreement with Reliance Power of India and as per the agreement, they will set up a 750 MW gas based power plant in Meghnahat near Dhaka?
(a) Sri Lanka
(b) Pakistan
(c) Nepal
(d) Bangladesh 
(e) Afghanistan

S25. Ans.(d)
Sol. The Bangladesh government has signed an agreement with Reliance Power of India. As per the agreement, they will set up a 750 MW gas based power plant in Meghnahat near Dhaka. The construction of the plant will be completed by 2022.

Q26. In a unique initiative, the Ambikapur municipal corporation of ___________________ will open a first-of-its-kind ‘Garbage Cafe‘.
(a) Odisha
(b) Chhattisgarh 
(c) Andhra Pradesh
(d) Bihar
(e) Jharkhand

S26. Ans.(b)
Sol. In a unique initiative, the Ambikapur municipal corporation of Chhattisgarh will open a first-of-its-kind ‘Garbage Cafe‘. This initiative is a step towards making the city plastic-free. In this unique Cafe’ poor people and rag pickers will get free food in exchange for one kilogram of plastic, while breakfast will be provided if half a kilogram of plastic is brought to the cafe.

Q27. Health minister has announced that Central Government Health Scheme’s services would be available to 100 cities by-?
(a) 2025
(b) 2024
(c) 2027
(d) 2030
(e) 2022 

S27. Ans.(e)
Sol. Health minister has announced that Central Government Health Scheme’s services would be available to 100 cities by 2022. He announced it during the inauguration of state-of-the-art CGHS Bhawan in New Delhi. The minister also launched the new scheme “Annual Health Check-up” of CGHS beneficiaries for pensioners of the age of 75 years and above.

Q28. Who won gold in the women’s 10meter Air Pistol event at the ISSF World Cup at Rio de Janeiro in Brazil?
(a) Jitu Rai
(b) Gagan Narang
(c) Yashaswini Singh Deswal 
(d) Abhinav Bindra
(e) Karnam Malleswari

S28. Ans.(c)
Sol. Indian shooter Yashaswini Singh Deswal won gold in the women’s 10meter Air Pistol event at the ISSF World Cup at Rio de Janeiro in Brazil. she has also secured an Olympic quota for India. This is India’s 9th quota in shooting for 2020 Tokyo Games.

Q29. The Election Commission of India will host the 4th General Assembly of Association of World Election Bodies in-
(a) Bengaluru
(b) New Delhi 
(c) Mumbai
(d) Chennai
(e) Kolkata

S29. Ans.(a)
Sol. The Election Commission of India will host the 4th General Assembly of Association of World Election Bodies at Bengaluru. India will also take over as A-WEB’s Chair for the 2019-21 term. Over 50 countries across the globe will be participating in the meeting. The A-WEB is the largest association of Election Management Bodies worldwide.

Q30. Which country’s capital will move from overcrowded, sinking and polluted Jakarta to a site in sparsely populated East Kalimantan province on Borneo island?
(a) Philippines
(b) Malaysia
(c) Thailand
(d) Indonesia 
(e) Singapore

S30. Ans.(d)
Sol. Indonesia’s president announced that the country’s capital will move from overcrowded, sinking and polluted Jakarta to a site in sparsely populated East Kalimantan province on Borneo island. The new capital city, which has not yet been named, will be in the middle of the vast archipelago nation and already has relatively complete infrastructure because it is near the cities of Balikpapan and Samarinda.


Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF