English Miscellaneous Quiz for IBPS PO Prelims 10th October 2019

IBPS PO Prelims English Quiz on Miscellaneous Topics

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have  English Misc.  for 10th of October 2019. This quiz covers two topics- Para Jumble and Error Detection. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

Directions (1-5): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E),(F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) They are becoming less productive as the ecosystems within them collapse.
(B) Climate Change (ipcc), on how the oceans and frozen regions of the planet are changing in response
(C) inundation and devastation to hundreds of millions of people living in
(D) The world’s oceans are getting warmer, stormier and more acidic.
(E) coastal areas. The latest special report from the Intergovernmental Panel on
(F) Melting glaciers and ice sheets are causing sea levels to rise, increasing the risk of
(G) to the rising carbon dioxide levels in the atmosphere, is a predictably grim read.

Q1. Which of the following would be the FOURTH sentence after rearrangement?
(a) E
(b) D
(c) C
(d) A
(e) F

S1. Ans. (c)
Sol.
(D) The world’s oceans are getting warmer, stormier and more acidic.
(A) They are becoming less productive as the ecosystems within them collapse.
(F) Melting glaciers and ice sheets are causing sea levels to rise, increasing the risk of
(C) inundation and devastation to hundreds of millions of people living in
(E) coastal areas. The latest special report from the Intergovernmental Panel on
(B) Climate Change (ipcc), on how the oceans and frozen regions of the planet are changing in response
(G) to the rising carbon dioxide levels in the atmosphere, is a predictably grim read.

Q2. Which of the following would be the FIRST sentence after rearrangement?
(a) C
(b) A
(c) D
(d) F
(e) E

S2. Ans. (c)
Sol.
(D) The world’s oceans are getting warmer, stormier and more acidic.
(A) They are becoming less productive as the ecosystems within them collapse.
(F) Melting glaciers and ice sheets are causing sea levels to rise, increasing the risk of
(C) inundation and devastation to hundreds of millions of people living in
(E) coastal areas. The latest special report from the Intergovernmental Panel on
(B) Climate Change (ipcc), on how the oceans and frozen regions of the planet are changing in response
(G) to the rising carbon dioxide levels in the atmosphere, is a predictably grim read.

Q3. Which of the following would be the THIRD sentence after rearrangement?
(a) F
(b) C
(c) E
(d) A
(e) D

S3. Ans. (a)
Sol.
(D) The world’s oceans are getting warmer, stormier and more acidic.
(A) They are becoming less productive as the ecosystems within them collapse.
(F) Melting glaciers and ice sheets are causing sea levels to rise, increasing the risk of
(C) inundation and devastation to hundreds of millions of people living in
(E) coastal areas. The latest special report from the Intergovernmental Panel on
(B) Climate Change (ipcc), on how the oceans and frozen regions of the planet are changing in response
(G) to the rising carbon dioxide levels in the atmosphere, is a predictably grim read.

Q4. Which of the following would be the FIFTH sentence after rearrangement?
(a) C
(b) E
(c) B
(d) D
(e) F

S4. Ans. (b)
Sol.
(D) The world’s oceans are getting warmer, stormier and more acidic.
(A) They are becoming less productive as the ecosystems within them collapse.
(F) Melting glaciers and ice sheets are causing sea levels to rise, increasing the risk of
(C) inundation and devastation to hundreds of millions of people living in
(E) coastal areas. The latest special report from the Intergovernmental Panel on
(B) Climate Change (ipcc), on how the oceans and frozen regions of the planet are changing in response
(G) to the rising carbon dioxide levels in the atmosphere, is a predictably grim read.

Q5. Which of the following would be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) D
(b) E
(c) F
(d) B
(e) A

S5. Ans. (e)
Sol.
(D) The world’s oceans are getting warmer, stormier and more acidic.
(A) They are becoming less productive as the ecosystems within them collapse.
(F) Melting glaciers and ice sheets are causing sea levels to rise, increasing the risk of
(C) inundation and devastation to hundreds of millions of people living in
(E) coastal areas. The latest special report from the Intergovernmental Panel on
(B) Climate Change (ipcc), on how the oceans and frozen regions of the planet are changing in response
(G) to the rising carbon dioxide levels in the atmosphere, is a predictably grim read.

Directions (6-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice.

Q6. After the birth of his first child, Augusta (A) /, in 1737, Frederick was ordered by the king (B) /to quit St James’ Palace, and the foreign ambassadors were (C) / requested to refrain with visiting him (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S6. Ans. (d)
Sol. Change “With” into “from” as words like refrain/abstain/Prohibit takes from after it.

Q7. Pamela must have been (A) / at homes when I tried to get in (B) / touch with her, but she (C) / didn’t answer the telephone (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S7. Ans. (b)
Sol. Change “homes” into “home” as the correct idiom is “at home”

Q8. Charan would have been told (A) /my father earlier that he would (B) /pay him on September 25 but (C) /still didn’t make the payment (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S8. Ans. (a)
Sol. Change “would have been” into “had”.

Q9. After the train left (A) /the station, the lady opened (B) / her handbag and took (C) /out her powder compact (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S9. Ans. (a)
Sol. We will use “had” before left.

Q10. Six of the engineers had (A)/ swam to the northern bank (B)/ where they were fastening a (C) / rope to a great elm tree (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S10. Ans. (b)
Sol. We will change “swam” into “swum” as after has/have/had/having we use past participle and we use Verb 3rd form.

Q11. Each and every (A) / one of the flowers (B) /have its own (C)/ colour and smell (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S11. Ans. (c)
Sol. We will change “have” into “has”.

Q12. Students need to possessing (A) / certain basic skills (B)/ by the time (C)/ they finish school (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S12. Ans. (a)
Sol. We will change “Possessing” into “Possess”.

Q13. Both drinking (a) / as well as smoking (b) / among young people (c) / are increasing to an alarming extent (d).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S13. Ans. (b)
Sol. We will change “as well as” into “and”. After “both” we use “and” as a conjunction in a sentence.

Q14. Through his telescope (A) / he could see millions (B) /of stars that were (C) /invisible to a naked eye (D) .
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S14. Ans. (d)
Sol. We will replace “a” with “the” in the fourth part as the correct expression is “the naked eye”.

Q15. They’ll (A) / respect you (B) /as long as you (C) / will play fair (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S15. Ans. (d)
Sol. Instead of “will play”, we will use “play” as in a sentence starting from if/when/unless/in case/as long as etc. we will use Simple Present tense.

You may also like to Read: