English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims – 10th December 2018

English Language Quiz for IBPS Clerk Prelims - 9th December 2018

English Quiz For IBPS Clerk Prelims

IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.


Directions (1-5): In each of the following questions a grammatically correct and meaningful sentence is given and four words are BOLDENED in it. One of these four words may be misspelt. You have to identify the misspelt word and chose the appropriate option as your answer. If all the words are correctly spelt, then mark ‘All Correct’ as your answer. 


Q1. Marriage, and after that childcare, according to a survey by National Sample Survey of India for 2011-2012, is one of the most comoon reasons for women to drop out of jobs in India.

Marriage
childcare
according
comoon
All Correct
Solution:
Common
Q2. India, which has moved up in income and several development indicaters, has made very little progress in the decade between 2006 and 2016 in one key aspect: the height of children.
income
indicaters
progress
aspect
All Correct
Solution:
Indicators
Q3. Indian children and adults, especialy female and from marginalized groups, are among the shortest in the world, data from the International Demographic and Health Surveys (DHS) system shows.
especialy
marginalized
International
Surveys
All Correct
Solution:
Especially
Q4. Unsurprisingly, India accoounts for nearly a third of the world’s stunted children, and this proportion has not changed much since 2005-06.
Unsurprisingly
accoounts
stunted
proportion
All Correct
Solution:
Accounts
Q5. Child height is a particularly important indicator because a baby’s height has much to do with the nutrition and opportunities she has access to in early life, and is strongly predictive of cognitive development, and hence, lifelong outcomes including employment and income.
particularly
indicator
opportunities
employment
All Correct
Solution:
All Correct
Directions (6-8): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 


Q6. ONUS

benefit
blessing
Both (a) and (b)
burden
blank
Solution:
Onus: something that is one's duty or responsibility.
Q7. STRONG
Slow
Lethargic
Powerful
Both (a) and (b)
Ineffective
Solution:
Strong: able to perform a specified action well and powerfully.
Q8. CAPTURE
Abduction
Redundant
Reduce
pressure
None of the Above
Solution:
Capture: take into one's possession or control by force. Abduction: the action of forcibly taking someone away against their will.
Directions (9-10): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below. 


Q9. CONVERGE

Reverse
Submerge
Germinate
Scatter
Upsurge
Solution:
Converge: come together from different directions so as eventually to meet.
Q10. GATHER
Disperse
Disappear
Scatter
Both (a) and (c)
Misunderstand
Solution:
Gather: come together; assemble or accumulate.
Directions (11-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, mark option (e) as your answer choice. 


Q11. The inflation outlook and conditions in the (A)/ financial markets has changed significantly (B)/ since the last meeting of the monetary policy (C)/ committee (MPC) of the Reserve Bank of India (RBI).(D)/

A
B
C
D
No Error
Solution:
'Have' will be used in place of 'has' as there are two subjects.
Q12. We take hundreds of decisions every day,(A)/ from morning till evening, some them (B)/ conscious and deliberate, some out (C)/ of necessity and based on external compulsions.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
'Some' will be followed by 'of' in part B.
Q13. The pace at which we are progressing (A)/ to make our lives simpler by making (B)/ useful machines has, (C)/ ironically, put us in a frustrate mess.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
'Frustrating' will be used in place of 'frustrate'.
Q14. Greenhouse gas emissions, of (A)/ which carbon dioxide is the biggest (B)/ component, makes the earth warmer (C)/ and lead to more heatwaves. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
'Greenhouse gas emissions' is a plural subject and so 'make' will be used and not 'makes'.
Q15. Years ago we took up for rent a (A)/ portion of an old house. The house-owner,(B)/ an ex-policeman, occupied half the building (C)/ and let out the other half to us.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error
               



 You May also like to Read:


Print Friendly and PDF