English Quiz For IBPS SO Prelims: 22nd December 2018

English Language Quiz For IBPS SO Prelims

IBPS SO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS SO Exam.

Directions (1-5): Read the following passage carefully and answer the questions that follow. 


Radically changing monsoon patterns, reduction in the winter rice harvest and a quantum increase in respiratory diseases- all part of the environmental doomsday scenario which is reportedly playing out in the South Asia. According to United Nations Environment Program report, a deadly three-km deep blanket of pollution comprising a fearsome cocktail of ash, acids, aerosols and other particles has enveloped this region. For India, already struggling to cope with a drought, the implications of this are devastating and further crop failure will amount to life and death question for many Indians. The increase in premature deaths will have adverse social and economic consequences and a rise in morbidities will place an unbearable burden on our crumbling health system. And there is no one to blame but ourselves. Both official and corporate India has always been allergic to any mention of clean technology. Most mechanical two wheelers roll off the assembly line without proper pollution control systems. Little effort is made for R & D on simple technologies, which could make a vital difference to (A) -----------------------------------------. 

However, while there is no denying that South Asia must clean up its act, skeptics might question the timing of the haze report. The Johannesburg meet on Rio+10 is just two weeks away and the stage is set for the usual battle between the developing world and the West, particularly the U.S. President, Mr. Bush has adamantly refused to sign any protocol, which would mean a change in American consumption. U.N. environment report is likely to find a place in the U.S. arsenal as it points an accusing finger on countries like India and China. Yet the U.S. can hardly deny its own dubious role in the matter of erasing trading quotas. Richer countries can simply buy up excess credits from poorer countries and continue to pollute. Rather than try to get the better of developing countries, who undoubtedly have taken up environmental shortcuts in their bid to catch up with the West, the U.S. should take a look at the environment profligacy, which is going on within. From opening up virgin territories for oil exploration to relaxing the standards for drinking water, Mr. Bush's policies are not exactly beneficial- not even to Americans. We realize that we are in this together and that pollution anywhere should be a global concern. Otherwise, there will only be more tunnels at the end of the tunnel. 


Q1. According to the passage both official and corporate India is allergic to


failure of monsoon
poverty and crime
slowdown in industrial pact
poverty and inequality
mention of clean technology
Solution:
Refer to the first paragraph of the passage.
Q2. What should come in place of the blank marked as (A), which will complete the sentence?
stock market
people's lives and the environment.
cloud formation
corruption in the country
None of the above
Solution:
Considering all the option only option ‘b’ seems to be contextually and grammatically correct here. “Little effort is made for R & D on simple technologies, which could make a vital difference to people’s lives and the environment.”
Q3. Which, according to the passage, is a life and death question to many Indians?
increase in respiratory diseases
dwindling agricultural yield
thick blanket of pollution over the region
failure in crops
use of clean technology
Solution:
Refer to the first paragraph of the passage. “For India, already struggling to cope with a drought, the implications of this are devastating and further crop failure will amount to life and death question for many Indians.”
Q4. Which is SIMILAR to the word PROFLIGACY given in bold?
wastefulness
conservation
upliftment
amalgamation
capability
Solution:
‘profligacy’ means reckless extravagance or wastefulness in the use of resources. Therefore, only option ‘a’ has the same meaning.
Q5. Which is OPPOSITE to the word MORBIDITIES given in bold?
weakness
tamed
healthiness
timid
devastated
Solution:
‘morbidities’ means the condition of being diseased. Therefore, only option ‘c’ is opposite in meaning.
Directions (6-10): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Change required” as your answer. 


Q6. The World Conservation Congress, a summit for governments and civil society, has got under way in Bangkok at a time when competitive pressures on natural resources are at a new high and biodiversity is under unprecedented threat.


while competitive pressures on
when competition pressure of
while competition pressure of
when competitive pressures off
No correction required
Solution:
No correction required
Q7. Sustainable development envisaging to economic gains and the fruits of progress are equitably distributed in society.
envisages that economic gains
envisaging that economic gains
envisage that economic gains
envisages the economy gain
No correction required
Solution:
Only option ‘b’ is contextually and grammatically correct here.
Q8. The discussions at the WCU Congress of centered on the universal value that people's welfare should guide all environmental policies.
are centering on the
are center on the
are centered on the
are centered in those
No correction required
Solution:
Only option ‘c’ is contextually and grammatically correct here.
Q9. There is considerable interesting among consumers and governments in some countries in products manufactured through sustainable methods.
considerable interesting between
consider interest between
consider interest among
considerable interest among
No correction required
Solution:
Only option ‘d’ is contextually and grammatically correct here. Since the sentence considers multiple customers and governments, so we consider ‘among’ instead of ‘between’.
Q10. The majorities behind the government began to dwindle and agitation started to grow.
begun to dwindle
began to dwindling
begun to dwindling
began too dwindle
No correction required
Solution:
No correction required
Directions (11-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blanks with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 


Q11. In a democracy, citizens have the freedom to ------------ laws that violate their idea of dignity.


criticize
eloquent
willfully
admit
intimidate
Solution:
Referring to the context of the sentence only option ‘a’ is correct. ‘criticize’ means to indicate the faults of (someone or something) in a disapproving way.
Q12. The Maharashtra government is neither the first nor alone in expressing its ------------- with the idea of individual liberty in recent times.
regard
according
disquiet
concerning
bondage
Solution:
Referring to the context of the sentence only option ‘c’ is correct. ‘disquiet’ means a feeling of worry or unease
Q13. But now, the world that arrives into our consciousness is ------------ by economics, manicured by aesthetes, and monitored by the state.
collaborating
amalgamation
annoyed
mediated
enchanted
Solution:
Referring to the context of the sentence only option ‘d’ is correct. ‘mediated’ means to intervene in a dispute in order to bring about an agreement or reconciliation.
Q14. What we experience as reality — structured representations and programmed content — is increasingly -------------------- from a simulation.
conveyance
abiding
reminding
similar
indistinguishable
Solution:
Referring to the context of the sentence only option ‘e’ is correct. ‘indistinguishable’ means something which cannot be identified as different or distinct.
Q15. There are usually two lawyers in a court case, one being a defendant and the other being a -------------------.
prosecutor
criminal
police
tenant
admirer
Solution:
Referring to the context of the sentence only option ‘a’ is correct. ‘prosecutor’ is the other lawyer involved in a court case. ‘prosecutor’ means a person, especially a public official, who institutes legal proceedings against someone.
               



   You May also like to Read:



      

                                    
                                         








                                     Print Friendly and PDF