English Quiz For IBPS SO Prelims: 24th December 2018

English Language Quiz For IBPS SO Prelims

IBPS SO Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS SO Exam.

Directions (1-5): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 

Q1. With just months to went (A)/ for the general election, the (B)/government looks all set to (C)/ open the credit taps of the economy. (D)/

B
A
C
D
No error
Solution:

It should be ‘go’ in place of ‘went’.

Q2. The Centre has sought (A)/ Parliament’s approval for infuse an additional Rs. 41,000 crore (B)/ into public sector banks that (C)/are starved of precious capital to remain afloat. (D)/

A
B
C
D
No error
Solution:

It should be ‘to’ in place of ‘for’.

Q3. The detention of a journalist in Manipur under (A)/ the stringent National Security Act for a social media post (B)/ is a clear instance of misuse of power and a (C)/ blatant violation of his rights as a citizen. (D)/

A
B
C
D
No error
Solution:

No error.

Q4. The U.S. journal Science has termed (A)/ new technologies that reveal how DNA cues (B)/ individual cells to grow through (C)/ time in “Breakthrough of the Year”. (D)/

D
C
B
A
No error
Solution:

It should be ‘as’ in place of ‘in’.

Q5. A group of 53 institutions and 60 companies (A)/ across Europe, called the LifeTime consortium, is (B)/ studying cell by cell how tissues develops (C)/ cancer, diabetes, and other diseases. (D)/

B
A
C
D
No error
Solution:

It should be ‘develop’ in place of ‘develops’.

Directions (6-15): In the passage given below there are blanks which are numbered from 6 to 15. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. If none of the words given in options fits in, mark ‘None of these’ as your answer choice. 

Q6.  Mass migration has produced a huge world wide economy of its own which has ------6------- so fast during the past few years that the figures have -----7------ experts. Last year remittances sent home by migrants were expected to ------8------ $232 billion according to the World Bank which ------9------ these figures. -----10----- though the flow of remittances is to alleviate the plight of the migrant's family it can't on its own lift entire nation out of poverty. Those who study the ------11----- of remittances argue that the money allows poor countries to put off basic decisions of economic management like ------12------ their tax collection systems and building schools. Remittances to poor countries can also -----13------ the fact that they do not produce much at home. -----14----- the benefits of remitted cash while ----15---- some of its downside.

accelerated
expand
grew
increasing
None of these
Solution:

Accelerated is grammatically and contextually correct here.

Q7. Mass migration has produced a huge world wide economy of its own which has ------6------- so fast during the past few years that the figures have -----7------ experts. Last year remittances sent home by migrants were expected to ------8------ $232 billion according to the World Bank which ------9------ these figures. -----10----- though the flow of remittances is to alleviate the plight of the migrant's family it can't on its own lift entire nation out of poverty. Those who study the ------11----- of remittances argue that the money allows poor countries to put off basic decisions of economic management like ------12------ their tax collection systems and building schools. Remittances to poor countries can also -----13------ the fact that they do not produce much at home. -----14----- the benefits of remitted cash while ----15---- some of its downside.

shocking
astonished
disturbs
convincing
None of these
Solution:

Astonished is grammatically and contextually correct here.

Q8. Mass migration has produced a huge world wide economy of its own which has ------6------- so fast during the past few years that the figures have -----7------ experts. Last year remittances sent home by migrants were expected to ------8------ $232 billion according to the World Bank which ------9------ these figures. -----10----- though the flow of remittances is to alleviate the plight of the migrant's family it can't on its own lift entire nation out of poverty. Those who study the ------11----- of remittances argue that the money allows poor countries to put off basic decisions of economic management like ------12------ their tax collection systems and building schools. Remittances to poor countries can also -----13------ the fact that they do not produce much at home. -----14----- the benefits of remitted cash while ----15---- some of its downside.

rise
grow
exceed
fall
None of these
Solution:

Exceed is grammatically and contextually correct here.

Q9. Mass migration has produced a huge world wide economy of its own which has ------6------- so fast during the past few years that the figures have -----7------ experts. Last year remittances sent home by migrants were expected to ------8------ $232 billion according to the World Bank which ------9------ these figures. -----10----- though the flow of remittances is to alleviate the plight of the migrant's family it can't on its own lift entire nation out of poverty. Those who study the ------11----- of remittances argue that the money allows poor countries to put off basic decisions of economic management like ------12------ their tax collection systems and building schools. Remittances to poor countries can also -----13------ the fact that they do not produce much at home. -----14----- the benefits of remitted cash while ----15---- some of its downside.

records
estimate
seen
calculate
None of these
Solution:

Records is grammatically and contextually correct here.

Q10.  Mass migration has produced a huge world wide economy of its own which has ------6------- so fast during the past few years that the figures have -----7------ experts. Last year remittances sent home by migrants were expected to ------8------ $232 billion according to the World Bank which ------9------ these figures. -----10----- though the flow of remittances is to alleviate the plight of the migrant's family it can't on its own lift entire nation out of poverty. Those who study the ------11----- of remittances argue that the money allows poor countries to put off basic decisions of economic management like ------12------ their tax collection systems and building schools. Remittances to poor countries can also -----13------ the fact that they do not produce much at home. -----14----- the benefits of remitted cash while ----15---- some of its downside.

Succeed
Ensure
Detrimental
Vital
None of these
Solution:

Vital is grammatically and contextually correct here.

Q11.  Mass migration has produced a huge world wide economy of its own which has ------6------- so fast during the past few years that the figures have -----7------ experts. Last year remittances sent home by migrants were expected to ------8------ $232 billion according to the World Bank which ------9------ these figures. -----10----- though the flow of remittances is to alleviate the plight of the migrant's family it can't on its own lift entire nation out of poverty. Those who study the ------11----- of remittances argue that the money allows poor countries to put off basic decisions of economic management like ------12------ their tax collection systems and building schools. Remittances to poor countries can also -----13------ the fact that they do not produce much at home. -----14----- the benefits of remitted cash while ----15---- some of its downside.

circumstance
impact
realization
dimensions
None of these
Solution:

Impact is grammatically and contextually correct here.

Q12. Mass migration has produced a huge world wide economy of its own which has ------6------- so fast during the past few years that the figures have -----7------ experts. Last year remittances sent home by migrants were expected to ------8------ $232 billion according to the World Bank which ------9------ these figures. -----10----- though the flow of remittances is to alleviate the plight of the migrant's family it can't on its own lift entire nation out of poverty. Those who study the ------11----- of remittances argue that the money allows poor countries to put off basic decisions of economic management like ------12------ their tax collection systems and building schools. Remittances to poor countries can also -----13------ the fact that they do not produce much at home. -----14----- the benefits of remitted cash while ----15---- some of its downside.

declaring
economy
govern
reforming
None of these
Solution:

Reforming is grammatically and contextually correct here.

Q13. Mass migration has produced a huge world wide economy of its own which has ------6------- so fast during the past few years that the figures have -----7------ experts. Last year remittances sent home by migrants were expected to ------8------ $232 billion according to the World Bank which ------9------ these figures. -----10----- though the flow of remittances is to alleviate the plight of the migrant's family it can't on its own lift entire nation out of poverty. Those who study the ------11----- of remittances argue that the money allows poor countries to put off basic decisions of economic management like ------12------ their tax collection systems and building schools. Remittances to poor countries can also -----13------ the fact that they do not produce much at home. -----14----- the benefits of remitted cash while ----15---- some of its downside.

hide
displays
showing
review
None of these
Solution:

Hide is grammatically and contextually correct here.

Q14.  Mass migration has produced a huge world wide economy of its own which has ------6------- so fast during the past few years that the figures have -----7------ experts. Last year remittances sent home by migrants were expected to ------8------ $232 billion according to the World Bank which ------9------ these figures. -----10----- though the flow of remittances is to alleviate the plight of the migrant's family it can't on its own lift entire nation out of poverty. Those who study the ------11----- of remittances argue that the money allows poor countries to put off basic decisions of economic management like ------12------ their tax collection systems and building schools. Remittances to poor countries can also -----13------ the fact that they do not produce much at home. -----14----- the benefits of remitted cash while ----15---- some of its downside.

launch
maximize
predict
lavish
None of these
Solution:

Maximize is grammatically and contextually correct here.

Q15.  Mass migration has produced a huge world wide economy of its own which has ------6------- so fast during the past few years that the figures have -----7------ experts. Last year remittances sent home by migrants were expected to ------8------ $232 billion according to the World Bank which ------9------ these figures. -----10----- though the flow of remittances is to alleviate the plight of the migrant's family it can't on its own lift entire nation out of poverty. Those who study the ------11----- of remittances argue that the money allows poor countries to put off basic decisions of economic management like ------12------ their tax collection systems and building schools. Remittances to poor countries can also -----13------ the fact that they do not produce much at home. -----14----- the benefits of remitted cash while ----15---- some of its downside.

avoiding
projects
declaring
intimidate
None of these
Solution:

Avoiding is grammatically and contextually correct here.

               



   You May also like to Read:



      

                                    
                                         








                                     Print Friendly and PDF