Dear Aspirants, 
GA for ESIC UDC and Steno 2019-20:
Preparing for ESIC UDC and Steno Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in ESIC UDC and Steno Exam 2019-20.
Q1. Who among the following has been appointed as the Director General of NCC?
 Ronjoy Dutta
 Rajveer Singh Arora
 Dilip Kumar Chopra
 Rajkumar Sharma
 Rajeev Chopra
Solution:
Lt Gen Rajeev Chopra assumed the appointment of Director General of NCC (DGNCC). Commissioned in the Madras Regiment in December 1980, Lt Gen Chopra is an alumnus of the National Defence Academy, Khadakwasla and Indian Military Academy, Dehradun.
Q2. The Defence Acquisitions Council, DAC chaired by Defence Minister Nirmala Sitharaman approved indigenous construction of six submarines worth INR__________.
 48,000 Cr
 55,000 Cr
 40,000 Cr
 43,000 Cr
 50,000 Cr
Solution:
The Defence Acquisitions Council, DAC chaired by Defence Minister Nirmala Sitharaman approved indigenous construction of six submarines worth 40 thousand crore rupees. It is the second project under the Ministry’s ambitious strategic partnership model aiming to boost the government’s Make in India’ program.
Q3. By which of the following firm, NightStay, a last-minute hotel booking app, has been recently acquired?
 Paytm
 OYO
 Make My Trip
 Trivago
 Trip Advisor
Solution:
Noida based digital payments company Paytm acquired the Noida-based last-minute hotel booking app, NightStay . NightStay founder Nasr Khan will lead the hotel-booking services at Paytm.
Q4. In December, the government had announced a capital infusion of Rs _________ for Bank of India.
 4,500 crore
 18,000 crore
 37,500 crore
 41,000 crore
 10,000 crore
Solution:
In December, the government had announced a capital infusion of Rs 10,000 crore for Bank of India, Rs 5,500 crore for Oriental Bank of Commerce and Rs 4,500 crore for Bank of Maharashtra, which helped the banks coming out of the framework.
Q5. Name the common digital currency recently launched by the central banks of two gulf countries.
 Khalifa
 Gulfcoin
 Libcoin
 Petro
 Aber
Solution:
The central banks of the UAE and Saudi Arabia have launched a common digital currency called “Aber“, which will be used in financial settlements between the two countries through Blockchains and Distributed Ledgers technologies.
Q6. What is India’s unemployment rate in 2017-18, as per the National Sample Survey Office’s (NSSO’s) periodic labor force survey (PLFS)?
 7.3%
 6.1%
 6.9%
 3.3%
 5.7%
Solution:
As per the National Sample Survey Office’s (NSSO’s) periodic labor force survey (PLFS) India’s unemployment rate hit a 45 year high of 6.1% in 2017-18. It is the first comprehensive survey on employment conducted by a government agency after demonetization.
Q7. Which of the following bank has launched ‘Kisan Suvidha loan’ for small and marginal farmers?
 Equitas Small Finance Bank
 Ujjivan Small Finance Bank
 Utkarsh Small Finance Bank
 Disha Small Finance Bank
 ESAF Small Finance Bank
Solution:
‘Kisan Suvidha loan’ for small and marginal farmers has been launched by Ujjivan Small Finance Bank. The scheme will attempt to reach the bottom of the pyramid with products and services.
Q8. What amount has been allocated to Railways for FY20 as per interim budget 2019. 
 Rs 61,687 crore
 Rs 69,507 crore
 Rs 74,583 crore
 Rs 64,587 crore
 Rs 71,537 crore
Solution:
Rs 64,587 crore has been allocated to Railways for FY20.
Q9. Which state government approved a rural development scheme, Smart Village Campaign, worth Rs 384.40 crore to supplement the ongoing works to build village infrastructure and provide essential amenities?
 Maharashtra
 Punjab
 Karnataka
 Goa
 Madhya Pradesh
Solution:
The Punjab government approved a rural development scheme worth Rs 384.40 crore to supplement the ongoing works to build village infrastructure and provide essential amenities. Named ‘Smart Village Campaign’, the scheme would be financed with funds from the 14th Financial Commission and MGNREGA works.
Q10. The United Nations has announced 2019 as the International Year of ______________.
 Space Science
 Pulses
 Periodic Table
 Women Empowerment
 Education
Solution:
The United Nations announced 2019 as the International Year of the Periodic Table of the Chemical Elements to highlight its first publication in 1869. The periodic table was first designed by the Russian scientist Dmitri Ivanovich Mendeleev.
Q11. Africa Centre for Climate and Sustainable development's headquarters is located near the Food and Agriculture Organization headquarters. It is in _______.
 London
 Berlin
 New York
 Rome
 Paris
Solution:
Italian Prime Minister Giuseppe Conte along with UN representative has launched Africa Centre for Climate and Sustainable development. The new center is located near the Food and Agriculture Organization headquarters in Rome.
Q12. What is the currency of Colombia?
 Rand
 Peso
 Dinar
 Euro
 Dollar
Solution:
The peso is the currency of Colombia.
Q13. International Tiger Day is being celebrated every year on ______________ to raise awareness about tiger conservation.
 05th June
 11th July
 15th July
 29th July
 27th June
Solution:
International Tiger Day is being celebrated every year on 29 July to raise awareness about tiger conservation.
Q14. Joko Widodo is the current President of-
 Indonesia
 Thailand
 Singapore
 Uruguay
 South Korea
Solution:
Joko Widodo is the current President of Indonesia.
Q15. Which of the following state government has launched a special scheme to curb infant deaths under which baby-care kits will be distributed to the children born in primary health centers and government hospitals?
 Maharashtra
 Delhi
 Kerala
 Sikkim
 Manipur
Solution:
The Maharashtra government launched a special scheme to curb infant deaths. Child Development Minister Pankaja Munde distributed baby-care kits to the children born in primary health centers and government hospitals.
You may also like to Read:







 GA Capsule for SBI Clerk Mains 2025, Dow...
          GA Capsule for SBI Clerk Mains 2025, Dow...
         The Hindu Review October 2022: Download ...
          The Hindu Review October 2022: Download ...
         LIC AAO Result 2025 Out at licindia.in, ...
          LIC AAO Result 2025 Out at licindia.in, ...
        








