General Awareness Quiz for IBPS RRB PO/Clerk Main: 28th August 2019

general-awareness-quiz-for-ibps-rrb-mains-2019

General Awareness Quiz for IBPS RRB PO/Clerk Main

As we know that the main examination of IBPS RRB PO/Clerk 2019 will consist of 40 questions from General Awareness section. In this post, we have provided you General Awareness MCQs to ace IBPS RRB Main exam 2019. Practice daily IBPS RRB GA Quiz to sail through IBPS RRB VIII 2019 examination.





Q1. Leading stock exchange BSE has launched________app to enable more participation and help mutual fund distributors’ process transactions faster.
(a) BSE M Fund
(b) BSE MF Rock
(c) BSE StAR MF 
(d) M Fund 
(e) Star Fund BSE
S1. Ans.(c)
Sol. Leading stock exchange BSE has launched ‘BSE StAR MF’ app to enable more participation and help mutual fund distributors process transactions faster.
Q2. _________ is celebrated globally as the International Day of Light.
(a) May 16th 
(b) May 15th
(c) May 10th
(d) May 31st
(e) May 11th
S2. Ans.(a)
Sol. May 16th is celebrated globally as the International Day of Light. 2019 marks the global celebration of the second edition of the event.
Q3. Which of the following country has approved a bill legalizing same-sex marriage, a landmark decision that makes the self-ruled island the first place in Asia to pass gay marriage legislation?
(a) Nepal
(b) Taiwan 
(c) Singapore
(d) Hong Kong
(e) Japan
S3. Ans.(b)
Sol. Taiwan has approved a bill legalizing same-sex marriage, a landmark decision that makes the self-ruled island the first place in Asia to pass gay marriage legislation.
Q4. World Telecommunication & Information Society Day is observed all over the world on_________.
(a) 20th May
(b) 11th May
(c) 13th May
(d) 16th May
(e) 17th May 
S4. Ans.(e)
Sol. World Telecommunication & Information Society Day is observed all over the world on 17th May.
Q5. The theme for World Telecommunication & Information Society Day 2019 is__________.
(a) Bridging the Mental Gaps
(b) Bridging Standardization Gap 
(c) Telecommunication for All
(d) Information is Money
(e) None of the above options is the right answer
S5. Ans.(b)
Sol. The theme for World Telecommunication & Information Society Day 2019 is ‘Bridging the Standardization Gap’.
Q6. Real growth in ‘Agriculture & allied’ sector was lower in 2018-19 at _______________ percent, after two years of good agriculture growth. 
(a) 2.9% 
(b) 2.7%
(c) 2.5%
(d) 2.3%
(e) 2.1%

S6. Ans.(a)
Sol. Real growth in ‘Agriculture & allied’ sector was lower in 2018-19 at 2.9 percent, after two years of good agriculture growth. As per the 3rd Advance Estimates released by the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, the total production of foodgrains during 2018-19 is estimated at 283.4 million tones in 2017-18 (final estimate). There was a significant decline in food prices in 2018-19 as indicated by nearly zero percent consumer food price inflation in 2018-19 with price contraction straight for five months in the year. 
Q7. The ‘Financial, real estate and professional services’ sector grew at 7.4 percent in 2018-19, higher as compared to 6.2 percent in 2017-18. This sector amounts for more than _________________ percent of overall GVA of the economy. 
(a) 10%
(b) 30%
(c) 25%
(d) 15%
(e) 20% 
S7. Ans.(e)
Sol. The ‘Financial, real estate and professional services’ sector grew at 7.4 percent in 2018-19, higher as compared to 6.2 percent in 2017-18. This sector amounts for more than 20 percent of overall GVA of the economy. 
Q8. The Economic Survey 2019 has proposed a change in the Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) scheme. The campaign, to be labelled ___________________ will be used to represent the change towards gender equality.
(a) BAHAAR
(b) BETIYA
(c) BADLAV 
(d) BANDHAN
(e) BANDHU
S8. Ans.(c)
Sol. The Economic Survey 2019 has proposed a change in the Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) scheme. The campaign, to be labelled BADLAV (Beti Aapki Dhan Lakshmi Aur Vijay Lakshmi), will be used to represent the change towards gender equality. BBBP is a government scheme launched to end female foeticide, infanticide and help promote the education of the girl child. It was launched in 2015.
Q9. In which of the following sector, the growth has picked up in 2018-19, although the momentum slowed down towards the end of the financial year with a growth of 3.1 percent in fourth quarter of the year, as compared to 12.1 percent, 6.9 percent and 6.4 percent in first, second and third quarter respectively.
(a) IT 
(b) Manufacturing 
(c) Service
(d) Agriculture
(e) Automobiles
S9. Ans.(b)
Sol. The growth in manufacturing sector picked up in 2018-19, although the momentum slowed down towards the end of the financial year with a growth of 3.1 Percent in fourth quarter of the year, as compared to 12.1 per cent, 6.9 percent and 6.4 percent in first, second and third quarter respectively. The growth rate in Q4 of 2018-19 moderated considerably, on account of lower NBFC lending, which in part led to sales in the auto sector.
Q10. Sri Lanka signs agreement with India to upgrade railway lines. Who is the present president of Sri Lanka?
(a) Mahinda Amaraweera
(b) Lakshman Yapa Abeywardena
(c) John Amaratunga
(d) Maithripala Sirisena  
(e) Nimal Siripala de Silva
S10. Ans.(d)
Sol. Pallewatte Gamaralalage Maithripala Yapa Sirisena is a Sri Lankan politician and current President of Sri Lanka.
Q11. INS Sagardhwani embarks on mission Sagar Maitri. Who is present Chief of India Navy?
(a) Admiral Sunil Lanba 
(b) Admiral Robin K. Dhowan
(c) Admiral Devendra Kumar Joshi 
(d) Admiral Madhvendra Singh
(e) Admiral Karambir Singh 
S11. Ans.(e)
Sol. The present Chief of India Navy is Admiral Karambir Singh.
Q12. Sachin Tendulkar is the 6th Indian to be inducted into ICC Hall of Fame. Which of the following Indian Player is not included in the List?
(a) Bishan Singh Bedi
(b) Kapil Dev
(c) Sunil Gavaskar
(d) Saurav Ganguly 
(e) Rahul Dravid
S12. Ans.(d)
Sol. Tendulkar became the sixth Indian to be inducted into the ICC Hall of Fame, the previous bigwigs being Sunil Gavaskar, Bishan Singh Bedi, Kapil Dev, Anil Kumble and Rahul Dravid. Saurav Ganguly is not in the list of ICC Hall of Fame.
Q13. PT Usha nominated for IAAF Veteran Pin. PT Usha belongs to which sports?
(a) Athletics 
(b) Footballer
(c) Hockey
(d) Judo
(e) Basketball
S13. Ans.(a)
Sol. Pilavullakandi Thekkeparambil Usha is a retired Indian track and field athlete. She has been associated with Indian athletics since 1979. She is often called the “queen of Indian track and field.
Q14. Ujjivan Small Finance Bank Limited has appointed _________________ as its next Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) from December 1, 2019.
(a) Ravi Kumar Batra
(b) Somitra Ghose
(c) Nitin Chugh 
(d) Vipin Kumar Kant
(e) Ashish Deval
S14. Ans.(c)
Sol. Ujjivan Small Finance Bank Limited has appointed Nitin Chugh as its next Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) from December 1, 2019.
Q15. Which of the following country has approved for the first time a scheme that gives permanent residency to certain expatriates?
(a) UAE
(b) Saudi Arabia 
(c) Oman
(d) Qatar
(e) Iran
S15. Ans.(b)
Sol. The Saudi government has approved for the first time a scheme that gives permanent residency to certain expatriates, allowing them to own real estate in the kingdom and reside with their families without a Saudi sponsor.



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF