General Awareness Quiz For IBPS Clerk Mains Exam | 22nd December 2018

Dear Aspirants,

General Awareness for Canara Bank PO and IBPS Clerk Mains |22nd December 2018

General Awareness for IBPS Clerk Mains Exam

Preparing for Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in Canara Bank PO and IBPS Clerk Main Examinations. Not only this, but these quizzes will also prove propitious for the upcoming IBPS SO, Bihar State Co-operative Bank and other competitive examinations.

Q1. National Ayurveda Day 2018 was observed on ____________.

2nd November
15th October
4th November
5th November
25th October
Solution:

Ministry of AYUSH observes Ayurveda Day every year on Dhanawantari Jayanti (Dhanteras). This year Ayurveda Day is being observed on 5th November 2018.

Q2. Name the gymnast who had recently made history by picking up her record 13th career gold medal at the world gymnastics championships in Doha, Qatar.

Simone Biles
Nastia Liukin
Gabby Douglas
Aly Raisman
Shawn Johnson
Solution:

Simone Biles made history by picking up her record 13th career gold medal at the world gymnastics championships in Doha, Qatar. Simone Biles became the first ever gymnast to win 13 world championship gold medals. She hails from the USA.

Q3. The Somasila Dam is built across the Penna River near Somasila in Nellore district of which state?

Kerala
Telangana
Karnataka
Andhra Pradesh
Odisha
Solution:

The Somasila Dam is a dam constructed across the Penna River near Somasila, Nellore district, Andhra Pradesh, India.

Q4. In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by ____________ to US-based Tricon Energy.

Tata Steels
Reliance Industries Ltd
Jindal and Sons
HDFC Bank
Indian Government
Solution:

In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by Reliance Industries Ltd (RIL) to US-based Tricon Energy. The blockchain-enabled letter of credit (LC) transaction substantially reduced the time taken for such deals.

Q5. CAD has widened to a four-quarter-high at 2.4% of gross domestic product (GDP) in April-June period, as per the RBI data. What is the full form of CAD?

Central Account Deficit
Current Account Decline
Current Amount Deficit
Common Account Deficit
Current Account Deficit
Solution:

India’s Current Account Deficit (CAD) widened to a four-quarter-high at 2.4% of gross domestic product (GDP) in April-June period, as per the RBI data.

Q6. The Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organisation which was established in ____________.

1995
1997
1999
2002
2005
Solution:

The Indian Ocean Rim Association is an inter-governmental organisation which was established on 7 March 1997.
IORA Headquarters in Ebene, Mauritius.

Q7. Which organisation has approved a new scheme- "Atal Bimit Vyakti Kalyan Yojna" for Insured Persons covered under the Employees’ State Insurance Act?

SEBI
NABARD
RBI
ESIC
IRDAI
Solution:

The Employees' State Insurance Corporation (ESIC) has approved a new scheme- AtalBimitVyaktiKalyanYojna for Insured Persons covered under the Employees’ State Insurance Act. This scheme is a relief payable in cash directly to their Bank Account in case of unemployment and while they search for new engagement. The decision was taken at the ESIC board meeting chaired by the Labour Minister SantoshGangwar in New Delhi.

Q8. Name the Indian Navy Hero who commanded a naval unit of the Eastern Fleet in the 1971 India-Pakistan war who passed away recently.

Admiral Anil Khuntia
Admiral Ansan Zayas
Vice-Admiral Krunal Sinha
Vice-Admiral M.P. Awati
Vice-Admiral Biswajeet Ray
Solution:

Vice-Admiral M.P. Awati (retd.), who commanded a naval unit of the Eastern Fleet in the 1971 India-Pakistan war and whose actions led to the destruction of an enemy submarine, passed away.

Q9. Life insurer PNB Metlife has unveiled an Artificial Intelligence (AI)-powered customer service app ____________.

Naami
Sohrat
Dhana
Khushi
Uphaar
Solution:

Life insurer PNB Metlife has unveiled an Artificial Intelligence (AI)-powered customer service app ‘Khushi’. The app is designed to be a one-stop shop providing insurance-related information, anytime, anywhere, such as policy features, premium due details besides providing fund value and portfolio details.

Q10. India and ________________ have signed three MoUs on Extradition Treaty, cooperation in the field of Atomic Energy for peaceful purposes and VISA Waiver for Diplomatic and Official Passports.

Uganda
Kenya
Sudan
Malawi
Japan
Solution:

India and Malawi have signed three MoUs on Extradition Treaty, cooperation in the field of Atomic Energy for peaceful purposes and VISA Waiver for Diplomatic and Official Passports. The MoU was signed during Vice President Venkaiah Naidu visit in Malawi. India will also extend a new Line of credit of 215 million US dollars to Malawi for 18 water projects.

Q11. What is the currency of Syria?

Rupees
Yen
Pound
Dollar
Ringgit
Solution:

Currency of Syria is Syrian pound.

Q12. Who was elected president of the International Boxing Association (AIBA) recently?

Jair Bolsonaro
Gafur Rakhimov
Mulatu Teshome Wirtu
Sahle Work Zewde
Thomas Bach
Solution:

Uzbekistan’s businessman Gafur Rakhimov was elected president of the International Boxing Association (AIBA) despite fears that his appointment could lead to the sport’s ejection from the Olympic Games.

Q13. HUDCO was incorporated in which year?

1962
1970
1956
1948
1980
Solution:

HUDCO was incorporated on 25th April 1970.

Q14. Which state government has launched a new initiative named ‘Mo Bus’ services in the Bhubaneshwar ahead of the Men’s Hockey World Cup?

Rajasthan
Maharashtra
West Bengal
Odisha
Kerala
Solution:

Odisha government has launched a new initiative named ‘Mo Bus’ services in the Bhubaneshwar ahead of the Men’s Hockey World Cup. The service will be launched as a part of state government-owned Capital Region Urban Transport’s (CRUT) ‘City Bus Modernisation’ programme. The services will be launched for the residents of Bhubaneswar, Cuttack and Puri.

Q15. Saraswati Samman is given to which field?

History
Science
Literature
Social Harmony
Economics
Solution:

The Saraswati Samman is an annual award for outstanding prose or poetry literary works in any 22 Indian language listed in Schedule VIII of the Constitution of India. It is named after an Indian goddess of learning and is considered to be among the highest literary awards in India.

               





You may also like to Read:



     

Print Friendly and PDF