IBPS English Language (Fillers) Quiz: 21st March 2019

Dear Aspirants,

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

ibps-english-fillers-quiz

English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20. 


Directions (1-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are four options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. If none of the words is a correct fit for the blank, mark (e) as your answer choice.  


Q1. Today’s policymakers fail to understand Nehru’s ------------------------ sensible approach.

great
extreme
eminently
surpassed
None of the above
Solution:

'Eminently' is the correct fit for the blank here and it means to a notable degree; very.

Q2. Finance Minister Arun Jaitley recently said that India’s first Prime Minister, Jawaharlal Nehru, was the “original sinner” who ------------------------------ China over India for permanent membership in the UN Security Council.

favoured
initiate
localized
partial
None of the above
Solution:

'Favoured' is the correct fit for the blank here.

Q3. Nehru’s approach to China was --------------------- by realpolitik and not wishful thinking.

articulate
warranty
timid
dictated
None of the above
Solution:

'Dictated' is the correct fit for the blank here and it means control or decisively affect; determine.

Q4. Nehru understood that peace could not be assured in Asia without -------------------------------- a potential great power like China and providing it with its proper place in the international system.

accommodating
allocated
residential
promotional
None of the above
Solution:

'Accommodating' is the correct fit for the blank here.

Q5. Nehru refused to consider the American feeler not because he was a wide-eyed Sinophile but because he was well aware that all Washington was -------------------------- in using India for its own ends.

prompts
use
interested
stimulus
None of the above
Solution:

'Interested' is the correct fit for the blank here.

Q6. Had India accepted the American bait, it would have meant ---------------------- enmity with China without the achievement of a permanent seat in the UNSC.

endured
enduring
calamity
astonish
None of the above
Solution:

'Enduring' is the correct fit for the blank here and it means to suffer (something painful or difficult) patiently.

Q7. There is -------------------------- over both the existence of a job crisis and the diagnosis of it.

puzzled
baffle
bewilder
obfuscation
None of the above
Solution:

'Obfuscation' is the correct fit for the blank here and it means the action of making something obscure, unclear, or unintelligible.

Q8. It is well established that India is staring at a ---------------------- job crisis.

hugely
less
massive
agriculture
None of the above
Solution:

'Massive' is the correct fit for the blank here.

Q9. India’s job crisis is an --------------------- issue, not a political one.

economy
economic
socials
seem
None of the above
Solution:

'Economic' is the correct fit for the blank here.

Q10. India is not unique in ----------------------------- rising joblessness and consequently, income inequality.

experiencing
experience
witnessed
witness
None of the above
Solution:

'Experiencing' is the correct fit for the blank here.

Q11. While agrarian distress has slipped into the pre-election discourse as an important political subject, it is -------------------- to ask why the urban question is no less political.

dissuade
imperative
practicality
essentials
None of the above
Solution:

'Imperative' is the correct fit for the blank here and it means of vital importance; crucial.

Q12. India’s cities are grappling with acute urban --------------------------- issues relating to jobs, housing, migration, living conditions, mobility, sanitation, climate change and sustainability.

residue
reside
lives
livelihood
None of the above
Solution:

'Livelihood' is the correct fit for the blank here.

Q13. It is appalling that despite occupying only about 5% of urban land, slum dwellers in cities are labelled as -------------------------------.

encroachers
impinge
infringe
trespass
None of the above
Solution:

'Encroachers' is the correct fit for the blank here and it means intruders.

Q14. I find it difficult to abide by the narrow-minded attitude of a ---------------------------- person.

warned
prescription
prejudiced
horror
None of the above
Solution:

'Prejudiced' is the correct fit for the blank here and it means having or showing a dislike or distrust that is derived from prejudice; bigoted.

Q15. The man was arrested because he refused to ---------------------- with the airline’s no smoking policy.

abiding
comply
agreed
manipulate
None of the above
Solution:

'Comply' is the correct fit for the blank here and it means to act in accordance with a wish or command.

               








Get 25% Off | Use Code HOLI25












You may also like to Read:
            

Print Friendly and PDF