IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 1st October 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

Q1. Actor Madhuri Dixit has been chosen as “goodwill ambassador” by the Chief Electoral Office in Maharashtra to create awareness among people about the importance of voting. Which of the following National Park is situated in Maharashtra?
(a) Mollem National Parks
(b) Kudremukh National Park
(c) Indravati National Park
(d) Guindy National Park
(e) Gugamal National Park

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

S1. Ans.(e)
Sol. Gugamal National Park has an area of 1673.93 square kilometers. Built in 22 february 1974, this park is located in Chikhaldara and Dharni Tehsils of Amravati District, Maharashtra, India.

Q2. The 23rd edition of the trilateral maritime exercise of India, Japan and the United States(US) named “Malabar 2019” exercise begun at Sasebo, Japan. Who is the present Chief of the Naval Staff of India?
(a) Sunil Lanba
(b) Arun Prakash
(c) Karambir Singh
(d) Nirmal Kumar Verma
(e) Robin K Dhowan

S2. Ans.(c)
Sol. The current CNS is Admiral Karambir Singh. The 24th Navy Chief, he took over from Admiral Sunil Lanba, who retired on 31 May 2019 after four decades of service from the navy.

Q3. The 5th edition of India International Science Festival (IISF) will be held in Kolkata from November 5-8. IISF is the largest science festival in the world. Who is the present Union Minister of Science and Technology and Earth Sciences?
(a) Thaawar Chand Gehlot
(b) Harsimrat Kaur Badal
(c) Ravi Shankar Prasad
(d) Ramvilas Paswan
(e) Harsh Vardhan

S3. Ans.(e)
Sol. The present Minister of Science and Technology and Earth Sciences is Harsh Vardhan.

Q4. The Assam Government has launched a housing loan subsidy scheme “Aponar Apon Ghar”. Which of the following is the present governor of Assam?
(a) BD Mishra
(b) RN Ravi
(c) Jagdish Mukhi
(d) Ganga Prasad
(e) Ramesh Bais

S4. Ans.(c)
Sol. Jagdish Mukhi is the present governor of Assam.

Q5. A new comic book series ‘Professor Ayushman’ conceived by the National Medicinal Plants Board(NMPB) was unveiled by the Ayush ministry in New Delhi. Who is the present Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of AYUSH?
(a) Mansukh L Mandaviya
(b) Prahalad Singh Patel
(c) Shripad Yesso Naik
(d) Kiren Rijiju
(e) Jitendra Singh

S5. Ans.(c)
Sol. Shripad Yesso Naik is the present Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of AYUSH.

Q6. The Indian team of Pankaj Advani and Aditya Mehta to win the “IBSF World Snooker” title held in Mandalay, Myanmar. What is the  capital of Myanmar?
(a) Vientiane
(b) Dhaka
(c) Bangkok
(d) Naypyitaw
(e) Beijing

S6. Ans.(d)
Sol. Naypyidaw, officially spelled Nay Pyi Taw is the capital city of Myanmar. The city is located at the center of the Naypyidaw Union Territory.

Q7. Indian track and field legend P. T. Usha was presented the Veteran Pin by the world athletics governing body, in recognition of her contribution to the growth of the sport. Where is the headquarters of International Association of Athletics Federations (IAAF)?
(a) Monaco
(b) Belgium
(c) Luxembourg
(d) France
(e) Netherlands

S7. Ans.(a)
Sol. The headquarters of International Association of Athletics Federations (IAAF) in Monaco.

Q8. The United Nations observes 26 September every year as the International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons. Where is the Headquarters of United Nations?
(a) Brussels, Belgium
(b) Geneva, Switzerland
(c) New York, USA
(d) Paris, France
(e) Vienna, Austria

S8. Ans.(c)
Sol. The Headquarters of United Nation New York, USA.

Q9. Union Minister for Agriculture and Farmers Welfare launched 2 mobile apps named CHC Farm Machinery and KrishiKisan App for geotagging purposes in for easy access of technical agricultural equipment at farmers’ doorstep. Who is the present Union Minister for Agriculture and Farmers?
(a) Narendra Singh Tomar
(b) Subrahmanyam Jaishankar
(c) Thaawar Chand Gehlot
(d) Harsimrat Kaur Badal
(e) Ravi Shankar Prasad

S9. Ans.(a)
Sol. Narendra Singh Tomar is the present Union Minister for Agriculture and Farmers.

Q10. The Union Minister of State for Culture and Tourism (Independent Charge), inaugurated the exhibition of India Tourism Mart (ITM) 2019 in New Delhi. Who is the present Union Minister of State for Culture and Tourism (Independent Charge)?
(a) Santosh Kumar Gangwar
(b) Rao Inderjit Singh
(c) Hardeep Singh Puri
(d) Raj Kumar Singh
(e) Prahalad Singh Patel

S10. Ans.(e)
Sol. Prahalad Singh Patel the present Union Minister of State for Culture and Tourism (Independent Charge).

Q11. Japan launched an unmanned H-2B rocket towards the International Space Station.The H-2B rocket lifted off with cargo vessel Kounotori8, Mitsubishi Heavy Industries. What is the currency of Japan?
(a) Lev
(b) Real
(c) Franc
(d) Peso
(e) Yen

S11. Ans.(e)
Sol. The Yen is the official currency of Japan.

Q12. Airtel Payments Bank has joined hands with India’s leading private sector general insurance company, HDFC ERGO General Insurance Company. Who is the present MD & CEO of Airtel Payments Bank?
(a) Suresh Sethi
(b) Anubrata Biswas
(c) S Hari Shanker
(d) Mrutyunjay Mahapatra
(e) Atul Kumar Goel

S12. Ans.(b)
Sol. Anubrata Biswas is the present MD & CEO of Airtel Payments Bank.

Q13. The International Cricket Council has inked an agreement with Facebook, under which the social media platform will get exclusive digital content rights for select cricket matches in the Indian subcontinent including the Women’s T20 World Cup 2020-22, Men’s T20 World Cup 2020-21 and the Men’s Cricket World Cup 2023. Who is the present Chief Executive Officer of ICC?
(a) Ray Mali
(b) Colin Cowdrey
(c) Zaheer Abbas
(d) Dave Richardson
(e) Manu Sawhney

S13. Ans.(e)
Sol. Manu Sawhney is the present Chief Executive Officer of ICC.

Q14. Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath announced that the metro rail in Bhopal will be named for Raja Bhoj. Who is the present Governor of Madhya Pradesh?
(a) Ganga Prasad
(b) Kalraj Mishra
(c) Lal Ji Tandon
(d) Ganeshi Lal
(e) Tathagata Roy

S14. Ans.(c)
Sol. Lal Ji Tandon is the present Governor of Madhya Pradesh.

Q15. Rajasthan’s Payal Jangid, aged 17, became the first Indian to receive the Changemaker Award 2019 at the Goalkeepers Global Goals Awards 2019. Which of the following Stadium is situated in Rajasthan?
(a) Jawaharlal Nehru Stadium
(b) Barabati Stadium
(c) Rajiv Gandhi International Stadium
(d) Sawai Mansingh Stadium
(e) Ekana International Cricket Stadium

S15. Ans.(d)
Sol. The Sawai Mansingh Stadium is a cricket stadium in Jaipur, Rajasthan, India.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!