English Quiz IBPS Clerk Prelims 1st October 2019

IBPS Clerk Prelims English Quiz Miscellaneous

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS Clerk 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS Clerk Prelims English Quiz and we have Miscellaneous Quiz for 1st of October 2019. You can also check out the latest books for IBPS Clerk 2019 exam.

Directions (1-5): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B, and C and in the second column, the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. “None of these” as your answer.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1.
Column (1):
(A) The summit occurring amid a steady
(B) The case raises multiple concerns regarding
(C) The rally’s unintended outcomes
Column (2):
(D) drum rolled scientific alarming
(E) environmental governance and adjudication
(F) could be more complex
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-E
(d) A-E
(e) None of these

S1. Ans. (a)
Sol. Here, out of the given options, only C-F and B-E form contextually meaningful and grammatically correct sentences. The sentences thus formed are:
(i) The case raises multiple concerns regarding environmental governance and adjudication.
(ii) The rally’s unintended outcomes could be more complex.

Q2.
Column (1):
(A) In recent times, several government and
(B) It is pretty obvious to me that the answered
(C) Allowing someone to speak is
Column (2):
(D) the first precondition of being listened
(E) questions are in the affirmative
(F) private sector services have become digital
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-E
(d) A-E
(e) None of these

S2 Ans. (b)
Sol. Here, out of the given options, only A-F form contextually meaningful and grammatically correct sentences. The sentence thus formed is:
(i) In recent times, several government and private sector services have become digital

Q3.
Column (1):
(A) Collegium system is deeply flawed,
(B) the ruling party is blocking his elevation
(C) Unequal access to the Internet creates and.
Column (2):
(D) it is reproducing socio-economic exclusion
(E) because of judicial orders, he had passed
(F) he needs urgent remedy
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-E
(d) A-E
(e) None of these

S3. Ans. (c)
Sol. Here, out of the given options, only B-E form contextually meaningful and grammatically correct sentences. The sentence thus formed is:
(i) The ruling party is blocking his elevation because of judicial orders he had passed.

Q4.
Column (1):
(A) Citizens too must take more responsibility
(B) Good governments make a
(C) the court is silent on the fate of the
Column (2):
(D) there is a stay on residential apartments
(E) for cultivating these public virtues
(F) develop a habit of listening to citizens
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-E
(d) A-E
(e) None of these

S4. Ans. (d)
Sol. Here, out of the given options, only A-E form contextually meaningful and grammatically correct sentences. The sentence thus formed is:
(i) Citizens too must take more responsibility for cultivating these public virtues.

Q5.
Column (1):
(A) India’s 130 crore population should be
(B) The findings further state that social media
(C) Facebook and Twitter attributed foreign
Column (2):
(D) she informed about benefits of digitalization.
(E) these has been co-opted by many authoritarian regimes.
(F) It has cast influence operations to seven countries
(a) C-F and B-E
(b) A-F
(c) B-E
(d) A-E
(e) None of these

S5. Ans. (e)
Sol. Here, none of the given options form a contextually meaningful and grammatically correct sentence. Thus, the right answer choice is (e) i.e, ‘None of these’.

Directions(6-10): In the question given below, there is a sentence in which one part is given in bold. The part given in bold may or may not be grammatically correct. Choose the best alternative among the four given which can replace the part in bold to make the sentence grammatically correct. If the part given in bold is already correct and does not require any replacement, choose option (e), i.e. “No replacement required” as your answer.

Q6. In the 19th century, the Russian playwright Alexander Pushkin wrote ‘Boris Godunov’, a timeless tragedy about power and tyranny.
(a) a timeless tragedy among power and tyranny
(b) a timeless tragedies about power and tyranny
(c) a timeless tragedized about power and tyranny
(d) a timeless tragedy about the power and the tyranny
(e) No replacement required

S6. Ans. (e)
Sol. Here, the highlighted phrase in the given sentence is grammatically correct and contextually meaningful. Hence, ‘no replacement is required’.

Q7. Investigators have no mechanism to aired their grievances and are made to bear the cross when things go wrong.
(a) mechanism to air their
(b) mechanisms to air their
(c) mechanisms to air theirs’
(d) mechanism to airing their’s
(e) No replacement required

S7. Ans. (a)
Sol. Right answer choice is option (a). ‘first form of verb’ is used with ‘to’.

Q8. The prosecution lawyers and investigating officers are pitted in unequal battle against the defense.
(a) are pit in unequal
(b) are pitted in an unequal
(c) have pitted in unequal
(d) has pitted in an unequal
(e) no replacement required

S8. Ans. (b)
Sol. Here, option (b) is the right answer choice. ‘an’ is used with words having vowel sound.

Q9. It is strange that critics do not disputing the fundamental facts on which a case has been built against the accused.
(a) do not disputed the fundamentalism
(b) do not disputable the fundamental
(c) do not dispute the fundamental
(d) did not disputed the fundamental
(e) no replacement required

S9. Ans. (c)
Sol. Here, right answer choice is option (c). With ‘do not’, first form of verb is used.

Q10. Courts at all levels now believe that grant bail cannot be a routine and mechanical process.
(a) granting bail is not be
(b) grant bail couldn’t be
(c) granted bail cannot be
(d) granting bail cannot be
(e) no replacement required

S10. Ans. (d)
Sol. Here, option (d) is the right answer choice.

Directions (11-15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each,five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the
appropriate word in each case.

A slave, ________________(11) by his master, runs away to the forest. There he comes across a lion in pain because of a thorn in his paw. The slave bravely goes forward and removes the thorn gently. The lion without___________(12) him goes away. Some days later, the slave’s master comes hunting to the forest and catches many animals and cages them. The slave is _______________(13)by the masters’ men who catch him and bring him to the cruel master. The master asks for the slave to be thrown into the lion’s cage. The slave is ________________(14) his death in the cage when he realizes that it is the same lion that he had helped. The slave ______________(15) the lion and all other caged animals.

Q11.
(a) Ill-treated
(b) Repudiating
(c) Pronouncement
(d) Validated
(e) None of these

S11. Ans. (a)
Sol. The right answer choice is option (a).

Q12.
(a) Distinction
(b) Hurting
(c) Governance
(d) Territory
(e) None of these

S12. Ans. (b)
Sol. The right answer choice is option (b).

Q13.
(a) Discernable
(b) Spotted
(c) Unearthing
(d) Protectorate
(e) None of these

S13. Ans. (b)
Sol. The right answer choice is option (b).

Q14.
(a) Consensus
(b) Flabbergasted
(c) Rendering
(d) Awaiting
(e) None of these

S14. Ans. (d)
Sol. The right answer choice is option (d).

Q15.
(a) Prevent
(b) Denunciation
(c) Asphyxiate
(d) Rescued
(e) None of these

S15. Ans. (d)
Sol. The right answer choice is option (d).

 

You may also like to Read: