IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 12th September 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

                             

Q1. The Union Environment Ministry has transferred Rs 47,436 crore to 27 States for afforestation. Who is the present Union Minister for Environment, Forest and Climate Change?
(a) Harsimrat Kaur Badal
(b) Arjun Munda
(c) Piyush Goyal
(d) Prakash Javadekar
(e) Dharmendra Pradhan

S1. Ans.(d)
Sol. The present Union Minister for Environment, Forest and Climate Change is Prakash Javadekar.

Q2. Air India, India’s national airline, will ban the usage of single-use plastic aboard its flights from October 2, 2019. Who is the present Chairman and MD of Air India Ltd?
(a) Syed Zafar Islam
(b) Ravindra Kumar Tyagi
(c) Ashwani Lohani
(d) Satyendra Kumar Mishra
(e) Vinod Hejmadi

S2. Ans.(c)
Sol. The present Chairman and MD of Air India Ltd is Ashwani Lohani.

Q3. V K Vismaya wins gold in 400m at MJS in Brno, Czech Republic. What is the capital of Czech Republic?
(a) Berlin
(b) Prague
(c) Warsaw
(d) Bratislava
(e) Vienna

S3. Ans.(b)
Sol. Prague, capital city of the Czech Republic, is bisected by the Vltava River.

Q4. Abhishek Verma and Elavenil Valarivan won the gold medal in shooting WorldCup at Rio de Janeiro, Brazil. Who is the present president of Brazil?
(a) Jair Bolsonaro
(b) Luiz Inacio Lula da Silva
(c) Sergio Moro
(d) Ciro Gomes
(e) Fernando Haddad

S4. Ans.(a)
Sol. Jair Bolsonaro is the 38th and current president of Brazil.

Q5. Uttarakhand government has decided to form a Special Tiger Force for Corbett Tiger Reserve. Who is the present governor of Uttarakhand?
(a) Anusuiya Uikey
(b) Bandaru Dattatraya
(c) Acharya Dev Vrat
(d) Baby Rani Maurya
(e) Bhagat Singh Koshyari

S5. Ans.(d)
Sol. The present governor of Uttarakhand is Baby Rani Maurya.

Q6. Maharashtra cabinet has cleared the “vertical property rules” to create a database of all flats, buildings and commercial complexes. Which of the following cricket stadium situated in Maharashtra?
(a) Greenfield International Stadium
(b) Barsapara Stadium
(c) Eden Gardens
(d) Brabourne Stadium
(e) Barabati Stadium

S6. Ans.(d)
Sol. The Brabourne Stadium is a cricket ground in the Indian city of Mumbai, Maharashtra.

Q7. Election Commission launched a new mega Electors Verification Programme (EVP) across the country. Who is the present Chief Election Commissioner of India?
(a) Navin Chawla
(b) Sunil Arora
(c) V S Ramadevi
(d) T N Seshan
(e) Harishankar Brahma

S7. Ans.(b)
Sol. Sunil Arora is the current 23rd Chief Election Commissioner of India.

Q8. Chief Minister of Meghalaya launched the ‘Walk to Work’ campaign in the state. Who is the present Chief Minister of Meghalaya?
(a) Prem Singh Tamang
(b) Zoramthanga
(c) Neiphiu Rio
(d) Sarbananda Sonowal
(e) Conrad K Sangma

S8. Ans.(e)
Sol. Conrad Kongkal Sangma is an Indian politician who is the 12th and current Chief Minister of the State of Meghalaya.

Q9. The Central TB Division of the Health Ministry has signed an MoU with Wadhwani Institute for Artificial Intelligence. Who is the present Minister of Health and Family Welfare?
(a) Ramvilas Paswan
(b) D V Sadananda Gowda
(c) Nitin Jairam Gadkari
(d) Harsh Vardhan
(e) Ravi Shankar Prasad

S9. Ans.(d)
Sol. The present Minister of Health and Family Welfare is Harsh Vardhan.

Q10. Research Designs and Standards Organization organized the “Mega Vendor Meet 2019” at Lucknow, Uttar Pradesh. Which of the following Wildlife Sanctuary situated in U.P.?
(a) Udaypur Wildlife Sanctuary
(b) Kaimoor Wildlife Sanctuary
(c) Nakti Dam Wildlife Sanctuary
(d) Sitanadi Wildlife Sanctuary
(e) Cotigao Wildlife Sanctuary

S10. Ans.(b)
Sol. Kaimoor Wildlife Sanctuary is located in Sonbhadra and Mirzapur districts of southeastern Uttar Pradesh.

Q11. Union Finance Minister Nirmala Sitharaman has announced a big consolidation of public sector banks. Under the scheme of amalgamation, 10 public sector banks are to be merged into four banks. Which of the following is not a public sector bank?
(a) Allahabad Bank
(b) Canara Bank
(c) Central Bank of India
(d) ICICI Bank
(e) Punjab National Bank

S11. Ans.(d)
Sol. ICICI Bank Ltd, India’s largest private sector bank.

Q12. State coordinator of the National Register of Citizens, Prateek Hajela has released the most awaited Assam’s final National Register of Citizens list. Who is the present governor of Assam?
(a) Bandaru Dattatraya
(b) Acharya Dev Vrat
(c) Jagdish Mukhi
(d) Phagu Chauhan
(e) Anusuiya Uikey

S12. Ans.(c)
Sol. The present governor of Assam is Jagdish Mukhi.

Q13. India contributed 5 million USD to the UN Palestine refugee agency and called for ensuring sustained financial support for the organisation’s work. The amount was hand over to the United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) for Palestinian Refugees. Where is the headquarters of UNRWA?
(a) Kuwait
(b) Israel
(c) Jordan
(d) Oman
(e) Lebanon

S13. Ans.(c)
Sol. The headquarter of United Nations Relief and Works Agency in Jordan.

Q14. Mastercard announced the launch of Identity Check Express, a next-generation, mobile-first authentication solution that aims to redefine the e-commerce journey for Indian consumers. Who is the present President and Chief Executive Officer of Mastercard?
(a) Nikesh Arora
(b) Rajesh Gopinathan
(c) Sunil Bharti Mittal
(d) Ashok Vemuri
(e) Ajay Banga

S14. Ans.(e)
Sol. Ajay Banga is an American business executive. He is the current president and chief executive officer of Mastercard.

Q15. Tamil Nadu’s Dindigul locks and Kandangi sarees have received Geographical Indication (GI) tags. Which of the following thermal power plant situated in Tamil Nadu?
(a) Narla Tata Rao Thermal Power Plant
(b) Anpara Thermal Power Plant
(c) Vallur Thermal Power Plant
(d) Barh Super Thermal Power Plant
(e) Tiroda Thermal Power Plant

S15. Ans.(c)
Sol. Vallur Thermal Power Station is a power plant located in Chennai, Tamil Nadu.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!