IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 25th September 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

                                   

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Q1. India’s first National Antimicrobial Resistance Hub was recently inaugurated in Kolkata. The Kolkata centre would be the hub for research on antibiotic resistance not only for the country but for the entire South Asia. Which of the following Wildlife Sanctuary situated in West bengal?
(a) Sakkarakottai Wildlife Sanctuary
(b) Chandraprabha Wildlife Sanctuary
(c) Bethuadahari Wildlife Sanctuary
(d) Kishanpur Wildlife Sanctuary
(e) Katerniaghat Wildlife Sanctuary

S1. Ans.(c)
Sol. Bethuadahari Wildlife Sanctuary is situated in the Bethuadahari town of Nadia District, West Bengal.

Q2. India has commenced a special training programme for Maldivian and Bangladeshi civil servants at Mussoorie in Uttarakhand. What is the currency of Maldives?
(a) Rial
(b) Rupiah
(c) Kyat
(d) Rufiyaa
(e) Rupee

S2. Ans.(d)
Sol. The Maldivian Rufiyaa is the currency of Maldives (Maldive Islands).

Q3. Ministry of Commerce & Industry through Export Credit Guarantee Corporation has introduced a new Export Credit Insurance Scheme called Niryat Rin Vikash Yojana NIRVIK. Who is the present Union Minister of Commerce and Industry?
(a) Harsh Vardhan
(b) Piyush Goyal
(c) Dharmendra Pradhan
(d) Mukhtar Abbas Naqvi
(e) Pralhad Joshi

S3. Ans.(b)
Sol. The present Union Minister of Commerce and Industry is Piyush Goyal.

Q4. A maiden trilateral exercise SITMEX, involving Republic of Singapore Navy (RSN), Royal Thailand Navy (RTN) and Indian Navy (IN) started at Port Blair. What is the motto of Indian Navy?
(a) Duty Unto Death
(b) Service Before Self
(c) Sam no Varunah
(d) Protection and Security
(e) Nabha Sprsham Deeptam

S4. Ans.(c)
Sol. The motto of the Indian Navy is ‘Sam no Varunah’ meaning ‘May the Lord of the Oceans be Auspicious Unto Us’.

Q5. Meghalaya-based rights activist Agnes Kharshiing, who survived an assault by the coal mafia almost a year ago, received the 11th International Hrant Dink Award. Which of the following National park is situated in Meghalaya?
(a) Gorumara National Park
(b) Dudhwa National Park
(c) Chandoli National Park
(d) Bannerghatta National Park
(e) Balphakram National Park

S5. Ans.(e)
Sol. Balpakram National Park is a national park in the south of Garo Hills in Meghalaya, India.

Q6. The 5th International Ramayan Festival organized by Indian Council for Cultural Relations (ICCR), in New Delhi. Who is the present president of Indian Council for Cultural Relations (ICCR)?
(a) Padmaja
(b) Vinay Sahasrabuddhe
(c) Shubhdarshini Tripathi
(d) Akhilesh Mishra
(e) Namrata Kumar

S6. Ans.(b)
Sol. The present president of Indian Council for Cultural Relations (ICCR) is Vinay Sahasrabuddhe.

Q7. Sri Lanka unveiled South Asia’s tallest tower, costing over $100 million, 80% of which has been funded by China under the controversial Belt and Road Initiative (BRI). Who is the present president of Sri lanka?
(a) Karu Jayasuriya
(b) Chandrika Kumaratunga
(c) Gotabhaya Rajapaksa
(d) Ranil Wickremesinghe
(e) Maithripala Sirisena

S7. Ans.(e)
Sol. The current President of Sri Lanka is Maithripala Sirisena.

Q8. Karnataka Chief Minister B S Yediyurappa announced that the Hyderabad-Karnataka region has been renamed as ‘Kalyana Karnataka’ and a separate secretariat would be established for its development. Who is the present governor of Karnataka?
(a) Arif Mohammed Khan
(b) Bandaru Dattatraya
(c) Vajubhai Vala
(d) Anusuiya Uikey
(e) Phagu Chauhan

S8. Ans.(c)
Sol. The present governor of Karnataka is Vajubhai Vala.

Q9. Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu dedicated the Dikshi Hydroelectric Project to the people of the state. The 24 Mega Watt Hydroelectric Project has been installed at Dikshi Village in West Kameng District. What is the folk dance of Arunachal Pradesh?
(a) Rangma
(b) Cheraw Dance
(c) Pasi Kongki
(d) Thang Ta
(e) Nongkrem

S9. Ans.(c)
Sol. Pasi Kongki is the folk dance of Arunachal Pradesh.

Q10. Kerala signs a memorandum of understanding (MoU) with the Maldives to strengthen cancer care in the island nation. What is the capital of Kerala?
(a) Chennai
(b) Thiruvananthapuram
(c) Bengaluru
(d) Panaji
(e) Hyderabad

S10. Ans.(b)
Sol. The capital of Kerala is Thiruvananthapuram.

Q11. Defence PSU Bharat Earth Movers Limited (BEML) and Wipro Infrastructure Engineering (WIN) have signed an MoU to work together in the areas of aerospace, industrial automation, 3-D printing, artificial intelligence and hydraulic system engineering. Where is the Headquarters of BEML?
(a) Jaipur
(b) Mumbai
(c) Gandhinagar
(d) Hyderabad
(e) Bengaluru

S11. Ans.(e)
Sol. The Headquarters of Bharat Earth Movers Limited in Bengaluru, Karnataka.

Q12. Wing Commander Anjali Singh has joined the Indian Embassy in Russia as India’s first female military diplomat to be posted in any of the Indian missions abroad. What is the capital of Russia?
(a) Volgograd
(b) Kazan
(c) Moscow
(d) St Petersburg
(e) Sochi

S12. Ans.(c)
Sol. Moscow, on the Moskva River in western Russia, is the nation’s capital.

Q13. Indian Air Force has successfully flight-tested air-to-air missile Astra off the coast of Odisha. The missile was launched from a Sukhoi Su-30 MKI combat aircraft. What is the motto of DRDO?
(a) The Work of a Nation
(b) Strength’s Origin is in Science
(c) Space technology in the Service of humankind
(d) For the Benefit of All
(e) To Inspire and achieve.

S13. Ans.(b)
Sol. The motto of Defence Research and Development Organisation (DRDO) is “Strength’s Origin is in Science”.

Q14. Moti Bagh, a documentary film based on the struggle of a farmer in a remote Uttarakhand village, has been nominated for the Oscars. Who is the present Governor of Uttarakhand?
(a) Banwari Lal Joshi
(b) Margaret Alva
(c) Baby Rani Maurya
(d) Krishan Kant Paul
(e) Aziz Qureshi

S14. Ans.(c)
Sol. The present Governor of Uttarakhand is Baby Rani Maurya.

Q15. American breast cancer survivor Sarah Thomas became the first person to swim across the English Channel four times non-stop in a 54-hour feat of endurance. Which of the following connects the South America to North America?
(a) Atlantic Ocean
(b) Equator
(c) Pacific Ocean
(d) Isthmus of Panama
(e) Island of Tierra del Fuego

S15. Ans.(d)
Sol. Isthmus of Panama connects the South America to North America.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!