IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 26th September 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

Q1. The 5th International Ramayan Festival organized by Indian Council for Cultural Relations (ICCR), in New Delhi. Which of the following year Indian Council for Cultural Relations (ICCR) established?
(a) 1945
(b) 1947
(c) 1950
(d) 1952
(e) 1957

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW

S1. Ans.(c)
Sol. The Indian Council for Cultural Relations (ICCR) was founded in 1950 by Maulana Abul Kalam Azad, independent India’s first Education Minister.

Q2. Union Minister of State for Power and Jammu and Kashmir Governor Satya Pal Malik have jointly inaugurated 15 power projects. Who is the present Union Minister of State for Power?
(a) Jitendra Singh
(b) Mansukh L Mandaviya
(c) Prahalad Singh Patel
(d) Raj Kumar Singh
(e) Hardeep Singh Puri

S2. Ans.(d)
Sol. The present Union Minister of State for Power is Raj Kumar Singh.

Q3. The Jal Shakti Ministry is planning to develop a National Water Museum to increase awareness among people on the conservation of the natural resource. Who is the present Union Minister of Jal Shakti?
(a) Mahendra Nath Pandey
(b) Arvind Ganpat Sawant
(c) Giriraj Singh
(d) Gajendra Singh Shekhawat
(e) Mahendra Nath Pansdey

S3. Ans.(d)
Sol. Gajendra Singh Shekhawat is an Indian politician from Rajasthan who is currently serving as Union Cabinet Minister in Ministry of Jal Shakti.

Q4. India Post expanded speed post service to six new foreign destinations in Asia, Europe and South America. Who is the chairman of Indian Postal Services Board?
(a) Sudhir Bhargava
(b) Bhagwan Lal Sahni
(c) Ram Shankar Katheria
(d) Meera Handa
(e) Ananta Narayan Nanda

S4. Ans.(e)
Sol. Ananta Narayan Nanda is the Secretary (Posts) also the Chairman of the Postal Services Board.

Q5. Asian Development Bank (ADB) President Takehiko Nakao has announced his resignation. How many members country are present in ADB?
(a) 68 countries
(b) 67 countries
(c) 66 countries
(d) 65 countries
(e) 64 countries

S5. Ans.(a)
Sol. ADB has 68 members 49 members from the Asian and Pacific Region, 19 members from Other Regions.

Q6. The Supreme Court vacancies had increased its judicial strength from 31 to 34 following the enactment of the Supreme Court (Number of Judges) Bill of 2019. Which of the following year Supreme Court founded?
(a) 24th January 1950
(b) 25th January 1950
(c) 26th January 1950
(d) 28th January 1950
(e) 30th January 1950

S6. Ans.(c)
Sol. Supreme Court of India came into existence on 26th January, 1950 and is located on Tilak Marg, New Delhi.

Q7. The International Migrant Stock 2019 was released by the Population Division of the UN Department of Economic and Social Affairs (DESA). Who is the present UN Under Secretary General for Department of Economic and Social Affairs?
(a) Anastasia J Gage
(b) Liu Zhenmin
(c) Giancarlo Corsetti
(d) Cristina Duarte
(e) Marcel Fratzscher

S7. Ans.(b)
Sol. The present Secretary General for Department of Economic and Social Affairs in United Nation is Liu Zhenmin.

Q8. Defence Minister Rajnath Singh becomes the first defence minister to fly in the indigenously-built light combat aircraft (LCA) Tejas. He flew in the Tejas fighter aircraft from the HAL airport in Bengaluru. Where is the Headquarters of Hindustan Aeronautics Limited(HAL)?
(a) Chennai
(b) Pune
(c) Kolkata
(d) Bengaluru
(e) Mumbai

S8. Ans.(d)
Sol. Hindustan Aeronautics Limited is an Indian state-owned aerospace and defence company headquartered in Bangalore, India.

Q9. Union Minister of State for Finance and Corporate Affairs Anurag Thakur announced that a cricket and sports academy will be set up in Leh, Ladakh. Who is the president of BCCI?
(a) Shivlal Yadav
(b) Sunil Gavaskar
(c) Jagmohan Dalmiya
(d) Shashank Manohar
(e) C K Khanna

S9. Ans.(e)
Sol. The President of the Board of Control for Cricket in India is C.K. Khanna.

Q10. Vinesh Phogat won the bronze medal at the Wrestling World Championships held Kazakhstan. What is the capital of Kazakhstan?
(a) Ankara
(b) Nur-Sultan
(c) Kabul
(d) Tashkent
(e) Bishkek

S10. Ans.(b)
Sol. The Present capital of Kazakhstan is Nur-Sultan.

Q11. A smiling panda and a walking Chinese lantern will be the mascots for the 2022 Winter Olympics and Paralympics in Beijing, China. Who is the present President of International Olympic Committee (IOC)?
(a) Avery Brundage
(b) Lord Killanin
(c) Thomas Bach
(d) Jacques Count Rogge
(e) Juan Antonio Samaranch

S11. Ans.(c)
Sol. Thomas Bach, is a German lawyer and former Olympic fencer. Bach is the ninth and current President of the International Olympic Committee.

Q12. The country’s first central police university will be set up by the Union home ministry off the Yamuna Expressway in Greater Noida. Who is the present Chief Minister of Uttar Pradesh?
(a) Bhupesh Baghel
(b) Nitish Kumar
(c) Yogi Adityanath
(d) Vijay Rupani
(e) Manohar Lal Khattar

S12. Ans.(c)
Sol. Yogi Adityanath is a 22nd and current Chief Minister of Uttar Pradesh, in office since 19 March 2017.

Q13. The Digital Communication Commission, the highest decision making body in the Department of Telecom has approved multiple projects worth over Rs 8,500 crore. Who is the present Minister of Communications and Minister of Electronics and Information Technology?
(a) Ravi Shankar Prasad
(b) Narendra Singh Tomar
(c) Thaawar Chand Gehlot
(d) Subrahmanyam Jaishankar
(e) Arjun Munda

S13. Ans.(a)
Sol. The present Minister of Communications and Minister of Electronics and Information Technology is Ravi Shankar Prasad.

Q14. The central Government has appointed Vice Chief of the Indian Air Force (IAF) Air Marshal RKS Bhadauria as the next Chief of Air Staff (CAS). He will take over on 30th September. Which of the following year Indian Air Force established?
(a) 15th October 1932
(b) 14th October 1932
(c) 13th October 1932
(d) 10th October 1932
(e) 08th October 1932

S14. Ans.(e)
Sol. The Indian Air Force was officially established on 8 October 1932. Its first ac flight came into being on 01 Apr 1933.

Q15. Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) has partnered with Ola, a mobility platform, to extend the welfare to its drivers. Who is the Co-Founder and CEO of Ola?
(a) Manish Kalra
(b) Bhavish Aggarwal
(c) Dara Khosrowshahi
(d) Kunal Bahl
(e) Kalyan Krishnamurthy

S15. Ans.(b)
Sol. Bhavish Aggarwal is an Indian entrepreneur and co-founder of Ola Cabs.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!