IBPS RRB Mains Computer Quiz: 21st September

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years. We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 21st September 2019 covers Topic Miscellaneous.

                             

Q1. Which of the following use by a user to access a mainframe or supercomputer?
(a) handheld
(b) node
(c) desktop
(d) terminal
(e) None of these

S1.Ans.(d)
Sol. A computer terminal is an electronic or electromechanical hardware device that is used for entering data into, and displaying data from, a computer or a computing system.

Q2.ISDN stands for_________.
(a) Integrated Services Digital Network
(b) Integrated Services Data Network
(c) Integrated Security Digital Network
(d) Integrated Security Data Network
(e) None of these

S2.Ans.(a)
Sol. ISDN stands for Integrated Services Digital Network.

Q3.__________ is also known as inkless printer.
(a) Thermal printer
(b) Inkjet printer
(c) OCR
(d) Dot Matrix printer
(e) None of these

S3.Ans. (a)
Sol. Thermal printers are inkless

Q4.Which of the following communication modes provides bidirectional data transmission?
(a) Simplex
(b) Half Duplex
(c) Full Duplex
(d)Both (b) and (c)
(e)None of these

S4.Ans.(d)
Sol. Simplex is unidirectional while half duplex and full duplex communication modes are bidirectional. Difference between half duplex and full duplex is that the transmission of data is done one at a time in half duplex while simultaneous data transmission takes place in full duplex communication.

Q5.Which of the following heading elements displays text with the same size as the normal text written in an HTML document?
(a) <H1>
(b) <H2>
(c) <H3>
(d)<H4>
(e)<H5>

S5.Ans.(d)
Sol. The text written within the H4 element has the same size as the normal plain text, whereas the text written within the H1, H2 and H3 elements are larger than the normal text. Text written within the H5 and H6 elements has smaller size than the normal text.

Q6.Which of the following is a translator program used for assembly language?
(a) Complier
(b) Interpreter
(c) Translation
(d) Translator
(e) Assembler

S6.Ans.(e)
Sol. Assembler translates a program written in an assembly language into machine language.

Q7.What are programs such as Microsoft Edge that serve as navigable windows into the Web called as?
(a) Hypertext
(b) Web browsers
(c) Internet
(d) Networks
(e) Windows Navigator

S7.Ans.(b)
Sol. Microsoft Edge is a web browser developed by Microsoft and included in Windows 10, Windows 10 Mobile.

Q8.Which of the following network devices is used to connect networks using different protocols?
(a) Hub
(b) Switch
(c) Router
(d)Gateway
(e)Repeater

S8.Ans.(d)
Sol. Gateway connects more than one network that uses different protocols.

Q9.C++, Java and PHP are _______ programming languages.
(a) Procedure-oriented
(b) Object oriented
(c) Font oriented
(d) Visual Basic
(e) None of these

S9.Ans. (b)
Sol. C++, Java and PHP are object oriented programming languages.

Q10.When a logic bomb is activated by a time-related event, it is known as a ________.
(a) Time-related bomb sequence
(b) Virus
(c) Time bomb
(d) Trojan horse
(e) All of the above

S10.Ans. (c)
Sol. When a logic bomb is activated by a time-related event, it is known as a Time bomb. In computer software, a time bomb is part of a computer program that has been written so that it will start or stop functioning after a predetermined date or time is reached.

 Check out Computer Knowledge Videos Here

You may also like to Read: