IBPS RRB PO/Clerk Mains Current Affairs Quiz: 22nd September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs

The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention. You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. So to help you out in the finals, here is the 22nd September 2019 Quiz on the current affairs of the previous day.

Q1. Name the Indian wrestler who defeated Tulga Tumur Ochir of Mongolia to won the bronze medal in the 65 kg weight category at the Wrestling World Championships held in Nur-Sultan, Kazakhstan.
(a) Sunil Dutt
(b) Yogeshwar Dutt
(c) Pawan Kumar
(d) Sushil Kumar
(e) Bajrang Punia

About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims etc. 

Additionally you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

MPN: BA-E-LC-3935

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
5499 458/month
BUY NOW

S1. Ans.(e)
Sol. Bajrang Punia won a bronze medal at the 2019 World Wrestling Championships in Nur-Sultan, Kazakhstan. He defeated Mongolia’s Tulga Tumur Ochir 8-7 to clinch the medal in the 65 kg weight category.

Q2. On which day International Day of Peace is observed around the world to strengthening the ideals of peace, both within and among all nations and peoples?
(a) 15 September
(b) 16 September
(c) 21 September
(d) 23 September
(e) 26 September

S2. Ans.(c)
Sol. International Day of Peace is observed around the world on 21 September. The General Assembly has declared this as a day devoted to strengthening the ideals of peace, both within and among all nations and peoples.

Q3. Nasscom’s Data Security Council of India (DSCI) collaborated with the electronics and IT ministry (MeitY) and _____________ to launch a nationwide awareness campaign ‘Digital Payment Abhiyan’.
(a) Wipro
(b) IBM
(c) Apple
(d) Google
(e) Microsoft

S3. Ans.(d)
Sol. Nasscom’s Data Security Council of India (DSCI) collaborated with the electronics and IT ministry (MeitY) and Google India to launch a nationwide awareness campaign ‘Digital Payment Abhiyan’.

Q4. The 16th Session of the Joint Economic Commission (JEC) between India and Belgium Luxembourg Economic Union (BLEU) was held in ____________ .
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Pune
(e) Bengaluru

S4. Ans.(b)
Sol. The 16th Session of the Joint Economic Commission (JEC) between India and Belgium Luxembourg Economic Union (BLEU) was held in New Delhi.

Q5. In Which State National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) plans to set up a 5-gigawatt solar park, which would be the biggest solar park in India?
(a) Haryana
(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Madhya Pradesh
(e) Gujarat

S5. Ans.(e)
Sol. National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) plans to set up a 5-gigawatt solar park in the western state of Gujarat.

Q6. Who among the following has received the Best Film award in the 20th Edition of IIFA Awards 2019?
(a) Sonu Ke Titu Ki Sweety
(b) Andhadhun
(c) Padmaavat
(d) Raazi
(e) Kedarnath

S6. Ans.(d)
Sol. Raazi movie has received the Best Film award in the 20th Edition of IIFA Awards 2019.

Q7. IDBI Bank’s Board of Directors has approved the appointment of _______________ as Deputy Managing Director (DMD) for a period of 3 years.
(a) Sudhir Shyam
(b) Meera Swarup
(c) Rakesh Sharma
(d) M R Kumar
(e) Samuel Joseph Jebaraj

S7. Ans.(e)
Sol. IDBI Bank’s Board of Directors has approved the appointment of Samuel Joseph Jebaraj as Deputy Managing Director (DMD) for a period of 3 years.

Q8. Name the state who recently launched “Champions Campaign” to fight dengue and urged citizens to become ‘champions’ and encourage 10 friends to check their homes for mosquito larvae.
(a) Punjab
(b) Odisha
(c) Delhi
(d) Maharashtra
(e) West Bengal

S8. Ans.(c)
Sol. Chief Minister of Delhi Arvind Kejriwal launched “Champions Campaign” to fight dengue and urged citizens to become ‘champions’ and encourage 10 friends to check their homes for mosquito larvae.

Q9. Who among the following has received the Best Actor in a leading role (Male) in the 20th Edition of IIFA Awards 2019?
(a) Ayushmann Khurrana
(b) Ranveer Singh
(c) Vicky Kaushal
(d) Ishaan Khatter
(e) Ranbir Kapoor

S9. Ans.(b)
Sol. Ranveer Singh has received the Best Actor in a leading role (Male) for Padmaavat movie in the 20th Edition of IIFA Awards 2019.

Q10. Name the famous bollywood horror film producer who recently passed away.
(a) Yash Chopra
(b) Shyam Ramsay
(c) Bimal Roy
(d) Satyajit Ray
(e) Mehboob Khan

S10. Ans.(b)
Sol. Bollywood’s famous horror film producer Shyam Ramsay passed away. He helmed horror movies like Andhera, Saboot, Purana Mandir, Purani Haveli.

Q11. Who among the following has honoured the Lifetime Achievement Award in the 20th Edition of IIFA Awards 2019?
(a) Jagdeep Jaffery
(b) Vadivelu
(c) Senthil
(d) Keshto Mukherjee
(e) Venu Madhav

S11. Ans.(a)
Sol. Jagdeep Jaffery has honoured the Lifetime Achievement Award in the 20th Edition of IIFA Awards 2019.

Q12. The former Rangers and Netherlands football player ____________ passed away recently at the age of 43.
(a) Kelvin Maynard
(b) Johan Cruyff
(c) Law Adam
(d) Fernando Ricksen
(e) Erik Jongbloed

S12. Ans.(d)
Sol. The former Rangers and Netherlands football player Fernando Ricksen passed away at the age of 43.

Q13. Who among the following has received the Best Director award in the 20th Edition of IIFA Awards 2019?
(a) Vishal Bhardwaj
(b) Rajkumar Hirani
(c) Sriram Raghavan
(d) Sanjay Leela Bhansali
(e) Rakeysh Omprakash Mehra

S13. Ans.(c)
Sol. Sriram Raghavan has received the best director award for Andhadhun in the 20th Edition of IIFA Awards 2019.

Q14. A new book titled _______________ written by award-winning author Paro Anand released. It marks the 150th anniversary of Mahatma Gandhi.
(a) Gandhi: An autobiography
(b) The Mind of Mahatma Gandhi
(c) India After Gandhi
(d) Being Gandhi
(e) India Of My Dreams

S14. Ans.(d)
Sol. A new book titled “Being Gandhi” written by award-winning author Paro Anand released. It marks the 150th anniversary of Mahatma Gandhi.

Q15. Who among the following has received the Best Actor in a leading role (Female) in the 20th Edition of IIFA Awards 2019?
(a) Alia Bhatt
(b) Aditi Rao Hydari
(c) Sara Ali Khan
(d) Deepika Padukone
(e) Priyanka Chopra

S15. Ans.(a)
Sol. Alia Bhatt has received the Best Actor in a leading role (Female) for Raazi movie in the 20th Edition of IIFA Awards 2019.

Appearing For IBPS PO 2019? Fill this form to get free study material!

Study Daily Current Affairs on Adda247 YouTube Channel, check the video below

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk!!