IBPS RRB PO/Clerk Main Banking Awareness Quiz: 10th September 2019

Dear Aspirants,

banking-awareness-quiz-for-ibps-rrb-main

IBPS RRB PO/Clerk Main Banking Awareness Quiz

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


Q1. In India, Mutual Funds are regulated by-?

(a) Securities and Exchange Board of India

(b) Reserve Bank of India

(c) State Bank of India

(d) Small Industrial Development Bank of India

(e) None of the given options is true

S1. Ans.(a)

Sol. Mutual funds in India are regulated by the Securities and Exchange Board of India (SEBI).

Q2. KYC Compliance is done to-

(a) Identify a person

(b) To know the address of a person

(c) To ensure the genuineness the person’s identity as mentioned in the application and to verify the correctness of address

(d) Concern state government

(e) None of the given options is true

S2. Ans.(c)

Sol. The objective of KYC guidelines is to prevent banks from being used, intentionally or unintentionally, by criminal elements for money laundering activities. Related procedures also enable banks to better understand their customers and their financial dealings.

Q3. What is the full form of MICR?

(a) Magnetic Ink Character Recognition

(b) Maximum Individual Cancer Risk

(c) Michigan Incident Crime Reporting

(d) Magnetic Ink Check Reader

(e) None of the given options is true

S3. Ans.(a)

Sol. Magnetic ink character recognition (MICR) is the information that appears at the bottom of a check. This includes the bank’s routing number, the customer’s account number, and the check number.

Q4. Open Money Market is a place for selling and buying of a financial instrument by _______.

(a) All financial institutions

(b) Only by Commercial Banks

(c) Only by Common Banks

(d) Indian Government

(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)

Sol. Money market basically refers to a section of the financial market where financial instruments with high liquidity and short-term maturities are traded. Money market has become a component of the financial market for buying and selling of securities of short-term maturities, of one year or less, such as treasury bills and commercial papers. Over-the-counter trading is done in the money market and it is a wholesale process. It is used by the participants as a way of borrowing and lending for the short term.

Q5. Which of the following is the first commercial bank to launch mutual fund?

(a) State Bank of India

(b) Canara Bank

(c) Punjab National Bank

(d) Bank of India

(e) Bank of Baroda

S5. Ans.(a)

Sol. State Bank of India was the first to launch mutual fund.

Q6. Who can invest in a commercial paper?

(a) Individuals

(b) Banking Companies

(c) Corporate bodies registered or incorporated in India and unincorporated bodies, Non- Resident Indians (NRIs) and Foreign Institutional Investors (FIIs)

(d) All of the above

(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)

Sol. All residents, and non-residents permitted to invest in CPs under Foreign Exchange Management Act (FEMA), 1999 are eligible to invest in CPs; however, no person can invest in CPs issued by related parties either in the primary or secondary market. Investment by regulated financial sector entities will be subject to such conditions as the concerned regulator may impose.

Q7. The committee on Banking Regulations and Supervisory Practices which released the agreed frame work on international convergence of capital measures and capital standards in July 1988 is popularly known as _______.

(a) Vaz Committee

(b) Cooks Committee

(c) Basel Committee

(d) Rao Committee

(e) None of the given options is true

S7. Ans.(c)

Sol. The document has been incorporated in the comprehensive version of International Convergence of Capital Measurement and Capital Standards: A Revised Framework, including the elements of the 1988 Accord that were not revised during the Basel II process, the 1996 Amendment to the Capital Accord to Incorporate Market Risks, and the 2005 paper on The Application of Basel II to Trading Activities and the Treatment of Double Default Effects.

Q8. In present, Reverse Repo rate is the rate at which RBI Pays interest to Commercial Banks and it is linked to Repo Rate and the rate is-?

(a) 1% above Repo Rate

(b) 0.25% below Repo Rate

(c) Same as Repo Rate

(d) 1% below Repo Rate

(e) 0.25% above Repo Rate

S8. Ans.(b)

Sol. Policy Repo Rate: 5.40% and Reverse Repo Rate: 5.15%.

Q9. Which is the first Indian Private Sector Bank set up a branch in China?

(a) ICICI Bank
(b) Syndicate Bank
(c) Axis Bank
(d) HDFC Bank
(e) State Bank of India

S9. Ans.(c)

Sol. Axis Bank, the First Indian Private Sector Bank to Set up a Branch in China.

Q10. Which of the following rates is not decided by the RBI?

(a) Bank Rate

(b) Repo Rate

(c) Reverse Repo Rate

(d) Prime Lending Rate

(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)

Sol. Historically, prime lending rate is the interest rate at which banks lend to its most credit worthy customers. But, over the course of history, banks have come to lend to customers at interest rates below and above the prime lending rate. Prime lending rate of banks do not vary widely.

Q11. Which of the following is NOT a function of the Reserve Bank of India?

(a) Fiscal Policy Functions

(b) Exchange Control Functions

(c) Issuance, Exchange and destruction of currency notes

(d) Monetary Authority Functions

(e) Supervisory and Control Functions

S11. Ans.(a)

Sol. Fiscal policy is the means by which a government adjusts its spending levels and tax rates to monitor and influence a nation’s economy. It is the sister strategy to monetary policy through which a central bank influences a nation’s money supply.

Q12. With a view to facilitate payment of the balance in the deposit account to the person named by the depositor without any hassles in the event of the death of the account holder, the following facility was introduced for bank accounts in our country-

(a) Will

(b) Registration

(c) Nomination

(d) Indemnity

(e) Guarantee

S12. Ans.(c)

Sol. Banks ask their account holders to make nominations which mean that they should nominate persons to whom the money lying in their accounts should go in the event of their death. Nomination can be made in account opening form itself or on a separate form indicating the name and address of the nominee.

Q13. Banks in our country normally publicize that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of________.

(a) Minors

(b) Married women

(c) Senior citizens

(d) Govt. employees

(e) Rural residents

S13. Ans.(c)

Sol. Banks in our country normally publicize that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of senior citizens.

Q14. On which one of the following issues IMF has supported the monetary policy of India?

(a) Introduction of GST.

(b) The stimulus for the agriculture sector

(c) Concessions for foreign investment

(d) Tightening of monetary policy

(e) None of the given options is true

S14. Ans.(d)

Sol. The International Monetary Fund (IMF) has stated the tightening of monetary policy by India is an ‘appropriate’ step, as the country is faced with high inflation and needs to consolidate the fiscal measures initiated during the slowdown.

Q15. In the term STRIPS, the first “S‟ denotes-?

(a) Single

(b) Small

(c) Special

(d) Savings

(e) Separate

S15. Ans.(e)

Sol. STRIPS (Separate Trading of Registered Interest and Principal of Securities) are debt securities that are created through the process of coupon stripping. They are essentially traditional Treasury bonds, except that the bond’s principal (its corpus) has been separated–stripped–from its interest (its coupon).

Check the Banking Awareness Video for IBPS RRB PO and Clerk: 

You may also like to Read: