IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 3rd October 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

                               

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1. The President of India Ramnath Kovind unveiled the first Indigenous High-Temperature Fuel Cell System. This system is developed by Council of Scientific and Industrial Research (CSIR). Where is the headquarters of CSIR?
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Kolkata
(e) Bengaluru

S1. Ans.(b)
Sol. The headquarters of Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) in New Delhi.

Q2. Punjabi National Bank MetLife India Insurance Co. Ltd. has tied-up with Religare Health Insurance to offer a product which covers health, death and illness. In which of the following year Punjabi National Bank is established?
(a) 1898
(b) 1897
(c) 1896
(d) 1895
(e) 1894

S2. Ans.(e)
Sol. Punjabi National Bank established in 1894 by Dyal Singh Majithia and Lala Lajpat Rai.

Q3. Defence Research & Development Organisation (DRDO), Ministry of Defence and Central University of Jammu (CUJ) have entered into a Memorandum of Understanding (MoU) for the establishment of Kalam Centre for Science and Technology (KCST) at the university. Who is the present Union Minister of Defence?
(a) Raj Nath Singh
(b) Amit Shah
(c) Nitin Jairam Gadkari
(d) DV Sadananda Gowda
(e) Nirmala Sitharaman

S3. Ans.(a)
Sol. Raj Nath Singh is the present Minister of Defence.

Q4. Air Marshal HS Arora has been appointed as the Vice Chief of Indian Air Force. He will succeed Air Marshal RKS Bhadauria who will take over as the Chief of Air Staff. In which year Indian Air Force formed?
(a) 1930
(b) 1931
(c) 1932
(d) 1933
(e) 1934

S4. Ans.(c)
Sol. Indian Air Force formed in 08th October 1932.

Q5. Airport Council International has recognised Cochin International Airport Limited as the best airport in terms of services offered to passengers. Which of the following National Park is situated in Kerala?
(a) Bannerghatta National Park
(b) Bandipur National Park
(c) Anshi National Park
(d) Mathikettan Shola National Park
(e) Nagarhole National Park

S5. Ans.(d)
Sol. Mathikettan Shola National Park in Poopara village of Udumbanchola taluk in Idukki district of Kerala.

Q6. IT major Infosys has received the United Nations Global Climate Action Award in the ‘Climate Neutral Now’ category. Who is the present Chief Executive Officer and Managing Director of Infosys?
(a) DN Prahlad
(b) Salil Parekh
(c) UB Pravin Rao
(d) Kiran Mazumdar Shaw
(e) Roopa Kudva

S6. Ans.(b)
Sol. Salil Parekh is the present Chief Executive Officer and Managing Director of Infosys.

Q7. Rupa Gurunath was appointed as the first woman president of Tamil Nadu Cricket Association (TNCA) at the 87th Annual General Meeting of TNCA in Chennai, TamilNadu. Which of the following Wildlife Sanctuary is situated in Tamil Nadu?
(a) Hastinapur Wildlife Sanctuary
(b) Katerniaghat Wildlife Sanctuary
(c) Tal Chhapper Wildlife Sanctuary
(d) Todgarh Raoli Wildlife Sanctuary
(e) Kalakad Wildlife Sanctuary

S7. Ans.(e)
Sol. Kalakkad Mundanthurai Tiger Reserve (KMTR), located in the Southern Western Ghats in Tirunelveli District and Kanyakumari District in the South Indian state of Tamil Nadu.

Q8. The International Astronomical Union (IAU) has named an asteroid after Indian classical singer Pandit Jasraj. Where is the headquaters of IAU?
(a) London, UK
(b) Vienna, Austria
(c) Geneva, Switzerland
(d) Paris, France
(e) Brussels, Belgium

S8. Ans.(d)
Sol. The headquaters of International Astronomical Union in Paris, France.

Q9. Suresh Chitturi, Vice Chairman and Managing Director of India’s leading poultry firm Srinivasa Farms, has been appointed as chairman of the International Egg Commission(IEC) for the next two years. In which of the following year International Egg Commission(IEC) formed?
(a) 1968
(b) 1967
(c) 1966
(d) 1965
(e) 1964

S9. Ans.(e)
Sol. The International Egg Commission(IEC) was founded in 1964.

Q10. Joint Military Exercise KAZIND-2019 between India and Kazakhstan will be conducted at Pithoragarh, Uttarakhand. What is the capital of Kazakhstan?
(a) Tashkent
(b) Kyiv
(c) Nur-Sultan
(d) Ramallah
(e) Kabul

S10. Ans.(c)
Sol. Nur-Sultan is the present capital of Kazakhstan.

Q11. The World Sindhi Congress (WSC) hosted a 31st international conference on Sindh in London. Who is the present Chairman of World Sindhi Congress?
(a) Imran Baloch
(b) Rubina Shaikh
(c) Hajan Kalhoro
(d) Farhan Kaghzi
(e) Lakhu Luhana

S11. Ans.(b)
Sol. Rubina Shaikh is the present Chairman of World Sindhi Congress.

Q12. 7th World Hindu Economic Forum (WHEF) 2019 held in Mumbai, Maharashtra. Which of the following thermal power station situated in Maharashtra?
(a) Kudankulam Nuclear Power Station
(b) Vallur Thermal Power Station
(c) Kothagudem Thermal Power Station
(d) Tiroda Thermal Power Station
(e) Suratgarh Super Thermal Power Station

S12. Ans.(d)
Sol. Tiroda Thermal Power Station is situated in Maharashtra.

Q13. Aryna Sabalenka has won the WTA Wuhan Open held in Wuhan, China. Aryna Sabalenka belongs to which of the following countries?
(a) Argentina
(b) Spain
(c) Switzerland
(d) USA
(e) Belarus

S13. Ans.(e)
Sol. Aryna Siarhiejeuna Sabalenka is a professional tennis player from Belarus.

Q14. Indian tennis player Sumit Nagal has won the men’s singles title at the ATP Challenger Tournament held in Argentina. What is the capital of Argentina?
(a) Sucre
(b) Buenos Aires
(c) Montevideo
(d) Santiago
(e) Brasilia

S14. Ans.(b)
Sol. Buenos Aires is the capital and largest city of Argentina.

Q15. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) observes International Day for Universal Access to Information (IDUAI) on 28 September every year. Who is the present president of UNESCO?
(a) Michael Abiola Omolewa
(b) Musa Bin Jaafar Bin Hassan
(c) Audrey Azoulay
(d) George N. Anastassopoulos
(e) Ahmad Jalali

S15. Ans.(c)
Sol. Audrey Azoulay is the present president of UNESCO.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!