IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 11th of September 2019

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains

IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 11th September 2019. This quiz is based on two topics-Cloze Test (word replacement) and Word Rearrangement.


Directions (1-8): In the following passage, certain words which may be either contextually or grammatically incorrect have been highlighted and numbered. For each highlighted word four alternatives are provided that could replace the highlighted word to make the given sentence both grammatically and contextually correct. Option corresponding that word will be your answer. If none of the given words could replace the highlighted word then choose option (e), i.e. ‘None of these’ as your answer.

Despite the Russia-India-China triangle reconciling on a shared vision and responsibility for the future of Eurasia, watchfulness notwithstanding (1) behind the curtains. As the U.S.-China trade war is tending to get out of hand and China may frontier (2)its outreach throughout the continent to toss American presence, the strategic triangle might soon face increased pressure that could challenge the existing balance of power.
Though Russia and India benefit from the current status quo in interactions, enhanced exchange, and assail (3) coordination, neither country is interested in becoming hostage to China’s galloping regional ambitions. New Delhi is specifically concerned about Moscow growing more dependent on Beijing, while the Kremlin wants to avoid possible probationary (4)in China-Indian relations.
Such beliefs act as powerful catalyzers (5) to boost more fruitful cooperation between the two nations on a number of areas. In 2017, the humiliate (6)economic turnout grew by almost 22% and by more than 17% last year; trade is projected to touch $30 billion by 2025. Despite Russia’s well-known trade model that is often marked by cower (7), exporting raw materials and importing value-added products, this does not seem to be the case with India any longer.
A few years ago, Russia’s oil giant, Rosneft, invested $12.9 billion in India’s second-largest private oil refiner, Essar Oil, marking one of the biggest foreign investments in years. Russia is also studying the contrived (8) of the Nagpur-Secunderabad High-Speed Rail and the construction of major energy and transportation projects.

Q1. 
(a) Resurfaces
(b) Regards
(c) Restrictions
(d) Registrations
(e) None of these

S1. Ans. (a)
Sol.  The correct word to replace the highlighted word in (1) is “resurfaces”. Thus the sentence becomes grammatically and contextually correct, “Despite the Russia-India-China triangle reconciling on a shared vision and responsibility for the future of Eurasia, watchfulness resurfaces behind the curtains.”

Q2. 
(a) Discourages
(b) Invigorate
(c) Dispersed
(d) Retardation
(e) None of these

S2. Ans. (b)
Sol. The correct word to replace the highlighted word in (2) is “invigorate”. The sentence thus formed is, “As the U.S.-China trade war is tending to get out of hand and China may invigorate its outreach throughout the continent to toss American presence, the strategic triangle might soon face increased pressure that could challenge the existing balance of power.”

Q3. 
(a) Generalistic
(b) Nucleus
(c) Geopolitical
(d) Gesticulation
(e) None of these

S3. Ans. (c)
Sol. The correct word to replace the highlighted word in (3) is “geopolitical”. The sentence thus formed is, “Though Russia and India benefit from the current status quo in interactions, enhanced exchange, and geopolitical coordination, neither country is interested in becoming hostage to China’s endow regional ambitions.”

Q4.
(a) Apparence
(b) Constitute
(c) Prevented
(d) Rifts
(e) None of these

S4. Ans. (d) 
Sol. The correct word to replace the highlighted word in (4) is “rifts”. The sentence thus formed is, “New Delhi is specifically concerned about Moscow growing more dependent on Beijing, while the Kremlin wants to avoid possible rifts in China-Indian relations.”

Q5. 
(a) Render
(b) Frivolous
(c) Inspire
(d) Compel
(e) None of these

S5. Ans. (e)
Sol. The highlighted word in (5) is correctly placed giving the sentence contextual meaning and grammatical correctness as well. Hence, no word is needed to replace the same.

Q6. 
(a) Bilateral
(b) Cylindrical
(c) Disparated
(d) Optional
(e) None of these

S6. Ans. (a)
Sol. The highlighted word in (6) will be replaced by “bilateral”. The sentence thus formed is, “In 2017, the bilateral economic turnout grew by almost 22% and by more than 17% last year; trade is projected to touch $30 billion by 2025.”

Q7.
(a) Assert
(b) Asymmetry
(c) Despair
(d) Manifest
(e) None of these

S7. Ans. (b)
Sol. The highlighted word in (7) will be replaced by “asymmetry”. The sentence thus formed is, “Despite Russia’s well-known trade model that is often marked by asymmetry exporting raw materials and importing value-added products, this does not seem to be the case with India any longer.”

Q8. 
(a) Persist
(b) Contempt
(c) Feasibility
(d) Sanctioned
(e) None of these

S8. Ans. (c)
Sol. The highlighted word in (8) will be replaced by “feasibility”. The sentence thus formed is, “ Russia is also studying the feasibility of the Nagpur-Secunderabad High-Speed Rail and the construction of major energy and transportation projects.”

Directions (9-15): Given below the sentences each of which has been divided into four parts Each of the questions is then followed by the five options which give the sequence of the rearranged parts. You must choose the option which gives the correct sequence of the parts. If the sentence is already arranged in the correct sequence or the correct sequence doesn’t match with any of the given sequence, mark option (e).i.e. ” No arrangement required ” as your answer.

Q9. political approaches of the U.S. President (A)/ the Iran crisis and the debate (B)/it has fuelled reflects the strains(C)/ between the U.S. and Europe over the maximalist (D)/ No arrangement required (E)
(a) BCDA
(b) BDCA
(c) BADC
(d) BDAC
(e) No arrangement required

S9. Ans. (a)
Sol. The correct arrangement sequence is,”The Iran crisis and the debate it has fuelled reflects the strains between the U.S. and Europe over the maximalist political approaches of the U.S. President.”

Q10. containing public unrest and preventing social (A)/ instability inside the country is to (B) /  ask for help from France and Germany(C) /the most immediate priority for (D) /  No arrangement required (E)
(a) DBCA
(b) DABC
(c) DBAC
(d) DCAB
(e) No arrangement required

S10. Ans. (b) 
Sol. The correct rearrangement sequence is, “The most immediate priority for containing public unrest and preventing social instability inside the country is to ask for help from France and Germany.”

Q11. by adequate grants and tax handles(A)/ law to local governments backed (B)/ devolution implies that precisely (C)/defined governance functions are formally assigned by (D)/ No arrangement required
(a) CBAD
(b) CABD
(c) CDBA
(d) CADB
(e) No arrangement required

S11. Ans. (c)
Sol. The correct rearrangement sequence is, “Devolution implies that precisely defined governance functions are formally assigned by law to local governments backed by adequate grants and tax handles.”

Q12. and enjoins States to devolve (A)/the Constitution mandates that panchayats (B)/ functions and responsibilities to them (C)/ and municipalities shall be elected every five years (D)/ No arrangement required
(a) BADC
(b) BDCA
(c) BACD
(d) BDAC
(e) No arrangement required

S12. Ans. (d)
Sol. The correct rearrangement sequence is, “The Constitution mandates that panchayats and municipalities shall be elected every five years and enjoins States to devolve functions and responsibilities to them.”

Q13. a study for the Fourteenth Finance (A)/ Commission by the Centre for (B)/Policy Research shows that all (C)/ states have formally devolved powers(D)/ No arrangement required (E)
(a) CABD
(b) BDCA
(c) BACD
(d) BDAC
(e) No arrangement required

S13. Ans. (e)
Sol. The given sentence is properly arranged hence, ‘no arrangement required.

Q14. alibis for election postponement, such (A)/ the Supreme Court rejected other (B)/ as delays in determining the seat (C)/ reservation matrix, or delimiting local government boundaries (D)/ No arrangement required (E)
(a) BACD
(b) BDCA
(c)  ADCB
(d) ABDC
(e) No arrangement required

S14. Ans. (a)
Sol. The correct rearrangement sequence is, “The Supreme Court rejected other alibis for election postponement, such as delays in determining the seat reservation matrix, or delimiting local government boundaries.”

Q15. In recent years, the government and (A)/ disagreeing frequently on the (B)/ latter’s recommendations for appointments (C)/ the collegium have been (D)/ No arrangement required (E)
(a) ABDC
(b) ADBC
(c) BACD
(d) BDCA
(e) No arrangement required

S15. Ans. (b)
Sol. The correct rearrangement sequence is, “In recent years, the government and the collegium have been disagreeing frequently on the latter’s recommendations for appointments.”

You may also like to read:
All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk Main!!