IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 18th of September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 18th September 2019. This quiz is based on two topics- Cloze Test (Phrase- Based) and Error Correction. 

Directions (1-8): Read the following passage and answer the questions as directed. There are some blanks given in the passage, based on which some questions are framed, and some words are highlighted as well to help you answer some of the questions.
It may be customary for the Union Home Minister, who is also in charge of the Department of Official Language, to make a (A)_______ for greater use of Hindi in official work on the occasion of ‘Hindi Diwas’, observed every year on September 14.(B) However, Home Minister Amit Shah’s raised (1) this year have remarks (2)the speak (3)of political leaders in some States that do not hackles (4) Hindi. The possible reason for the pushback from south Indian leaders to his pitch is that he went beyond the usual general remarks on promoting Hindi, and made sweeping claims that Hindi alone could unite the country, and it was the language which should become India’s “identity” globally. (C) Embedded in his tweets as well as a speech on the occasion was a note of resentment against the continue influence of English. The Kerala Chief Minister dismissed as absurd the claim that Hindi was a unifying force, and even saw in Mr. Shah’s remarks an attempt to trigger a controversy and to divert (D)_________________ from real issues. Former Karnataka Chief Ministers Siddaramaiah and H.D. Kumaraswamy and DMK president M.K. Stalin questioned Mr. Shah’s remarks and saw in them an attempt to impose Hindi on their States. Few would disagree that imposing a language on the unwilling is hardly unifying but could turn out to be divisive. Further, national identity cannot be linked to anyone language, as it is, by definition, something that transcends linguistic and regional differences.
It is time the Centre realized that the creation of linguistic states has obviated the need for a campaign against a “foreign language” allegedly (E) _____________ a slave mentality. Regional languages have become the official languages of the States, and the continued use of English(F) __________________.
(G)While the ignore (1)of Hindi is undoubtedly a constitutional (2)command the Union government cannot development (3), the manner in which it is done should not give the impression to the States that there is creeping imposition (4)of Hindi.
(H) It was only a few months ago that the Centre defused a controversy when it got a paragraph removed from the draft New Education Policy that indicated the mandatory teaching by Hindi. The fact that the ruling Bharatiya Janata Party is seen as a ‘Hindi-Hindu’ party that encourages unbridled homogenization also works against it whenever such controversies emerge. It would be disastrous for the country’s famed diversity if the promotion of Hindi is considered a step towards a ‘one nation, one language’ kind of unity. Mr. Shah has spoken simultaneously about the increased use of the mother tongue, but detractors would only see it as an attempt to sugar-coat Hindi imposition and the sidelining of English.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1.
Which of the following word given in the options should come at the place marked as (A) in the above passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful.
(I) Everybody will have to ___________ in to save the environment.
(II) He listened to my ______________, so he must be interested.
(a) Monitor
(b) Think
(c) Pitch
(d) Promote
(e)None of these

S1. Ans. (c)
Sol. “To make a pitch” means “to make a bid to obtain a contract or other business”, try to obtain, try to acquire. It perfectly fits in the blank (A) and in the given two statements as well. Hence, option (c) is correct answer choice.

Q2.
The sentence given in (B) has four words given in bold. Amongst the given bold words which of the followings must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful?
(a) Both 1-2 and 3-4
(b) Both 1-4 and 2-3
(c) Both 2-4 and 1-3
(d) 1-3
(e) 2-4

S2. Ans. (a)
Sol. After making the replacements, the sentence thus formed is “However, Home Minister Amit Shah’s remarks this year have raised the hackles of political leaders in some states that do not speak Hindi.

Q3.
In the above passage, sentence (C) is italicized. There may or may not be error in one part of the sentence, select the part having error it in.
(a) Embedded in his tweets as well
(b) as a speech on the occasion
(c) was a note of resentment against
(d) the continue influence of English.
(e)Both (a) and (c)

S3. Ans. (d)
Sol. Here, error is in part (d). The word “continue” will be replaced by “continuing”.

Q4.
Which of the following should fill the blank given in (D) to make it contextually correct and meaningful?
(a) attention
(b) estranged
(c) envisage
(d) attempt
(e)None of the above

S4. Ans. (a)
Sol. The blank ‘D’ is suitably fit by (a) ‘attention which means “notice taken of someone or something; the regarding of someone or something as interesting or important.”
(b)Estranged – no longer close or affectionate to someone; alienated.
(c)Envisage – contemplate or conceive of as a possibility or a desirable future event.

Q5.
Which of the following word given in the options should come at the place marked as (E) in the given passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful.
(I) I started ______________ for World For All (an animal NGO) and it was a joyful experience to find out the pups got a great home.
(II) Nehru Group of Institutions (NGI) has received a grant of ₹22 lakh for ______________ entrepreneurial culture among students and faculty within the group.
(a) reliable
(b) fostering
(c) elegant
(d) convincing
(e) prompt

S5. Ans. (b)
Sol. Here option (b) “fostering” fits the best to the intended meaning of the sentence. Rest of the options are out of context.

Q6.
Which of the following phrases should fill the blank (F) to make it contextually and grammatically meaningful and correct respectively?
(a) has being in a stronger utilitarian value.
(b) been the most strong utilitarian value.
(c) has a strong utilitarian value.
(d) had been a strong utilitarian value.
(e) None of these

S6. Ans. (c)
Sol. Option (c) is suitable to fill in the blank (F) making the sentence both grammatically and contextually correct.

Q7.
The sentence given in (G) has four words given in bold. Amongst the given bold words, which of the followings must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful?
(a) 1-3
(b) 1-4
(c) 2-3
(d) 2-4
(e) 3-4

S7. Ans. (a)
Sol. Here, replacing “development” with “ignore”, the sentence thus formed is “While the development of Hindi is undoubtedly a constitutional command the Union government cannot ignore, the manner in which it is done should not give the impression to the States that there is creeping imposition of Hindi.”

Q8.
In the given passage, (H) is given in italics. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer.
(a) It was only a few months ago
(b) that the Centre defused a controversy
(c) when it got a paragraph removed from
(d) the draft New Education Policy that
(e) indicated the mandatory teaching by Hindi.

S8. Ans. (e)
Sol. Instead of “by” it will be “of”.

Directions (9-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer.
Q9. The child who (A)/ was blind with (B)/ the left eye was a (C)/ notorious child of this area (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S9. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b). We will change “with” into “in”. The correct sentence will be ‘The child who was blind in the left eye was a notorious child of this area.’

Q10. The parties are dreading (A)/ a repeat performance (B)/of their defeat in (C)/the last election again (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S10. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d). The usage of the word ‘again’ makes the statement superfluous. The correct sentence will be, ‘The parties are dreading a repeat performance of their defeat in the last election.’

Q11. Scientists are (A)/ puzzled as to (B)/why the whale had(C) /swam to the shore (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S11. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d). We will change “Swam” into “Swum”. The correct sentence will be, ‘Scientists are puzzled as to why the whale had swum to the shore.’

Q12. This flower (A)/ resembles to a lily (B)/ and may reach a(C)/ breadth of four inches (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S12. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b). We will not use “to “after resemble as it is a transitive verb. The correct sentence will be, ‘The flower resembles a lily and may reach a breadth of four inches.’

Q13. Instead of our hopes, the (A)/ weather appeared to be (B)/ deteriorating with a freshening(C)/ wind and rising sea(D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S13. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a). We will replace “Instead of” with “In spite of”. This makes the sentence grammatically and contextually correct. The correct sentence will be, ‘In spite of our hopes, the weather appeared to be deteriorating wirh a freshening wind and rising sea.’

Q14. The record company (A) /was trying to cash on (B) / her fame by releasing (C) / early teenage recordings (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S14. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b). We will insert “in” between “Cash” and “On”. The correct sentence will be, ‘The record company was trying to cash-in on her fame by releasing early teenage recordings.’

Q15. If it would not have (A)/ been for your help (B)/, my experiment(C)/would have failed (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) None of these.

S15. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a). We will change ‘would not have’ into “had not”. The correct sentence will be, ‘If it had not been for your help, my experiment would have failed.

You may also like to Read: