IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 20th of September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 20th September 2019. This quiz is based on mix topics-English Misc.

Directions (1-5): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/ completed with one of the sentences/phrases given below i.e. one of the sentences/phrases can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences.

Q1. After nearly 70 years of Independence, there was a question in the minds of the people whether the vision ____________________.
(a) of the founder, fathers has really been realized
(b) of the founding fathers had really been realized.
(c) of the founding fathers have really been realized.
(d) of the founding fathers had had really been realized
(e) None of these.

S1. Ans. (b)
Sol. The correct option choice is option (b).

Q2. _____________________________________________ claims often forces many companies to settle for the tested physical job fairs.
(a) Concern over fake resumes and exaggerated
(b) Concerned over fake resume and exaggerating
(c) Concerns on the fake resume and exaggeration
(d) Concern over faked resume and exaggerate
(e) None of these.

S2. Ans. (a)
Sol. The correct option choice is option (a).

Q3. The recommendations of the RBI’s panel _________________________ formal banking more inclusive in rural India.
(a) to reviewing agricultural credit aims at making
(b) to review agricultural crediting aimed in making
(c) to review agricultural credit are aimed at making
(d) reviewing agricultural credit aims for making
(e) None of these.

S3. Ans. (c)
Sol. The correct option choice is option (c).

Q4. _______________________ 31st Olympic Games will be held in Brazil.
(a) It have been announced ….
(b) The announcement has been the…
(c) It has been announced that the…
(d) Being the announcement that the…
(e) None of these.

S4. Ans. (c)
Sol. The correct option choice is option (c).

Q5. The agency ____________________ particularly strong among large private sector banks.
(a) observes that personal loan growth in being
(b) observing that personal growth in loans has
(c) observes personal loan growth has been
(d) observed that personal loan growth has been
(e) None of these.

S5. Ans. (d)
Sol. The correct option choice is option (d).

Directions (6-10): In each question below, a word is given followed by four pairs. Choose the pair which states either the synonyms or the antonyms or a synonym and an antonym of the given word. If none of the four pairs are correct then choose “None of these” as your answer choice.
Q6. ELEVATE
(a) Dignify, Decline
(b) Oust, Accept
(c) Enlighten, Confuse
(d) Equivocate, Distort
(e) None of these.

S6. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).
Dignify-Synonym
Decline-Antonym

Q7. ECSTACY
(a) Response, Action
(b) Delight, Rapture
(c) Equivocate, Illustrate
(d) Expression, Fluency
(e) None of these.

S7. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).
Delight-Synonym
Rapture-Synonym

Q8. FRUGALITY
(a) Economical, Prodigality
(b) Petty, Significant
(c) Suffrage, Right
(d) Weak, Brittle
(e) None of these.

S8. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).
Economical-Synonym
Prodigality-Antonym

Q9. FIDELITY
(a) Untamed, Gentle
(b) Vigour, Tiredness
(c) Flimsy, Durable
(d) Loyalty, Trustworthiness
(e) None of these.

S9. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d). Both the words are the synonyms of FIDELITY.

Q10. FEEBLE
(a) Weak, Strong
(b) Reality, Actuality
(c) Ordinary, Common
(d) Stubborn, Generous
(e) None of these.

S10. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).
Weak –Synonym; Strong-Antonym

Directions (11-15): In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that should replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. If the sentence is correct as it is then select option (e) as your choice.

Q11. The benefits (A) amendments to the Employees’ Provident Fund Act may pave (B) the way to extend provident fund proposed (C) to many workers who have so far been outside (D) the net.
(a) A-D
(b) B-C
(c) Both A-B and C-D
(d) A-C
(e) No replacement required

S11. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).
The proposed amendments to the Employees’ Provident Fund Act may pave the way to extend provident fund benefits to many workers who have so far been outside the net.

Q12. Until the oil disruption (A), some strings (B) of fiscal purse loosening (C) could have been easily considered as inflation (D) had been low.
(a) A-D
(b) B-C
(c) Both A-B and A-D
(d) A-C
(e) No replacement required

S12. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).
Until the oil disruption, some loosening of fiscal purse strings could have been easily considered as inflation had been low.

Q13. On electric mobility, the charging (A) in India is endlessly (B) circling around debate (C) technology and charging infrastructure (D).
(a) A-D
(b) B-C
(c) Both A-B and A-D
(d) A-C
(e) No replacement required

S13. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).
On electric mobility, the debate in India is endlessly circling around charging technology and charging infrastructure.

Q14. This time it is not only about measuring (A) your carbon footprint (B), it is also about calculating (C) your water footprint, given increasing strain (D) on water resources.
(a) A-D
(b) B-C
(c) Both A-B and B-D
(d) A-C
(e) No replacement required

S14. Ans. (e)
Sol. The correct option is option (e). No re-arrangement is required.

Q15. The US also today seeks maritime and ambitions (A) cooperation with both India and Vietnam, to region (B) Chinese power and territorial economic (C) in the Indo-Pacific counter (D).
(a) A-D
(b) B-C
(c) Both A-C and B-D
(d) A-C
(e) No replacement required

S15. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).
The US also today seeks maritime and economic cooperation with both India and Vietnam, to counter Chinese power and territorial ambitions in the Indo-Pacific region.

You may also like to Read: