IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz: 30th August 2019

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains

IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 30th August 2019. This quiz is based on two topics-
Word Swap and Starters.


Directions (1-5): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. 
Q1. 
(I) Many political and economic failures of the current government have come up.
(II)The significant shift over the last five years has been the opening of democratic space.
(i) Although the many political…….
(ii) While the significant shift ……
(iii) Despite the many political……
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Both (i) & (ii)
(d) All of these
(e) None of these.
S1. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d).
Although the many political and economic failures of the current government have come up, the significant shift over the last five years has been the opening of democratic space.
While the many political and economic failures of the current government have come up, the significant shift over the last five years has been the opening of democratic space.
Despite the many political and economic failures of the current government have come up, the significant shift over the last five years has been the opening of democratic space.

Q2. 
(I) Some countries follow protectionist policies.
(II) Mr. Trump will impose tariffs on some countries.
(i) Instead some countries…
(ii) Because some countries……
(iii) Mr Trump will ……..
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Both (i) & (iii)
(d) Both (ii) & (iii)
(e) None of these.
S2. Ans. (d)
Sol. Because some countries follow protectionist policies, Mr Trump will impose tariffs on those countries.
 Mr.Trump will impose tariffs on some countries which follow protectionist policies.
Q3. 
(I) The middle class will be benefited if the government accepts proposals by the task force.
(II) The task force has proposed five tax slabs.
(i) Owing to the fact that the government…..
(ii) As the task force has ….
(iii) After the task force….
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) & (II)
(e) Both (II) & (III)



S3. Ans. (e)


Sol.  As the task force has proposed five tax slabs, the middle class will be benefited if the government accepts proposals.
After the task force has proposed five tax slabs, the middle class will be benefited if the government accepts proposals.
Q4. 
(I) The Indian economy is in a trough of a usual business cycle.
(II) The Indian economy is going through a structural crisis.
(i) Not only the Indian economy…….
(ii) The Indian economy is not just in a trough……
(iii) Though the Indian economy…
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Only (iii)
(d) Only (i) & (ii)
(e) None of these.
S4. Ans. (d)
Sol. Not only the Indian economy is in a trough of a usual business cycle but it is also going through a structural crisis.
The Indian economy is not just in a trough of a usual business cycle, it is also going through a structural crisis.
Q5.
(I) The UAPA (Unlawful Activities (Prevention) Act) permits the union government to designate any organisation as a “terrorist organisation.”
(II) The act allows the government to prosecute members and active supporters of such an organisation.
(i) Not only the UAPA permits…
(ii) The UAPA permits….
(iii) Given the act allows the government….
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (III)
(d) Both (I) & (II)
(e) None of these.
S5. Ans. (d)
Sol. Not only the UAPA (Unlawful Activities (Prevention) Act) permits the union government to designate any organisation as a “terrorist organisation” but also it allows the government to prosecute members and active supporters of such an organisation.
The UAPA (Unlawful Activities (Prevention) Act) permits the union government to designate any organisation as a “terrorist organisation,” allowing the government to prosecute members and active supporters of such an organisation


Q6.
(I). The central government’s suddenly moved to abolish the special status of J&K and split the state into two union territories.
(II) The move by the central government bound to elicit both praise and manifold objections.
(i)  However the central government’s suddenly ……..
(ii) As the central government’s suddenly………
(iii) The status of …….
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Both (I) & (II)
(d) Both (I) & (III)
(e) None of these.
S6. Ans. (b)
Sol. As the central government’s suddenly moved to abolish the special status of J&K and split the state into two union territories, it bound to elicit both praise and manifold objections.
Q7.
(I) Countries like china and India offer to lower their tariffs.
(II) Mr. Trump would not take China & India on their offer.
(i) Even if the countries….
(ii) Mr Trump would not take…
(iii) Likewise the countries …..
(a) Only (I)
(b)Only (II)
(c) Only (I) & (II)
(d) Only (III)
(e) None of these.
S7. Ans. (c)
Sol. Even if the countries like China and India offer to lower their tariffs, Mr. Trump would not take them up on their offer.
Mr Trump would not take China & India on their offers even if these countries offer to lower their tariffs.
Q8.
(I) Domestic thermal power plants have had to rely on increased imports in recent times.
(II) Many of the electricity producers themselves are in financial stress.
(i) While domestic thermal power plants…..
(ii) As the domestic thermal…..
(iii) Considering the domestic……
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Only (I) & (II)
(d) All of these..
(e) None of these.
S8. Ans. (c)
Sol. While domestic thermal power plants have had to rely on increased imports in recent times, many of the electricity producers themselves are in financial stress.
As domestic thermal power plants have had to rely on increased imports in recent times, many of the electricity producers themselves are in financial stress.

Directions (9-15): In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that should replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. If the sentence is correct as it is then select option (e) as your choice.

Q9. The jubilation (A) in parts of the country contrast (B) the supposed(C) abrogation of Article 370 was in following (D) to the gloom in the Kashmir Valley.
(a) A-B
(b) A-C
(c) B-D
(d)C-D
(e) None of these.
S9. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c).
Q10. The England cricket team promised (A) on Thursday the customized WWE Championship belt which was received (B) to them following (C) their maiden World Cup victory (D) at the Lord’s on July 14.
(a) A-B
(b) B-C
(c) A-D
(d)C-D
(e) None of these.
S10. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a).
Q11. A two-member reserved (A) headed by Justice R. Banumathi and comprising (B) Justice A.S. Bopanna also bench (C)the pronouncement of the order to until (D)5 September.
(a) A-B
(b) A-C
(c) A-D
(d)B-D
(e) None of these.
S11. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b).
Q12. The material cannot be used by the court to ascertain (A) whether an accused (B) person should be corroborative (C) as it is a arrested (D)evidence only.
(a) A-B
(b) B-C
(c) A-D
(d)C-D
(e) None of these.



S12. Ans. (d)


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW
Sol. The correct answer choice is option (d).
Q13. Recent data points mode (A) that our lives (B)are set to change faster(C). This puts entrepreneurship in fast- forward indicate (D).
(a) B -D
(b) B -C
(c) A -D
(d) C -D
(e) None of these.
S13. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c).
Q14. The tragedy ceremony (A)when people were returning (B)after watching the “Ravan Vadh” occurred (C)at the Bihar capital’s main Dussehra event at Gandhi Maidan where a huge crowd had gathered (D)to witness the event
(a) A-B
(b) B-C
(c) A-D
(d)A-C
(e) None of these.
S14. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d).
Q15. The Jalan latter (A) also makes the distinction (B)between the sovereign (C)and the RBI’s balance sheet very clear, giving a separate place of importance for the committee(D).
(a) A-B
(b) B-C
(c) A-D
(d)C-D
(e) None of these.
S15. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c).



 





Learn English Language with ADDA247 Youtube Channel! Check out the video below.


You may also like to read:
All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk Main!!


Print Friendly and PDF